SIF Muntenia a redus participaţiile în băncile cu acţionariat majoritar străin

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 septembrie 2014

SIF Muntenia a redus participaţiile în băncile cu acţionariat majoritar străin

Interviu cu domnul Gabriel Filimon, director general SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia

Una dintre soluţii pentru reducerea discountului dintre cotaţie şi valoarea unitară a activului net este răscumpărarea propriilor acţiuni, periodic, spune Gabriel Filimon director general SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, adăugând că, deocamdată, cvorumurile existente în actele constitutive de la SIF-uri pentru ţinerea Adunărilor Generale Extraordinare nu permit realizarea unor astfel de acţiuni.

Domnul Filimon ne-a vorbit, în cadrul unui interviu, despre mişcările făcute în portofoliul SIF4.

Reporter: Aţi declarat într-un interviu anterior că este trist că SIF-urile nu au acelaşi grad de libertate ca Fondul Proprietatea. Pe lângă permisiunea deţinerilor încrucişate, ASF discută acum cu SIF-urile legislaţia primară şi secundară care le priveşte. Ce modificări aţi dori să vedeţi?

Gabriel Filimon: Îmi menţin ideea exprimată cu acel prilej şi anume ca SIF-urile să beneficieze de aceleaşi grade de libertate ca şi Fondul Proprietatea atât din punct de vedere al reglementărilor legale şi statutare privind organizarea, cât şi din cel al restricţiilor investiţionale. Este normal ca modificările legislative să fie efectuate numai după o inventariere şi o analiză atentă a legislaţiei primare şi secundare existente în vigoare, în contextul necesităţii continuării procesului de implementare a Directivelor Europene ce trebuie să guverneze piaţa de capital. Experienţa m-a determinat să am răbdare, iar încrederea că lucrurile se îndreaptă pe calea cea bună pentru piaţa de capital din România se datorează şi schimbărilor iniţiate de ASF atât din punct de vedere organizatoric-funcţional, cât şi din punct de vedere al modalităţii de soluţionare a problemelor cu care ne confruntăm de atâta timp.

Reporter: Aţi redus participaţiile bancare, în general, însă Banca Transilvania a devenit al doilea cel mai important emitent din portofoliu. De ce consideraţi că această acţiune este mai bună decât restul?

Gabriel Filimon: Am redus în primul rând participaţiile în băncile cu acţionariat majoritar străin. Banca Transilvania oferă avantajul unei deţineri conectate la realităţile româneşti şi, nu în ultimul rând, performanţe deosebite. Nu suntem singurii care avem această apreciere, dovada fiind evoluţia preţului acţiunii de la începutul anului.

Reporter: Ce intenţii aveţi privind participaţia la SSIF Broker?

Gabriel Filimon: Am iniţiat şi Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a aprobat cu o majoritate covârşitoare a acţionarilor eliminarea pragului de deţinere astfel încât, după aprobarea obţinută de la ASF pentru depăşirea pragului de deţinere de 10%, orice acţionar care doreşte să-şi consolideze poziţia în societate s-o poată face fără restricţii. În ultimii trei ani, societatea a crescut mult; anul acesta a finalizat problemele litigioase moştenite de la conducerea executivă precedentă, probleme care au cântărit foarte greu în balanţa societăţii; a fost dezvoltată activitatea de tranzacţionare în condiţiile în care multe dintre SSIF-uri şi-au redus substanţial activitatea şi chiar au închis-o; are o societate de administrare a investiţiilor cu care dezvoltă un alt gen de activitate cu perspective foarte bune pentru perioada următoare. Este un bun prilej de consolidare a poziţiei în structura acţionarială pentru cei interesaţi de dezvoltarea societăţii şi, nu în ultimul rând, de exit.

Reporter: Acţionarii v-au solicitat, în trecut, creşterea randamentelor. Pentru, anul trecut, AGA a decis să nu fie acordate dividende. Ce modificări au avut loc în portofoliu şi ce va mai propuneţi să faceţi ca să creaţi valoare pentru acţionari?

Gabriel Filimon: Rezultatele înregistrate la sfârşitul primelor şase luni de zile cred că vorbesc de la sine. Ele se datorează în primul rând schimbării semnificative a strategiei de administrare a SIF-ului, impusă de către acţionari în noua structură înregistrată la începutul anului şi în al doilea rând modificărilor legislative survenite chiar în perioada de aprobare a bugetului pentru acest an. Mă refer la posibilitatea de a investi în alte SIF-uri. Astfel, am respectat direcţiile strategice aprobate de acţionari pentru acest an, reducând participaţiile din băncile cu structura acţionarială majoritar străină (ERSTE, BRD), am investit în societăţi din energie şi servicii aferente, am participat la ofertele publice de acţiuni organizate de stat, am organizat oferta publică de preluare a Biofarm la solicitarea ASF, am investit în SIF-uri.

Reporter: Ce măsuri mai aveţi în vedere pentru reducerea discountului dintre VUAN şi preţ?

Gabriel Filimon: Reducerea acestui discount a constituit un subiect mult discutat în presa de specialitate. Ea nu se poate realiza decât dacă investitorii consideră că merită să investească la o valoare a preţului mai apropiată de cea a VUAN-ului. Pentru aceasta, administratorul are rolul său de a contribui la creşterea încrederii prin modul în care reuşeşte să ducă la îndeplinire programele de administrare aprobate de acţionari. Eu nu consider însă că este de vină administratorul pentru existenţa unui discount mare între valoarea preţului şi VUAN în condiţiile în care sunt respectate şi chiar depăşite realizările propuse şi aprobate de acţionari. În general, şi la SIF-uri în special, mai există şi alţi factori care determină evoluţia valorii acestui discount. Toată lumea ştie ca una dintre soluţii este şi aceea de răscumpărare a propriilor acţiuni, periodic. Trebuie însă să existe voinţă din partea acţionarilor şi, bineînţeles, posibilităţi legale de realizare a unei astfel de acţiuni. Cvorumurile existente în actele constitutive de la SIF-uri pentru ţinerea Adunărilor Generale Extraordinare nu permit, deocamdată realizarea unor astfel de acţiuni.

Reporter: Ce aşteptări aveţi pentru evoluţia pieţei de capital?

Gabriel Filimon: Am numai aşteptări de bine, pline de speranţe de continuare a trendului general crescător având în vedere, aşa cum am menţionat mai devreme, iniţiativele de schimbare demarate la ASF şi a proiectelor pentru trecerea la statutul de piaţă emergentă şi de eliminare a barierelor identificate în evoluţia pieţei de capital. Cele două proiecte reprezintă iniţiative lăudabile ale conducătorilor noi de la ASF. Sper ca dezbaterile pe marginea lor să fie eficiente astfel încât măsurile finale adoptate să asigure o creştere reală şi durabilă.

Reporter: Cum caracterizaţi relaţia cu ASF?

Gabriel Filimon: Nu este nimic de caracterizat la relaţia cu ASF. Noi avem datoria de a respecta "întocmai şi la timp" legislaţia primară şi secundară ce guvernează activitatea noastră şi orice altceva ne solicită ASF, sub atenta ei supraveghere. Ne străduim să nu avem abateri, să nu facem greşeli astfel încât să putem confirma acţionarilor încrederea acordată.

Există consultări periodice cu reprezentanţii ASF de natură să identifice probleme şi soluţii aferente.

Reporter: Cum lucraţi cu noul Consiliu al Reprezentanţilor Acţionarilor?

Gabriel Filimon: A avut loc o singură întâlnire cu noul CRA, prilej cu care am şi prezentat rezultatele înregistrate la sfârşitul primelor şase luni din an. Urmează ca în şedinţele următoare să dezvoltăm relaţia pe baze profesionale şi în conformitate cu programul de administrare aprobat de acţionari în AGA din aprilie.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb