SIBIU Speculaţiile pe vânzare au rotunjit conturile investitorilor

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 mai 2011

La Sibiu Stock Exchange, săptămâna a debutat cu scăderi importante pentru majoritatea cotaţiilor futures. Acestea au adus randamente ridicate investitorilor cu plasamente pe vânzare şi au avut loc sub influenţa directă a evoluţiei de pe pieţele bursiere ale lumii, care au înregistrat deprecieri masive. "Alunecarea" indicilor reprezentativi de pe mapamond s-a datorat în special acutizării îngrijorărilor privind criza datoriilor din Europa. În acest context, "roşul" a dominat şedinţa de la Sibex, unde numărul contractelor încheiate până la ora 17.15 era de 4800 cu o valoare de 37,7 milioane lei.

Cele mai multe tranzacţii au fost realizate pe segmentul indicilor, unde derivatul pe Dow Jones se remarca prin 2200 de contracte, realizate până la ora 17.15. În SUA, cotaţia futures a indicelui a înregistrat tot o tendinţă negativă iar cotaţiile indicilor au deschis agresiv pe minus la NYSE, ducând preţurile futures de la Sibiu către minimele zilei. Pe piaţa Sibex, la ora 17.15, indicele DJIA scădea cu 148 puncte pe scadenţa iunie în timp ce pe scadenţa septembrie cotaţia înregistra un minus de 166 puncte, deprecieri corespunzătoare unor randamente pe vânzare de 24,6 şi 27,6%. La aceeaşi oră se înregistrau tranzacţii şi pe scadenţa decembrie 2011 respectiv pe martie 2012, cotaţia indicelui afişând minusuri de 150 şi 170 puncte.

Pe segmentul valutar, participanţii au tranzacţionat atât preţul futures al cursului EURO/RON, lichiditatea acestuia aflându-se în revenire, cât şi paritatea EUR/USD denominată în lei, produs care a confirmat că a devenit una din ţintele predilecte ale speculatorilor. În ceea ce priveşte evoluţia monedei naţionale faţă de cea europeană, miza a fost pusă pe un euro în creştere. Leul s-a depreciat şi pe piaţa interbancară încă de la debutul sesiunii iar BNR a afişat un oficial de 4,1263 lei/euro, în urcare cu 1,72 bani. Evoluţia a fost una corelată cu cea a valutelor din regiune. La Sibex, conform cotaţiilor de la ora 17.15, euro creştea cu 1,4 bani pe scadenţa iunie şi cu 0,5 bani pe scadenţa septembrie. Doar pentru decembrie se observa o direcţie distinctă, euro pierzând 0,65 bani. Numărul total al contractelor EUR/RON era de 246.

Raportat la paritatea euro/dolar, s-a observat tendinţa de apreciere a dolarului, în condiţiile în care euro a fost afectat de criza datoriilor din Europa. De asemenea, speculaţiile că Grecia va fi nevoită să-şi restructureze ratele de rambursare a datoriei au afectat moneda unică încă de vineri. Pe plan extern, moneda europeană a căzut în cursul zilei sub 1,40 dolari, pentru prima dată în ultimele două săptămâni, ulterior revenindu-şi peste pragul menţionat. Pe piaţa sibiană, euro se tranzacţiona la 1,40370 dolari, preţ în scădere cu 0,99%. Numărul contractelor EUR/USD era de 309. Miza pe scădere a putut aduce un câştig de 207 lei (randament 69% din suma inves-tită) unui speculator care a vândut vineri un contract la preţul de 1,4178 dolari/euro (închidere) lichidându-şi poziţia prin cumpărare, luni, la preţul minim de 1,39710. Garanţia percepută de CRC pentru un contract este de 300 lei.

În sectorul financiar, DESIF5 s-au remarcat cu 1800 de contracte încheiate până la 17.15, ocupând locul doi în topul şedinţei. Deprecierile DESIF5 au fost ample, în ton cu evoluţia SIF5 pe piaţa suport, vânzătorii rotunjindu-şi sumele din conturi, în vreme ce cumpărătorii au fost nevoiţi să apeleze la strategii de limitare a pierderii, disponibile pe platforma de tranzacţionare de la Sibex. La ora menţionată, cotaţia DESIF5 iunie pierdea 3,49%. Pentru septembrie DESIF5 se ieftineau cu 1,92% iar pentru decembrie 2011 şi martie 2012 cu 2,59 respectiv 2,58%.

Pe piaţa derivatelor pe mărfuri, preţul futures al aurului s-a depreciat până la ora 16.00, direcţie fireas-că în contextul în cale dolarul a crescut. Cu toate acestea, analiştii se aşteptau la posibilitatea ca aurul să crească la New York, ca urmare a îngrijorărilor privind criza datoriilor suverane din Europa. Astfel, uncia a intrat pe plus şi la Sibex, câştigând, la ora 17.15, 1,3 USD. Standard & Poor"s a coborât săptămâna trecută, de la stabil la negativ, perspectivele de credit ale Italiei, invocând încetinirea creşterii economice şi diminuarea perspectivelor pentru o reducere a datoriei publice, iar Fitch a redus de asemenea, vinerea trecută, ratingul Greciei privind datoria pe termen lung.

S-au înregistrat tranzacţii şi pe segmentul spot unde investitorii au rulat 100.000 de acţiuni SBX, cotaţia pierzând 10 bani, şi închizând la 1,6 lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dl Sima si Bursa dela Sibiu ar face bine sa nu mai faca aprecieri la adresa fondului proprietatea. Dl Sima, care este recunoscut ca mare manipulator sa-si tina gura daca nu vrea sa ajunga in fata instant elor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb