SIBIU Speculaţiile cu derivatele pe Dow Jones au ridicat valoarea tranzacţiilor

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 mai 2011

La Sibiu Stock Exchange, scăderile au dominat în şedinţa din debutul săptămânii, influenţele internaţionale resimţindu-se pe segmentul futures. Participanţii la piaţă au urmărit îndeaproape pieţele financiare externe unde s-au înregistrat semne de slăbiciune, cauzate de îngrijorările privind datoriile din zona euro. Investitorii au fost destul de prezenţi pe piaţă, speculând pe vânzare şi încheind până la ora 17.30 un număr de circa 4100 de contracte, cu o valoare de 35 milioane lei, creşterea valorii tranzacţiilor datorându-se în special speculaţiilor cu derivatele pe Dow Jones.

În sectorul derivatelor pe indici, s-a consemnat cea mai mare intensitate a schimburilor, cotaţia futures a Dow Jones aflându-se pe minus. Investitorii au încheiat până la 17,30 aproximativ 2200 de contracte DEDJIA_RON, tranzacţionând în contextul în care indicii burselor europene au scăzut. Şi în SUA cotaţia futures a indicelui DJIA a scăzut investitorii preconizând o deschidere negativă a pieţei la NYSE, care, de altfel, a şi avut loc. Cotaţiile futures pe indici din SUA s-au depreciat, în contextul în care participanţii au decis să vândă activele mai riscante înainte ca miniştrii de finanţe din zona euro să se întâlnească pentru a discuta pe marginea crizei datoriilor din regiune. De asemenea, arestarea la New York a preşedintelui FMI, Dominique Strauss-Kahn, a sporit incertitudinile din pieţele financiare ale lumii. Pe piaţa sibiană, la ora 17,30, cotaţia indicelui DJIA se deprecia cu 43 puncte pe scadenţa iunie, în timp ce pe scadenţa septembrie scădea cu 58 puncte. La aceeaşi oră, investitorii tranzacţionau indicele american şi pe scadenţa decembrie 2011, cotaţia pe aceasta indicând un minus de 106 puncte. Pe scadenţa martie 2012, investitorii tranzacţionau indicele la un preţ în minus cu 85 puncte.

Pe segmentul financiar, participanţii de pe piaţa futures sibiană au pus "miza" tot pe roşu , în ton cu direcţia din piaţa suport, preţurile futures DESIF5 depreciindu-se de-a lungul zilei pentru toate scadenţele, cu minime atinse între orele 13.00-14.00. Pe scadenţa scurtă (iunie) cotaţia DESIF5 se afla, la ora 17.30, la 1,4470 lei, pierzând 0,21%. Pentru septembrie DESIF5, se deprecia cu 1,17%, iar pentru decembrie se observa o scădere de 0,53%.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni a mai atras atenţia derivatul pe acţiunile "Fondul Proprietatea", prin lichiditatea foarte bună, numărul contractelor pe scadenţa scurtă fiind de 459, încheiate pe fondul unei deprecieri de 1,06%.

Pe segmentul derivatelor valutare, investitorii au tranzacţionat paritatea euro/dolar pe scadenţa scurtă (iunie), înregistrându-se 265 contracte, realizate până la ora 17,30. "Jucătorii" au mizat în cea mai mare parte a timpului pe scăderea monedei unice europene faţă de cea americană, pentru ca, după ora 16.30, cotaţia euro să revină pe plus. Astfel, la ora 17.30, moneda unică se aprecia cu 0,36% faţă de dolar.

În aria derivatelor pe aur, cotaţia metalului preţios pe scadenţa iunie înregistra un minus de 4,7 dolari/uncie.

Pe piaţa spot au fost tranzacţionate 837.478 acţiuni Sibex, cotaţia apreciindu-se cu un ban, până la 1,70 lei/titlu. Apoi, la ora 16,20, acţiunile emise de SC Sibex SA au fost suspendate de la tranzacţionare în conformitate cu Regulamentul nr. 6 al S.C. Sibex S.A., Cartea II, art. 10, alin (3).

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb