SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia trebuie să vină cu bani ca să preia "Biofarm"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 martie 2014

SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia trebuie să vină cu bani ca să preia "Biofarm"

Cotaţia BIO a săltat cu 10,29%

Acţiunile "Biofarm" (BIO) au urcat, ieri, cu 10,29%, la 0,3 lei/unitate, după ce societatea a raportat că Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis că SIF1 Banat Crişana şi SIF4 Muntenia trebuie să deruleze o ofertă publică de preluare obligatorie, având în vedere că au depăşit, împreună, pragul de 33% din capitalul emitentului.

SIF Banat Crişana deţine 21,29% din Biofarm, iar SIF4 Muntenia 32,98%. SIF1 controlează jumătate din acţiunile SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, şi a cumpărat, recent, 4,99% din acţiunile SIF4. Legea pieţei de capital obligă acţionarii care depăşesc pragul de 33% să deruleze o ofertă publică de preluare.

La finalul anului trecut, ASF a dat un aviz prin care prezumă concertarea între SIF-uri şi administratorii lor.

"Anunţul ASF a determinat creşterea semnificativă a acţiunilor BIO", ne-a spus Andrei Rădulescu, analist senior la SSIF "Broker", adăugând: "Această evoluţie a fost determinată de faptul că în mod normal oferta ar trebui să se realizeze la un preţ de cel puţin 0,305 lei (preţ la care s-a realizat tranzacţia «deal», din 24 octombrie 2013, prin care SIF Muntenia a cumpărat 35 milioane acţiuni BIO)".

O părere similară are şi Simion Tihon, broker la "Prime Transaction": "Acţiunile Biofarm au atins astăzi (n.r. ieri) preţul la care SIF4 a preluat pachetul de acţiuni BIO de la SIF5 Oltenia. Acesta poate fi un preţ de referinţă pentru oferta pe care SIF1 şi SIF4 ar trebui să o lanseze conform deciziei ASF. Cel mai probabil, preţul se va menţine în jurul valorii de 0,30 lei/acţiune până la momentul în care cele două SIF-uri vor reacţiona la decizia ASF".

În opinia Magdei Sirghe, analist "Tradeville", din punctul de vedere al investitorilor, cel mai important aspect al acestei iniţiative a ASF este preţul la care se va efectua oferta. Doamna Sirghe ne-a spus: "Conform legislaţiei în vigoare, acesta ar fi cel puţin preţul mediu ponderat de tranzacţionare, aferent ultimelor 12 luni, valoarea activului net al societăţii, conform ultimei situaţii financiare auditate sau valoarea acţiunilor rezultate dintr-o expertiză efectuată în conformitate cu standardele internaţionale de evaluare. Probabil că cel mai favorabil investitorilor în acest caz ar fi preţul mediu ponderat de tranzacţionare.

Potrivit Reuters, preţul mediu (neponderat) în ultimul an de zile pentru titlurile BIO a fost 0,2638 lei/acţiune, cu un maxim de 0,3080 lei şi un minim de 0,2090 lei. Ne aşteptăm ca titlurile să se tranzacţioneze în continuare în jurul valorii de 0,3000 lei/acţiune sau chiar să o depăşească, mai ales dacă evoluţia întregii pieţe româneşti de capital va fi favorizată de sentimentul general existent pe pieţele internaţionale".

În decizia ASF, se arată că Autoritatea a avut în vedere următoarele: "- SIF Muntenia este administrată de SAI Muntenia Invest;

- SIF Banat-Crişana deţine 50,01% din capitalul social al SAI Muntenia Invest, fiind societate-mamă pentru aceasta;

- SIF Banat-Crişana deţine la data de 25 februarie 2014, potrivit "Depozitarului Central", 4,99% din capitalul social al SIF Muntenia;

SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana deţin împreună peste 33% din capitalul social al Biofarm Bucureşti".

SIF Muntenia a preluat, pe 24 octombrie, de la SIF5 Oltenia un pachet de 28,7% din Biofarm, pentru 21,6 milioane de euro, iar ulterior, a mai achiziţionat 35 milioane de acţiuni Biofarm, pentru 10.675.000 lei.

În acţionariatul Biofarm se mai regăseşte şi SIF Moldova (SIF2), cu 13,06% din capital.

Producătorul farmaceutic a înregistrat, anul trecut, un profit de 25,6 milioane lei, în creştere faţă de anul 2012, când a înregistrat câştiguri în valoare de 21 milioane lei, potrivit raportării preliminare neauditate a companiei. Veniturile din vânzări ale Biofarm au urcat de la 104,9 milioane lei, în 2012, la 117,5 milioane de lei, la finalul anului trecut.

Datoriile companiei au rămas la acelaşi nivel, totalul acestora atingând 34,1 milioane lei la finalul anului trecut, faţă de 33,9 milioane lei, la 31 decembrie 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb