SIEGFRIED MUREŞAN, EUROPARLAMENTAR "Sunt îngrijorat din cauza ratei de absorbţie a fondurilor europene în România"

ADI IACOB
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 6 martie 2017

"Sunt îngrijorat din cauza ratei de absorbţie a fondurilor europene în România"

Domnia sa spune că, din 2014, ţara noastră a absorbit doar 528 milioane euro din cauza autorităţilor de management neacreditate

Europarlamentarul PMP Siegfried Mureşan, negociator-şef al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene din 2019, afirmă că ţara noastră a absorbit, în exerciţiul bugetar 2014-2020, numai 528 de milioane de euro din cauză că România are acreditate numai două autorităţi de management din zece, necesare pentru procesul de plăţi.

Sigfried Mureşan a afirmat vineri, într-o conferinţă de presă: "România a început să absoarbă extrem de lent bani din fondurile de coeziune în acest exerciţiu financiar. Situaţia nu a fost rea doar la noi, ci şi în alte state membre UE. (...) România a absorbit puţini bani în primii ani după 2014 şi mă aştept ca în anul următor programele operaţionale legate de fondurile structurale şi de coeziune să ajungă la viteză de croazieră".

Potrivit domniei sale, ritmul absorbţiei urmează să se schimbe şi să accelereze în urma acreditării Autorităţilor de Management.

Europarlamentarul a declarat: "Sunt îngrijorat legat de rata de absorbţie din România. Am absorbit doar 528 de milioane de euro din banii destinaţi exerciţiului 2014-2020, o sumă foarte mică. De ce am absorbit atât de puţini bani: nu avem acreditate autorităţile de management, esenţiale pentru procesul de plăţi. (...) Noi avem acreditate doar două din zece. Asta înseamnă că celelalte state vor începe să absoarbă în mod rapid fonduri anul acesta. Noi trebuie să acredităm aceste autorităţi de management pentru a începe să absorbim fonduri cel târziu pe parcursul acestui an".

Sigfried Mureşan a oferit ca exemplu cazul Ungariei, care are acreditate nouă Autorităţi de Management din zece. De asemenea, domnia sa a precizat că Cehia are acreditate zece autorităţi de management din 11, Slovacia are opt din zece, Slovenia - trei din patru, iar Polonia - 24 din 25.

Europarlamentarul a precizat că media europeană este de 80%, cu 437 de autorităţi de management acreditate din 564.

Sigfried Mureşan a menţionat că previziunile pe care le face ţara noastră cu privire la rata de absorbţie sunt departe de adevăr, iar guvernul ar trebui să acorde mai multă atenţie elaborării acestora.

Sigfried Mureşan a spus: "Pe anul 2015, guvernul (de atunci) a estimat că România va avea nevoie de 6,6 miliarde euro fonduri europene în acel an. În anul 2015, România a absorbit 2,2 miliarde euro, deci o rată de eroare extrem de mare". În opinia sa, este esenţial ca guvernul să vină cu o prognoză corectă, iar ceea ce estimează că va trimite la decontare să fie foarte aproape de realitate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. .....pt.exercitiul 2014-2020..autoritatile de menegement trebuiau acreditate inca din anul 2015...de ce nu s-a facut ???

    D-le Adi Iacob (autorul articolului) te rog EU sa incerci sa "pui microfonul in gura acelei persoane (prim ministru...??) care sa-ti dea un raspuns.........Nu lasa treaba in "coada de peste".... 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb