Despre majorarea de capital la societăţile de investiţii financiare s-a mai vorbit în diverse etape. De exemplu, domnul Dinu Constantin din Dîmboviţa militează de zece ani pentru transformarea rezervelor înregistrate în anul 1996, după transformarea fostelor FPP în SIF-uri şi finalizarea Programului de Privatizare în Masă. Personal, deşi acea operaţiune m-ar fi avantajat, deoarece mă aflam printre cei mai mari subscriitori de certificate de proprietate, nu am agreat-o. Mai de curînd au circulat de asemenea păreri despre o posibilă majorare a capitalului social la cele cinci societăţi prin capitalizarea rezervelor. Şi această variantă mi s-a părut dacă nu greşită, cel puţin excesivă. Căci rezervele la cele cinci SIF-uri, la 30 septembrie, unde dispun de date certe, sînt de 631.977.238 RON la SIF1 Banat Crişana, (de 11,57 ori valoarea capitalului social), de 655.740.344 RON, de 12,63 ori capitalul social, la SIF 2 Moldova, de 859.577.541 RON de 15,74 ori capitalul social la SIF 3 Transilvania, de 648.721.117 RON de 8,04 ori capitalul social şi de 1.060.867.481 RON de 18,29 ori capitalul social la SIF 5 Oltenia. Încorporarea acestor rezerve nu este însă posibilă în totalitate. În capitalul social, conform prevederilor legale la această dată, poate fi aprobată numai pentru partea din profitul net nerepartizat în anii în care profitul net nu a fost repartizat în întregime în dividend, în rezerva legală sau pentru stimularea salariaţilor şi consiliului de administraţie. Ori, astfel de sume s-au consemnat mai mult sau mai puţin în toţi anii. Dar majorările de capital se pot face şi din profitul net curent. Ori, tocmai aceasta este propunerea pe care consiliul de administraţie al SIF 1 Banat Crişana o face acţionarilor prin convocatorul pentru AGEA din 28 (29) aprilie 2006. Concret se propune majorarea cu 50% a capitalului social, la 82.327.390,2 RON, prin capitalizarea unei părţi de 27.442.463,4 RON din profitul net pe exerciţiul financiar pe anul 2005. Această sumă reprezintă mult mai puţin decît 50% din profitul net anual, aşa că rămîne o sumă suficientă pentru a se acorda şi un dividend pentru acţionari. Referitor la aceştia, nu există niciun motiv pentru ca propunerea să nu fie adoptată. Căci acţiunile suplimentare primite pot fi, dacă se doreşte, la un preţ de cîteva ori peste valoarea nominală. Căci, chiar dacă se creşte numărul de acţiuni şi scade normal preţul acestora, capitalizarea bursieră va creşte. Căci în mod sigur, scăderea nu va fi la nivel de 2/3.
S-a dovedit în toate cazurile şi mai ales în cazul Băncii Transilvania, care a făcut din capitalizarea profitului o lege. Desigur că SIF-urile nu sînt bănci şi o transformare integrală a profitului net în capital nu este recomandată.
Dar nici nu se poate ca SIF-urile să rămînă încremenite în capitalul social de la transformare, cu excepţia SIF 4 Muntenia, care a transformat în acţiuni dividendele neridicate cîţiva ani. Ca părere personală, cred că pe parcursul a cîţiva ani, 5-8, capitalul social ar trebui să crească anual cu o parte din profit, pentru a se ajunge ca activul net pe acţiune să fie la valori între 4-8 ori valoarea nominală a acţiunilor. În prezent, conform ultimelor raportări, acest indicator este între 12,34 la SIF Muntenia, la 30,56 ori la SIF 5 Oltenia.
Dacă fondurile vor fi eficiente în viitor şi mai ales dacă societăţile din portofoliu vor fi mai eficiente, valoarea activului net pe acţiune va creşte şi va determina creşteri ale preţurilor acţiunilor SIF la valori care vor face ca circulaţia acţiunilor să fie îngreunată. Majorarea capitalului social determină mărirea numărului de acţiuni, creşterea lichidităţii, dar şi creşterea capitalizării bursiere a emitenţilor. Ca urmare, nu pot decît să apreciez pozitiv acţiunea.
Pledez pentru continuarea moderată pe mai mulţi ani a acestei metode, care va aduce beneficii excepţionale acţionarilor. Acum chiar îmi pare rău că nu am acţiuni SIF 1 Banat Crişana, iar dacă şi celelalte fonduri vor adopta aceeaşi strategie, investiţia în acţiuni SIF, va fi un adevărat boom pentru bursa din România.
Notă: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.