După un şir de proteste organizate la Galaţi rămase însă fără ecou, ieri în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de la ArcelorMittal Galaţi aprobând închiderea definitivă a Uzinei Cocso Chimice ( UCC), măsură care va fi pusă în practică de pe 1 iunie, sindicaliştii de la "Solidaritatea" au pichetat sediile Guvernului şi Preşedinţiei.
Astfel, timp de câteva ore, circa 250 de siderurgişti din ArcelorMittal Galaţi şi-au arătat nemulţumirea faţă de decizia administraţiei combinatului gălăţean care a decis închiderea definitivă a Cocseriei, măsură care, în opinia liderului sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, va atrage după sine şi închiderea altor capacităţi de producţie, respectiv oţelăriile şi furnalele. Mai mult, dacă până acum criticile siderurgiştilor erau îndreptate către patronul AcellorMittal, ieri sindicaliştii prezenţi la protestul de la Bucureşti şi-au îndreptat nemulţumirile către reprezentanţii Guvernului şi preşedintelui Traian Băsescu, cărora le-a cerut o mai mare implicare în rezolvarea problemelor de la combinatul din Galaţi.
"Am fost primiţi la Preşedinţie de către consilierul de stat pe probleme sociale, Gabriel Pişcoci, căruia i-am lăsat un memoriu cu toate problemele noastre. Am cerut să nu se închidă Uzina Cocso Chimică, pentru că această decizie pune în pericol şi alte 8000-9000 de locuri de muncă ale siderurgiştilor care în prezent lucrează la alte capacităţi de producţie din combinatul gălăţean, care, la fel, ar putea fi închise. De asemenea, am cerut să se facă o verificare a tuturor investiţiilor care trebuiau făcute potrivit contractului de privatizare", a spus Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea, organizatorul protestului de la Bucureşti.
Protestul siderurgiştilor din combinatul de la Galaţi a fost practic împărţit în două etape, cei 250 de angajaţi ai Arcelormittal Galaţi fiind prezenţi mai întâi, timp de două ore, în faţa sediului Guvernului, după care încă două ore la sediul Preşedinţiei. În timpul protestului, siderurgiştii au ridicat pancarte pe care scria " Stop închiderii UCC", " Mittal numărul unu în lume noi nu avem bani nici de pâine", " Jos Guvernul ! Jos Mittal! Jos Borş!", şi au scandat mesaje la adresa guvernanţilor. Nu a lipsit nici sicriul şi crucea, care au devenit deja un element obişnuit decor la acţiunile de protest.
Precizăm că închiderea definitivă a Uzinei Cocso-Chimice din combinatul siderugic gălăţean afectează 1.400 de siderurgişti. Patronatul ArcelorMittal a anunţat că cei 1400 de siderurgişti de la Uzina Cocso-Chimică nu vor fi concediaţi, ci vor avea de ales între alte posturi sau să renunţe la locul de muncă în schimbul unor compensaţii financiare.Astfel, cocsarii care aleg să se înscrie pe listele de plecări voluntare vor primi sume compensatorii fixe, între 10.000 lei (pentru siderurgiştii cu o vechime de sub 5 ani) şi 20.000 lei (pentru cocsarii cu o vechime de peste 30 de ani). La aceste sume se mai adaugă între 8 salarii acordate pentru angajaţii cu o vechime de sub 5 ani şi se poate ajunge până la 24 de salarii pentru cei cu 30 de ani vechime.
Siderurgiştii de pe platforma ArcelorMittal Galaţi au intrat, pe 11 mai, în şomaj tehnic, prin rotaţie, timp de 10 zile, până pe 31 iulie. Salariaţii combinatului gălăţean vor fi trimişi acasă timp de 10 zile, în două etape a câte 5 zile sau câte o zi pe săptămână, timp de zece săptămâni. Pe perioada şomajului, siderurgiştii vor fi plătiţi cu 85% din salariul de bază şi cu sporul de vechime.Singurii care nu vor fi trimişi în şomaj tehnic sunt cei 1.200 de angajaţi ai Uzinei Cocso-chimice (UCC).
În prezent, pe platforma siderurgică de la Galaţi lucrează mai puţin de 12.000 de oameni.