SIF "Muntenia" strînge 40 milioane de dolari ca să-şi răscumperejumătate din acţiuni

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 aprilie 2004

Noul proiect de lege a pieţei de capital permite acest lucru

În acest sens, SIF "Muntenia" vrea să îşi schimbe strategia de acordare a dividendelor pentru anii următori şi să păstreze cît mai mult din profit

SIF "Muntenia" şi-a pro-pus ca strategie pentru următorii ani să folosească pro-fitul, în totalitate sau parţial, ca să îşi asi-gure lichidităţi pentru răscumpărarea acţiunilor "rezidua-le" atunci cînd noua lege a valo-rilor mobiliare va fi adoptată. Acestea reprezintă aproape ju-mătate din acţiunile SIF "Muntenia". Acţiunile re-ziduale provin din repartizarea (către toate persoanele ce şi-au folosit certificatul de proprietar în cadrul Procesului de Privatizare în Masă) de acţiuni aparţinînd fiecărui SIF în contul unor dividende cuvenite FPP-urilor în perioada 1992-1996. Societăţii de inves-tiţii financiare "Muntenia" i-a revenit cea mai mare sumă şi, ca urmare, a repartizat în 1997 cîte 23 de acţiuni fiecărui acţionar PPM. Numărul de acţiuni reziduale a urcat, în timp, pînă la 50 acţiuni/persoană ca urmare a majorărilor de capital care au avut loc cu valoarea dividendelor neridicate. Celelalte SIF au repartizat un număr cuprins între 5 şi 10 acţiuni "reziduale" de persoană. Teodor Mihăescu, preşedintele "Muntenia Invest", societatea care administrează SIF "Muntenia", ne-a declarat că lichidităţile necesare pentru operaţiunea de răscumpărare a acţiunilor SIF "Muntenia" pot proveni din profitul realizat sau din vînzarea unor pachete importante de acţiuni. Suma estimată este de aproximativ 40 milioane de dolari, iar dacă SIF "Muntenia" ar alege varianta vîn-zării din portofoliu ar risca să piardă cele mai bune investiţii.

Acţiunile răscumpărate vor putea fi anulate sau vîndute pe piaţă. Cea de a doua variantă, ar fi cea mai avantajoasă pentru SIF, întrucît s-ar întoarce banii în SIF, iar lichiditatea acţiunilor ar creşte considerabil. Domnul Mihăescu susţine că acţiunile SIF "Muntenia" sînt caracterizate de o lichiditate mai mică decît celelalte acţiuni SIF tocmai din cauză că jumătate sînt blocate la micii acţionari şi că mulţi dintre ei nici nu ştiu că le deţin.

Varianta propusă de adminis-tratorul SIF "Muntenia" să nu mai acorde dividende pentru anii următori, iar acţionarii să perceapă această societate ca pe un fond de creştere, poate nemulţumi pe acţionarii care tocmai asta urmăreau. Rămîne de văzut dacă acţionarii se vor lipsi de aceste dividende şi vor vota în consecinţă anul viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb