SIF Moldova primeşte o lovitură ca la biliard de la Bank of Cyprus

A. A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 noiembrie 2013

ONT Carpaţi cere anularea creanţelor de 10 milioane de lei, primite de SIF Moldova de la AAAS

SIF Moldova: "Implicarea noastră este strict conjuncturală"

SIF2 Moldova a fost chemată în instanţă de către "ONT Carpaţi" (societate aflată în faliment, deţinută indirect de Bank of Cyprus), care contestă plata către SIF2 a 10,05 milioane de lei, făcută de Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (AAAS), în urma executării silite asupra conturilor AAAS.

SIF Moldova a obţinut recuperarea unor bani, în urma unor litigii cu AAAS, pe fondul unor operaţiuni cu bilete la ordin de pe vremea fostului director al FPP II Moldova.

Şi ONT Carpaţi are de recuperat de la fosta AVAS o creanţă de aproape 4 milioane de euro, iar reprezentanţii companieipar să fie supăraţi că SIF Moldova a recuperat banii, iar ei, nu.

Falimentul ONT Carpaţi a fost cerut, în 2012, chiar de Bank of Cyprus în contul unei datorii de cinci milioane de euro. Banca cipriotă deţine aproape 94% din societate, printr-un vehicul financiar, Gosman Properties. Principalul activ pus în garanţie pentru creditul respectiv îl reprezintă hotelul New Montana din Sinaia, împreună cu un teren de 10.336 de metri pătraţi aferent imobilului.

Gabriel Lupaşcu, şeful serviciului juridic al SIF Moldova, ne-a declarat că acţionarea în judecată a societăţii pe care o reprezintă este conjuncturală.

Domnia sa ne-a spus: "În prezent, ONT Carpaţi SA susţine că avea şi ea calitatea de creditor faţă de AAAS şi solicită anularea procesului verbal de executare din 2012 (n.r. prin care SIF2 a primit banii), pe considerentul că executorul judecătoresc care se ocupă de executarea creanţei sale şi/sau care a efectuat distribuirea sumei poprite, nu l-a informat şi, astfel, nu a putut să-şi înscrie creanţa pentru a participa la distribuţia sumei". Totodată, Gabriel Lupaşcu a precizat că ONT Carpaţi SA solicită anularea proceselor verbale aferente executării silite, fără a contesta calitatea SIF Moldova SA de creditor al AAAS.

De asemenea, reprezentantul SIF Moldova a menţionat că între SIF Moldova şi ONT Carpaţi nu există nicio legătură. Domnia sa a spus: "Implicarea SIF Moldova este strict conjuncturală, fiind generată doar de calitatea de creditor al AAAS şi de faptul că a participat, alături de alţi creditori, la distribuirea sumelor prin procesul-verbal contestat de către ONT Carpaţi SA. Precizăm că SIF Moldova nu are nicio legătură cu nicio altă persoană care figurează ca parte în dosarul respectiv".

O legătură indirectă există totuşi.

Pe lângă ONT Carpaţi, Bank of Cyprus deţine 9,7% din acţiunile Băncii Transilvania (TLV), ai cărei reprezentanţi au ocupat, la alegerile din aprilie, poziţii în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova. Banca Transilvania şi SIF Moldova deţin pachete semnificative de acţiuni una la alta.

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, şi fostul director general Bank of Cyprus, Georgios Christoforou, par să fie în relaţii strânse, deşi este adevărat că au fost achitaţi în procesul în care erau acuzaţi de manipulare a pieţei de capital şi spălare de bani privind intenţia Bank of Cyprus de a prelua o participaţie semnificativă din TLV.

În septembrie, compania Unknownplan Properties Limited, înregistrată în Cipru şi reprezentată de Georgios Christoforou - fostul director general al Bank of Cyprus România - a cumpărat, potrivit informaţiilor din mass-media, pentru 13 milioane de euro participaţia de 35% pe care ONT Carpaţi o deţinea la Societatea Companiilor Hoteliere Grand (SCH Grand), proprietara hotelului de cinci stele JW Marriott din Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca cipriotii au recunoscut valoarea si legitimitatea creantei cat si executia ei, adica ca siful si- a luat banii ..la revedere, instanta poate dispune refacerea ADMINISTRATIVA A HARTIILOR IN NEINREGULA II DA O AMENDA EXECUTORULUI SI BYE BYE!Actul de justitie a fost infaptuit creditorul incasand creanta, restul sunt hartii administrative care insa trebuie intocmite corect!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb