SIBIU Speculatorii au deschis noi poziţii futures, semn că se aşteaptă la mişcări de preţ importante

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 august 2010

La Bursa din Sibiu, în cea de-a a doua şedinţă a săptămânii, cotaţiile futures ale derivatelor pe acţiuni şi ale indicelui american Dow Jones denominat în lei au avut o evoluţie descendentă, corecţiile revenind rapid după debutul optimist de luni. Odată cu aceste scăderi, vânzătorii şi-au făcut simţită prezenţa pe piaţă iar volumul a crescut cu o pondere semnificativă de 53 % comparativ cu ziua de luni. De la deschidere până la ora 17:15, strategiile aplicate s-au concretizat în peste 5000 contracte iar valoarea acestora se ridica, la aceeaşi oră, la 14 milioane de lei. De remarcat a fost în principal apetitul în creştere pentru des­chiderea de noi poziţii futures, situaţie interpretată de un broker din piaţă ca "un semn că participanţii se aşteaptă la mişcări interesante pentru perioada următoare". Creşterea poziţiilor s-a observat cu precădere pe DESIF5 şi apoi pe DEDJIA_RON, iar per total, la ora 17:15, numărul deschiderilor era de aproape 3100, reprezentând un avans de peste 10% comparativ cu totalul de la închiderea de luni. În aceste condiţii, importantă pentru conturarea totalului este perioada în care speculatorii sibieni tranzacţionează simultan cu piaţa americană, în funcţie de evoluţia acesteia putând apărea importante mişcări de închidere/deschidere până la ora 19:00 când programul se încheie.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni, participanţii au acţionat cu consecvenţă, propulsând DESIF5 în fruntea clasamentului realizat în funcţie de numărul de contracte încheiate. Până la ora 17:15 derivatul în discuţie a atras 4300 contracte, scadenţa septembrie fiind ţinta predilectă pentru strategii. În raport cu aceasta DESIF5 au pendulat, conform datelor orei menţionate, între un maxim de 1,425 şi un minim de 1,3899 lei, oferind speculatorilor pe vânzare un culoar de 351 puncte, corespunzător unui randament pe vânzare de până la 18 %.

În ceea ce priveşte contractul ce are ca activ suport indicele Dow Jones, denominat în lei, investitorii sibieni au anticipat direcţia des­cendentă de pe Wall-Street din deschiderea şedinţei de marţi, tranzacţionând DEDJIA_RON la preţuri inferioare cotaţiilor din ziua precedentă. La ora 17:15, derivatul în discuţie se situa la un volum de 700 contracte, interesul fiind unul bun, iar cotaţia DEDJIA_RON septembrie pierdea 100 puncte.

După ce luni moneda unică europeană se depreciase faţă de cea naţională, a doua şedinţă a săptămânii a oferit preţuri futures în creştere pentru euro, pe fondul unui volum de tranzacţionare redus. Pentru septembrie euro era estimat la 4,2749 lei iar pentru decembrie la 4,36 lei.

S-au înregistrat tranzacţii şi pe piaţa spot Sibex unde au fost transferate 10.000 acţiuni ale Bursei sibiene la un preţ de 1,41 lei/titlu, în scădere cu 11 bani.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb