SIBIU Scăderi importante pentru cotaţiile futures ale Dow Jones

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 februarie 2011

În cea de-a treia şedinţă a săptămâ­nii, investitorii de pe piaţa Sibex au avut parte de evoluţii mixte pe segmentul financiar şi de scăderi ample pe sectorul indici. Ca nivel de lichiditate, sesiunea a fost una bună, cu circa 4000 contracte încheiate până la ora 17.30, valoarea acestora cifrându-se la 20 milioane lei.

Pe segmentul SIF, cotaţiile DESIF5 au evoluat nehotărât în prima jumătate a şedinţei, schimbările de direcţie fiind dese, mai ales pe scadenţa martie care atrage în continuare cele mai mari volume. Apoi tendinţa dominantă a fost cea pozitivă, cu aprecieri pe toate cele trei scadenţe tranzacţionate, momentul de vârf al acestora pe termen scurt fiind între orele 15-16. După ora 16,00 creşterile s-au temperat din nou şi, pe fondul influenţei externe a burselor europene, res­pectiv a deschiderii pe minus a NYSE, variaţiile s-au apropiat de zero sau au trecut din nou uşor pe minus. Pentru martie, numărul contractelor DESIF5 era de 2200, iar cotaţia acumula, la ora 17.30 un câştig foarte modest de 0,04%. Pentru iunie se observa o scădere de 0,21% iar pe septembrie cotaţia urca cu 0,73%, însă pe un volum redus.

Sentimentul predominant în piaţă a fost cel de nehotărâre, în condiţiile în care bursele europene au continuat să acuze influenţa negativă a tensiunilor din Orientul Mijlociu, Libia fiind în pragul războiului civil. De asemenea, preţul petrolului a ajuns pe fondul aceloraşi influenţe la un record pe ultimii doi ani in Europa.

Dacă pe DESIF5 preţurile au fluctuat în ambele sensuri, în schimb pentru derivatele pe Dow Jones direcţia a fost una exclusiv pe minus, în condiţiile în care bursele europene au scăzut, după ce indicele american închidea cu o scădere puternică de 178.46 puncte. De asemenea, cotaţia petrolului a ajuns la maximul ultimelor 28 luni pe fondul tensiunilor din Libia. Eurostat a anunţat nivelul comenzilor indus­triale noi la nivelul lunii precedente; indicatorul arată un avans de 2,1%, contrar aşteptărilor specialiştilor, care estimau o scădere de 0,8 procente. Pe piaţa Sibex, la ora 16:30, indicele DJIA scădea cu 82 puncte pe scadenţa martie 2011, în timp ce pe scadenţa iunie 2011 cotaţia indicelui înregistra o depreciere de 113 puncte. Pe scadenţa septembrie 2011, indicele american scădea cu 85 puncte, aceeaşi diminuare înregistrându-se şi pe scadenţa decembrie.

Pe segmentul aurului, participanţii au mizat pe creştere, la ora 17:30 cotaţia unciei crescând cu 10,4 dolari pe scadenţa februarie, în timp ce pe scadenţa aprilie creşterea era de 7,2 dolari. Cotaţia aurului a fluctuat la New York în jurul maximului ultimelor 7 săptămâni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb