La Sibex, investitorii au adoptat din nou o atitudine prudentă în prima jumătate a şedinţei de la mijlocul săptămânii, aflându-se în aşteptarea rezultatelor întâlnirii oficialilor Băncii Centrale Americane. Astfel, la ora 16.15, numărul contractelor încheiate era de 1800, cu o valoare de 15 milioane lei. La ora menţionată, cotaţiile futures ale simbolurilor tranzacţionate se aflau pe minus, după ce la debutul zilei se observaseră creşteri, atât pe Dow Jones cât şi pe aur. Ulterior, impunerea unei direcţii "roşii" pentru bursele europene şi intrarea pe minus a futures-ului din SUA a dus la apariţia scăderilor şi la Sibex. În Europa, indicii reprezentativi s-au depreciat, după ce oficiali ai UE au declarat că intenţionează să se reîntoarcă în Grecia săptămâna viitoare pentru a completa analiza economiei Greciei.
La ora 16.30 derivatul pe indicele Dow Jones era cel mai tranzacţionat produs cu peste 1000 de contracte, majoritatea pe scadenţa decembrie. Preţul nu avea o direcţie clară, fluctuaţiile indicând starea de aşteptare pentru obţinerea de informaţii despre eventuala hotărâre a FED de a stimula sau nu creşterea economică a SUA a unor şi ştiri noi despre posibilitatea continuării sprijinirii Greciei de către creditorii ei. În acest context, cotaţia DEDJIA_RON decembrie scădea cu doar 2 puncte iar cea pe martie 2012 cu 10 puncte, decisivă pentru conturarea unei direcţii clare urmând să fie evoluţia de la NYSE a indicelui.
După creşterile de marţi, speculaţiile pe aur au condus la o scădere a preţului futures al metalului galben pentru ambele scadenţe disponibile la Sibex, fără ca nivelul pierderilor să fie unul foarte ridicat. Uncia se deprecia cu doar 6,9 dolari pentru octombrie şi cu 9,6 dolari pentru decembrie, numărul contractelor încheiate fiind de 372, date valabile la ora 16.15. Pe pieţele externe, aurul s-a depreciat la New York, pe fondul speculaţiilor că noi măsuri stimulative pentru economie ar putea tăia cererea de metal nobil, ca plasament de protecţie.
În sectorul derivatelor valutare s-a remarcat diversificarea strategiilor, investitorii tranzacţionând, pe lângă perechea EUR/USD-RON şi unele din noile contracte pe cursurile de schimb, remarcându-se simbolurile EUR/JPY_RON şi GBP/USD_RON şi CHF/USD_RON. Perechea EUR/USD a rămas cea mai lichidă cu peste 100 contracte, încheiate până la ora 16.15. Euro se deprecia cu 0,09 % în raport cu moneda americană, în ton cu evoluţia de pe pieţele externe. Indicele dolarului a avansat pentru a treia oară în patru zile, impulsionat de speculaţiile că FED va introduce noi măsuri pentru susţinerea celei mai puternice economii din lume. Perechea euro/yen japonez a atras 20 de contracte, moneda unică depreciindu-se cu 0,38% iar perechea liră sterlină/dolar 18 contracte, moneda din Regatul Unit pierzând 0,67%. Toate derivatele valutare disponibile la Sibex sunt tranzacţionate în lei.
Pe segmentul derivatelor pe acţiuni s-a remarcat DESIF5 cu circa 200 de contracte şi scăderi de 1,16% pe scadenţa decembrie respectiv de 0,93% pe scadenţa martie 2012.
Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţa de la ora 16.15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor instrumentelor tranzacţionate, datorită programului de tranzacţionare extins până la ora 23.15. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora menţionată.