Deputatul european Siegfried Mureşan a participat la o dezbatere în plenul Parlamentului European privind dezinformarea pe reţelele sociale, cum ar fi TikTok, şi riscurile pe care aceste platforme le prezintă pentru integritatea alegerilor din Europa, potrivit unui comunicat remis redacţiei. Mureşan a subliniat importanţa consolidării legislaţiei europene pentru a proteja democraţiile şi a combate manipularea informaţiilor pe aceste platforme.
"Realitatea este simplă, clară şi trebuie să o admitem: Rusia şi alte
autocraţii atacă statul de drept, atacă drepturile omului şi atacă
democraţiile din întreaga lume, inclusiv democraţiile din ţările
candidate la UE şi din statele membre ale UE. Dacă nu am recunoaşte
acest lucru, nu ar însemna că suntem mai puternici, ar însemna că suntem
mai slabi, ar însemna că nu suntem bine pregătiţi pentru a gestiona
această problemă. Aşadar, negarea nu ne ajută. Trebuie să recunoaştem
acest fapt."- a declarat el.
Siegfried Mureşan a subliniat în cadrul dezbaterii că există forţe care doresc să slăbească democraţiile atât la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, cât şi la nivelul instituţiilor europene. Acestea vor să erodeze încrederea în instituţiile naţionale şi europene, ceea ce reprezintă o provocare majoră pentru Uniune. Mureşan a subliniat necesitatea unei reacţii ferme şi coordonate pentru a proteja integritatea democratică a Europei.
"Am văzut interferenţe electorale în alegerile din Republica Moldova şi Georgia. Republica Moldova a rezistat pentru că avem acolo un guvern proeuropean, care a fost rezistent, a consolidat instituţiile şi a aplicat legea. În Georgia, situaţia este mai gravă deoarece Guvernul a pretins că este proeuropean, dar, de fapt, a permis interferenţa Rusiei.
"Şi am văzut această interferenţă în România, un stat membru al UE, în
recentele alegeri prezidenţiale. Ce am văzut acolo? Am văzut cum au fost
create mii de conturi care au legătură cu Rusia, cu mass-media rusă, cu
finanţare rusă, conturi artificiale." - a completat el.
Siegfried Mureşan a subliniat că pentru a face faţă ameninţărilor aduse de dezinformare şi manipulare pe reţelele sociale, trebuie să adoptăm o abordare în mai multe direcţii:
• Aplicarea legislaţiei existente: Este esenţial să punem în aplicare legile europene actuale şi să sprijinim deciziile luate de Comisia Europeană, care a început investigaţiile în acest sens.
• Informarea cetăţenilor: Trebuie să informăm publicul despre pericolele dezinformării, astfel încât cetăţenii să poată recunoaşte şi să evite manipulările.
• Revizuirea legislaţiei: Este necesar să evaluăm şi, eventual, să întărim legislaţia existentă, pentru a ne asigura că reglementările sunt suficient de puternice pentru a răspunde noilor provocări legate de profilarea politică şi manipularea online.
Mureşan a semnalat pericolul reprezentat de profilarea politică a cetăţenilor pe platformele online, care poate duce la dezinformare şi la slăbirea democraţiilor.