SIF "Banat-Crişana" vrea să investească trei milioane de euro pe pieţele externe

A consemnat ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 iulie 2010

Ioan Cuzman, preşedintele SIF "Banat-Crişana" vorbeşte într-un interviu acordat ziarului BURSA, despre intenţia SIF-ului să investească trei milioane de euro pe pieţele financiare internaţionale, în condiţiile în care piaţa de capital autohtonă îi oferă puţine oportunităţi acum. Preşedintele SIF1 a mai vorbit şi despre domeniile din economie care ar putea să scoată ţara noastră din criză.

Ioan Cuzman, preşedintele SIF "Banat-Crişana" vorbeşte într-un interviu acordat ziarului BURSA, despre intenţia SIF-ului să investească trei milioane de euro pe pieţele financiare internaţionale, în condiţiile în care piaţa de capital autohtonă îi oferă puţine oportunităţi acum. Preşedintele SIF1 a mai vorbit şi despre domeniile din economie care ar putea să scoată ţara noastră din criză.

(Interviu cu domnul Ioan Cuzman, preşedintele SIF1)

Reporter: Care este problema cea mai arzătoare în această perioadă pentru societăţile de investiţii financiare?

Ioan Cuzman: Cel mai arzător acum pentru SIF-uri este să îşi păs-treze echilibrul financiar, pentru că au participaţii la companii care vor avea nevoie de majorări de capital, de exemplu. Situaţiile financiare ale SIF-urilor vor fi afectate anul acesta de faptul că vor primi dividende mai mici...

De altfel, consider că va fi mult mai greu în 2010 decât în 2009. Indicatorii economici vor fi afectaţi mai mult decât în 2009. Nu am observat că vreo instituţie a statului ar fi avut vreo viziune asupra modului în care vom ieşi din criză.

Reporter: Preocuparea de a face profit o au SIF-urile dintotdeauna...

Ioan Cuzman: Există o părere aproape unanimă că societăţile bancare din portofoliul nostru nu vor mai avea aceleaşi performanţe ca în trecut, motiv pentru care este obligatoriu să facem alte intervenţii în piaţa financiară. Şi ne gândim şi la piaţa financiară externă. Am alocat trei milioane de euro acestor investiţii.

SIF "Banat-Crişana" a pus la punct un departament de strategie în acest sens care studiază regiuni de dezvoltare, contexte economice ca să vedem unde să investim. Departamentul de strategie are trei componente: extern, intern şi analiză tehnică şi este format din patru oameni.

Ne uităm la toate pieţele şi continentele. Ne uităm la acele zone şi emitenţi care au potenţial de creştere.

Cine vrea să înveţe, trebuie să plătească.

Reporter: De ce nu aţi investit până acum acum pe pieţele internaţionale?

Ioan Cuzman: Nu am vrut să o facem într-o manieră intuitivă. Nu am avut studiile necesare până acum, vroiam să fim bine informaţi.

Ne luptăm de mult timp cu intenţia să ieşim pe pieţele externe. Decizia asta nu poţi să o iei repede. Avem nişte studii foarte consistente în spatele acestei acţiuni. Nu o să ieşim cu toate cele trei milioane de euro deodată. Poate să fie şi un test al capacităţii noastre de a acţiona pe pieţele externe.

Reporter: Când o să vedem prima raportare în acest sens?

Ioan Cuzman: Cât de curând.

Reporter: Pregătiţi vreo listare nouă la Bucureşti sau la Sibiu?

Ioan Cuzman: Momentan nu facem nicio Ofertă Publică Iniţială (IPO). Nu avem ce să oferim în aceste condiţii. Cine vine acum să facă un IPO?

Piaţa de capital autohtonă nu are o bandă foarte largă. Sunt puţine societăţi tranzacţionate. Am citit că aşteptăm investitorii străini ca să anime piaţa. Noi nu putem să stăm că poate, "dă Doamne!", vin investitorii străini...

Reporter: Dar SIF1 are disponibilităţi financiare de circa 130 de milioane de lei. Nu poate SIF1 să se comporte aşa cum se aşteaptă de la un investitor străin, adică să vină şi să investească pe piaţa autohtonă?

Ioan Cuzman: V-am spus mai înainte: piaţa românească este extrem de îngustă şi disponibile sunt doar volume mici de tranzacţionare. Trebuie să ne asigurăm că, dacă intrăm într-o societate, nu rămânem captivi. Nu putem intra la cumpărare masiv pentru că am risca să influenţăm piaţa. Trebuie să găsim acele societăţi care au volume consistente disponibile la tranzacţionare.

Reporter: Au trecut aproape trei săptămâni de la autocotarea Bursei de Valori Bucureşti. Este SIF1 interesată să investească în acţiunile BVB?

Ioan Cuzman: Trebuie să recunosc că nu am suficiente informaţii despre această afacere financiară numită "Bursa de Valori" Bucureşti, deşi am înţeles că, în ultima perioadă, a avut rezultate financiare bune. Înainte să decidem să investim trebuie să facem o analiză mai amănunţită. Vedem că până acum, preţul acţiunilor BVB nu a avut o evoluţie grozavă. Trebuie să se identifice un potenţial al preţului acţiunilor BVB. Ce speranţe ai să câştigi din investiţia la BVB? Una este să vrei să preiei toată Bursa, dar ce ai putea să faci cu 5% din BVB?

Reporter: Cum apreciaţi situaţia economică a ţării? Când consideraţi că ne vom redresa?

Ioan Cuzman: Situaţia economică este destul de complicată. Nu există zone de competitivitate, nu există domenii în care să fim competitivi pe o anumită piaţă. Foarte multe societăţi autohtone sunt, de fapt, subfurnizoare pentru alte companii din străinătate. Nu am sesizat nicio acţiune coerentă şi clară din partea autorităţilor responsabile să scoată economia din criză.

Reporter: Unul dintre argumentele împotriva ridicării limitei de deţinere de 1% la SIF-uri a fost că cele cinci societăţi controlează circa 30% din economia românească şi că majorarea limitei ar facilita preluarea controlului asupra acestor porţiuni din economie....

Ioan Cuzman: Este fals... SIF-urile mai deţin acum aproape 5% din economie... Între 3 şi 5%. SIF-urile s-au înfiinţat la 1 noiembrie 1996 şi, în 1997, a avut loc prima Adunare Generală a SIF-urilor ca societăţi de investiţii financiare. Acum există doar aprecieri cu privire la cât ar avea SIF-urile din economie, însă în niciun caz 30%...

Reporter: Chiar şi cu 5% din economie, SIF-urile sunt importante pentru economia noastră... Ce pot să facă SIF-urile acum ca să pună umărul la redresarea economiei? Au la îndemână pârghii pe care să le folosească pentru a ajuta economia?

Ioan Cuzman: Nu pot să facă singure asta. Aceste pârghii le avem: societăţile noastre nu au probleme existenţiale, sunt pe profit....

Sigur că într-un mediu stimulativ din punct de vedere legislativ, SIF-urile ar putea să facă şi mai mult. Nu ar fi nevoie să investim cele trei milioane de euro pe pieţele din afară, dacă am avea unde să le investim aici. Problema este însă că de 20 de ani nimeni din România nu s-a preocupat de creştere economică.

În România, s-a considerat că dacă ne scoatem la vânzare cele mai importante companii, vom avea creştere economică. Am tot vândut de 20 de ani şi iată că am ajuns să avem datorii. Măsurile de austeritate nu fac acum decât să strângă cercul vicios în care ne aflăm. TVA este un instrument în mâna guvernelor, de obicei, ca să aducă mai mulţi bani la buget. Această măsură poate să rezolve problema pe termen scurt. Pe termen lung, această măsură poate genera efecte contrare celor aşteptate.

Nu putem trece cu vederea faptul că avem TVA la alimente printre cele mai mari din UE. O variantă la decizia Guvernului ar fi fost să lase TVA la alimente mai mică de 24%.

Consider că redresarea economiei ar putea să vină doar din domenii în care putem fi competitivi pe termen scurt (maxim un an), pe termen mediu şi lung.

Reporter: SIF1 dispune de bani în acest moment. De ce nu îşi asumă SIF1 rolul de a interveni în economie?

Ioan Cuzman: SIF1 face acest lucru, dar nu poate să procedeze de o manieră sentimentală pentru că acţionarii noştri nu sunt sentimentali. Ei ne întreabă cât profit am făcut. Dacă nu ai profit, nu poţi să faci nimic.

Reporter: Iniţial, SIF-urile au avut o funcţie socială...

Ioan Cuzman: Nu neglijăm funcţia socială, dar ea nu poate să fie prima noastră preocupare. Ne interesează să nu crească şomajul, dar asta nu este treaba noastră. Nu putem disocia economia de social. Când o companie are profit şi angajează oameni, performează o funcţie socială.

Reporter: Vă afectează deprecierea leului?

Ioan Cuzman: Noi ne ţinem banii în euro şi în lei. Nu avem voie prin lege să facem speculaţii pe cursul de schimb. Putem doar să ne protejăm.

Reporter: Aţi luat în considerare să faceţi demersuri pentru lărgirea obiectului de activitate al SIF-urilor?

Ioan Cuzman: Cât timp este o lege care spune că SIF-urile au ca obiect administrarea de portofoliu, nu am luat în considerare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cat mai stau in fruntea sifurilor DINOZAURII care tin cu dintii de scaun sidin cauza carora preturilel actiunilor scad zi de zi ?Legea de eliminare a PRAGULUI E TERGIVERSATA LA NESFARSIT,listarea BCR amanata la calendele grecesti si sifonarea activelor sifurilor continua nestingherit.S-a ajuns ca Cuzman sa actioneze impotriva intereselor actionarilor sif1 prin atacarea TLV

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb