SIF OLTENIA: SIF1, SIF4 şi entităţile prezumate a acţiona concertat deţin 28,56% din SIF5

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 24 aprilie 2019

SIF1, SIF4 şi entităţile prezumate a acţiona concertat deţin 28,56% din SIF5

Actualizare Autoritatea de Supraveghere Financiară:

"Investitorii fondurilor de investiţii nu sunt prezumaţi a acţiona concertat"

Investitorii fondurilor de investiţii nu sunt prezumaţi a acţiona concertat, a transmis Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca urmare a notificării remisă de SIF Oltenia, în care societatea de investiţii cu sediul în Craiova susţine că grupul format de SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia, precum şi de entităţile pentru care se prezumă că acţioneaza în mod concertat în legatură cu SIF5, deţin împreună 28,56% din capitalul SIF Oltenia.

Potrivit ASF, SAI Certinvest, SAI BROKER, SAI SWISS CAPITAL ASSET MANAGEMENT, Accuro Fund Solution AG, şi Opus Chartered Issuance nu acţionează concertat cu grupul format din SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia.

------

SIF Oltenia (SIF5) susţine că grupul format de SIF Banat - Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), precum şi de entităţile pentru care se prezumă că acţioneaza în mod concertat în legatură cu SIF5, deţin împreună 28,56% din capitalul social al societăţii de investiţii financiare cu sediul în Craiova, potrivit unui comunicat remis, astăzi, Bursei de Valori Bucureşti.

Conform SIF Oltenia, grupul prezumat că acţionează concertat este de format din SIF Banat - Crişana, SIF Muntenia, Străuţ Radu - Răzvan, Fondul Închis de Investiţii ACTIVE PLUS, FIA CERTINVEST ACŢIUNI, FBI CERTINVEST XT INDEX, FDI CERTINVEST BET Fl INDEX, Fondul Închis de Investiţii STAR VALUE, FIT MULTICAPITAL Invest, FDI STAR FOCUS, FDI STAR NEXT, Fondul Închis de Investiţii OPTIM INVEST, FIT BET - Fl INDEX INVEST, FBI PROSPER INVEST, FIA ROUMANIAN STRATEGY FUND AA/Vaduz, OPUS - Chartered Issuances SA/AA Luxembourg ce au cumulat un număr de 165.685.572 acţiuni SIF5.

SIF Banat - Crişana, SIF Muntenia şi Străuţ Radu - Răzvan deţineau, în mod direct, la data de 11 aprilie a acestui an, 5,000345% din capitalul SIF Oltenia, în timp ce restul reprezintă deţineri indirecte prin intermediul fondurilor de investiţii, menţionează SIF Oltenia.

Tot astăzi, Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că grupul format de SIF Banat - Crişana, SIF Muntenia, Străuţ Radu - Răzvan, Marica Sorin, Simionescu Adrian, Mihăilescu Teodora Dorina şi Mircea Constantin deţin cumulat 5,001124% din SIF Oltenia, peste pragul legal de 5%.

Potrivit SIF5, ASF nu a ţinut cont de prevederile art.2, alin.2, pct.1, din legea Legea 24/2017, care menţionează că persoanele care în derularea unor operaţiuni economice utilizează resurse financiare având aceeaşi sursă sau care provin de la entităţi diferite cu care se află într-o relaţie de control sunt prezumate că acţionează concertat.

Notificările vin în condiţiile în care mâine are loc adunarea generală de bilanţ a SIF5, iar pentru data de 9 mai, societatea de investiţii cu sediul în Craiova a convocat Adunarea Generală Extraordinară la solicitarea SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia, ce deţin cumulat 5% din SIF Oltenia, pentru modificarea actului constitutiv al SIF5, cu puncte privind înfiinţarea unui Comitet Investiţional şi reducerea numărului de administratori de la şapte la cinci.

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. A S F ,autoritatea de salvare a furturilor ,își bate joc de acționarii cinstiti ai Sif 5.Rusine ,nesocotiți legea ,ignorati fondurile de pensii ,va bateți joc de viitorii pensionari,sunteți vinduti! Rușine!!

    1. Am aflat pana la urma cine era "Costel" , cititorul care ajuta in aflarea adevarului :)))

      Cam disperata treaba daca sif5 a ajuns sa scrie comentarii la articole.  

      O sa fie interesant... dar genul asta de disperare imi cam spune ca cineva e incoltit

      incoltit de hoti!

      Incoltit de ... care vor aduce un comitet de investitii care va face ce face la SIF1.....delapideaza banii SIF1 prin schema de 4 SPV, trecundu-i prin Canada, Lichtenstein.Elvetia, Germania Cipru, dupa caz. Intr-un final glorios SIF1, SIF4 si dupa cate se pare SIF5, vor ramane ... Bravos natiune de ..., halal sa-ti fie.

      Ne cunoastem de undeva si eu nu stiu,anonimule?

      Nu am nici o treaba cu nici unul dintre cei trei, Sif 1,Sif 4 sau Sif 5.Nu sunt angajat a nici unei societati de investitii financiare(Sif). 

      Sunt un simplu actionar si citind rapoartele la cele doua societati de investitii Sif 1 si Sif 4 am realizat ca de fapt ei incalca legea prin detinerile indirecte pe care le au la Sif 5. 

      Asta fiind de fapt in interesul tuturor investitorilor.

      Incoltiti de infractori. 

      Costele erai simpatic pana incepi sa minti.

      De aia prefer sa nu imi dau cu parerea in astfel de razboaie pt ca sunt ambele tabere cel putin la fel de putrede. 

      Costele ti s-a spus clar ca nu aveai de unde sa stii portofoliile fondurilor in cauza (nu sunt publice) decat daca esti de la sif5 si ai acces la lista actionarilor. Mai mult ai zis si de structura lor , deci ai acces la informatii la nivelul pietei.(cui din piata nu i-ar placea sa stie in ce actiuni investesc fondurile?...) 

      Probabil v-au prins cu pantalonii in vine si acum e panica :)))

      Oricum din nicio varianta nu o sa castige ceva micii actionari, devine evident. Pun pariu ca pana la urma o sa cadeti la pace  

    Dle Copariu, cărțile au fost aruncate... dle Vice Gradinescu răspunzi pentru activitatea sectorului.

    Pasivitatea Asf, inacțiunea și incompetenta funcționarilor de acolo, determina acest comportament ilegal, neadecvat și infracțional, in mod repetitiv la SIF 1.

    Dle Drăgoi, tarul Bilteanu, șeful matale, a încasat-o.. urmezi tu, cel mai probabil! Ne putem închipui acum de ce nu te-ai constituit parte vătămată la SIF1 in cazul Bilteanu! 

    1. Acţionarii Biofarm au respins în cadrul adunării generale ordinare din 23 aprilie un bonus de performanţă de 25.000 euro net pentru fostul director general Dănuţ Vasile şi totodată au refuzat numirea lui Lakis Nabil, apropiat al lui Dragoş Bîlteanu, fost şef al SIF Banat-Crişana (SIF1), în consiliul de administraţie.

      În martie, fratele lui Lakis Nabil, respectiv Najib Lakis, a demisionat din boardul companiei invocând motive personale. În luna februarie a acestui an, presa a scris că Dragoş Bîlteanu şi Najib Lakis (fratele lui Nabil Lakis) au fost condamnaţi la trei ani de închisoare cu suspendare în urma unor acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Cei doi fuseseră acuzaţi de DIICOT de delapidare, spălare de bani şi manipulare a pieţei de capital, aducând un prejudiciu de peste 20 mil. euro.  

    Nu situatia Sif 5 e problema . Situatia Sif 1 si 4 e gravă . Nu este acceptabil cum sunt administrate milioane de euro de niste aventurieri. Piața e încremenită in proiectul acestor aventurieri cu cazier. ASF tolerează culpabil o frauda de proporții .

    Lupta intre securisti, de aceea se mai tranzactioneaza sifurile la legatura ca ridichile

    Nu inteleg de ce atata incrancenare si de o parte si de alta, cand in general SIF-urile s-au ajutat intre ele si si-au intins mana unul catre altul cand au fost la ananghie.

    1. De ajutat s-au ajutat pana in 2012, an in care au venit infractorii, si au inceput sa fure agresiv. De atunci se intrajuta doar SIF1, SIF4 si SIF2, care, daca s-ar aplica legile tarii, ar trebui sa fie concertati, impreuna cu toate vehiculele pe care le-au creat si le finanteaza. Oameni buni voi realizati ca acesti "manageri performanti" de la SIF1. SIF4 si SIF2 au investit numai in SIF5 circa 56 milioane de EUR din banii celor trei SIF-uri, ca sa puna mana pe activele lichide ale SIF5, si sa le transforme in gunoaie asa cum fac de 7 ani la SIF1 si SIF4.

      Prezumția idioate!

    Eliminarea pragului de detinere.

    Eu sunt Costel si ma bucur ca am contribuit catusi de putin la aflarea adevarului de catre ceilalti investitori despre investitiile celor de la Sif 1 si Sif 4 prin fondurile inchise create special de ei pentru a putea sa nu fie concertati de ASF in legatura cu Sif 5.

    1. Putea fi si Fondul Iepurelui de Paste..nu conteaza, atat timp cat se domnstreaza ca resursele financiare utilizate au aceeasi sursa, tot concertare e!

      Eu sunt actionar la toate cele 5 sif-uri si la FP si am constatat o situatie extrem de suparatoare. La SIF1 de exemplu, structura de actionariat se prezinta astfel:

      - actionarii persoane fizice rezidente 40, 54% - nu voteaza; 

      - actionarii persoane nerezidente 0.4% - nu voteaza; 

      - actionarii persoane juridice nerezidente 21..58% - voteaza 5% , banca ALPINUM, restul de 16.58% actiunilor s-ar putea sa fie ascunse in Romanian Stretegy Fund si alte instrumente structurate finantate de SIF1 si SIF4; 

      - actionarii persoane juridice rezidente, cuprind 

      - 12.2% grupul Bilteanu Lakis , voteaza 5% 

      - 5% SIF2 - voteaza,  

      - 5% SIF4 - voteaza; 

      - 5% SIF5 - voteaza 

      -10,5% foarte probabil toate fondururile alea inchise finantate de SIF1 si SIF4 – voteaza; 

      ...si ajungem la concluzia spectaculoasa ca in cazul SIF1, decizia de dividende lipsa este luata de noi, actionarii mici, care indirect prin SIF-urile pe care le detinem hotaram impreuna cu Lakis sa lasam banii la discretia lui Lakis. 

      DA, 19.5% din actiunile SIF1 au hotarat la AGOA nedistribuirea de dividende, adica noi aceia care nu au dreptul sa voteze decat cheltuibd o caruta de bani.

      Esti hero of the day. Nici nu stim ce ne-am fi făcut fără contribuția ta la aflarea adevărului! Sper ca îți dă cineva o coronița sau o insigna măcar pentru eroismul tău. Dacă nu, să mă anunți, că îți dau eu!

      Adunarea generală ordinară a acționarilor Societății de Investiții Financiare Banat-Crișana S.A., s-a întrunit prin convocare cu participarea directă sau prin corespondență a acționarilor ce dețin 154.927.270 acțiuni, reprezentând 29,95% din numărul total de drepturi de vot, din care 14.777.376 acțiuni cu drepturi de vot suspendate.

      Aici trebuie mentionat ca Sif 4 cu Bogdan Dragoi depasesc 5% din Sif 1 si nu au fost concertati de ASF asa cum prevede legea. 

      Sif 4 = 25.748.176 actiuni sif 1 

      Bogdan Dragoi =200.000 actiuni sif 1 

      Total=25.978.176 : 517.460.724=5,0203% din CS al Sif 1 

      Art.2. Se aprobă repartizarea întregului profit net al exercițiului financiar 2018, în sumă de 77.186.227 lei, la Alte rezerve, pentru surse proprii de finanțare, în vederea susținerii unui program de răscumpărare de acțiuni. 

      Hotărârea a fost luată cu 76,55% voturi pentru, 11,40% voturi împotrivă și 12,05% abțineri din totalul de 140.148.825 voturi valid exprimate. 

      Astia au decis sa nu dea dividende. 

      La data de 9 aprilie 2019, data de referință pentru adunarea generală ordinară și adunarea generală extraordinară a acționarilor din 22 (23) aprilie 2019, SIF Banat-Crișana are un capital social de 51.746.072,40 lei, împărțit în 517.460.724 de acțiuni, din care cu drept de vot suspendat:

      • 37.450.921 de acțiuni – suspendare în temeiul art. 286^1 din Legea nr. 297 / 2004, conform Deciziilor ASF nr. 560 și nr. 561 din 18.04.2019;

      • 89.656 de acțiuni deținute de societate achiziționate în cadrul programului de răscumpărare derulat în 2018 – suspendare în temeiul art. 105 alin. (2) din Legea nr. 31 / 1990. 

      Nu nunai Lakis, Sif4 si Dragoi au decis sa nu mai dea dividende au mai fost inca circa 63 milioane actuini...si cine sa fie oare? SIF2, Alpinum. FII-urile?

      AGOA sif 1 din 22.04.2019

      17 actionari au fost prezenti in sala la sedinta AGOA de la sif 1 

      22 actionari au votat prin corespondenta la sedinta AGOA de la sif 1 

      Total actiuni=154.927.270 actiuni cu drept de vot

      29,95%=cvorum 

    dacă nu existau praguri n-ar fi existat nici aceasta polemica tampita!

    1. Fara praguri va fi si mai rau, cat mai multă contrare si orice investitor mic are o sansa sa fie si mai mic. :)

      Fondurile nu sunt creata special pentru ei su sunt creat doar pentru administrator, adică ca sa fie si ei administratori ...sa incasese bani si sa plătească taxe la alți si impozite la stat. 

      Fara investitori oare ce ar fi administratorii ?

      În concepția locala administratori exista doar pentru amorul lor propriu de a fi sefi...nu servesc interesele investitorilor nu asa cum sunt obligați prin legislația specifica ?  

      Daca ai actiuni de 1.000 euro la FB sau orice multinationala listata la NYSE ce drac de drepturi ai mai mult decat cele 5 sau 10 voturi? Asta cu protectia investitorului minoritar este o placa mioritica...In AGA majoritatea decide! Oarenu erau aceasi actionari si acum 2 ani si Ciurezu nu a concertat pe nimeni? Aaaa atunci l.au votat pe el:))

      La sif 5 ai pe buletinul de vot rubrica cu declaratie pe proprie raspundere ca sunt sau nu sunt concertat.

      Deci de ce nu au declarat pana acum cele doua sifuri ca actiunile le au de multi ani?

      Oare ASF-ul nu vede nimic in neregula la ele? 

      Pana la urma nu se judeca in funcție daca unul sau altul este susținut de uni sau contestat de alti. Trebuie analizat principii aplicabile integrități pieței, respectiv emitentului un sa care presupune pluralitatea acționarilor ? Doar SRL este o societate personificat si redusa la un singur asociat.

      Alegerile corporatiste trebuie sa fie libere si fără influență ostila, AGA fiind locul unde se formează voința majorități.

      La ce se raportează interesul celor din grupul SIF 1 ? Daca nu la ostilitatea fata de conducerea SIF 5 atât timp cat nu probează ca schimbarea propusa este in interesul investitorilor din SIF 1 si grupul format, care la randul sau trebuie convergent cu interesul SIF 5 : investiții care sa genereze profit actionarilor/investitorilor 

    In acest context, rezulta faptul ca SIF MUNTENIA SA este controlata de SIF

    BANAT CRISANA SA si ca impreuna actioneaza in mod CONCERTAT. 

    De altfel in documentul ,, DECLARATIE DETINERI " transmis catre SIF 

    OLTENIA SA in data de 15 Martie 2019, SIF MUNTENIA mentioneaza ca impreuna cu 

    SIF BANAT CRISANA actioneaza in mod concertat in legatura cu emitentul SIF 

    OLTENIA SA. 

    De asemenea in documentul ,, DECLARATIE DETINERI" transmis catre SIF 

    OLTENIA SA in data de 03.04.2019, dl. Straut Radu- Razvan mentioneaza ca in calitate 

    de Vicepresedinte al Consiiului de administratie si Director General adjunct al SIF 

    Banat Crisana, impreuna cu SIF BANAT CRISANA si SIF MUNTENIA actioneaza in 

    mod concertat in legatura cu emitentul SIF OLTENIA SA. 

    Mentionam ca toate ,,Declaraliile de delineri", date in fata Notarului public sau certificate 

    de avocat si/sau transmise in piata, atat ale SIF Banat Crisana cat si cele ale SIF Muntenia 

    si a dlui. Straut Radu - Razvan omit cu buna stinta detinerile indirecte de actiuni SIF5 

    ale vehiculelor de investitii create cu finantarea SIF Banal Crisana si SIF Muntenia cu scopul de a induce in eroare actionarii si Autoritatea de Supraveghere Financiara, pentru a

    nu se constata depasirea ilegala a prevederilor art. 286' alin. (1) din Legea nr. 297/2004 

    Sif5...Rezolvat! Urmeaza sif 2 si sif 3.cred ca doar pt. sif 2 va fi ceva lupta...Tot inainte baieti!La final nu uitati sa faceti cerere de delistare!

    Asf schimbati legea daca legea-i stramba!

    Pragul la sifuri creat pt protectia micului investitor sa dovedit nociv! Legea deficitara a dus la astfel de situatii! 

    1. Atunci daca toate cele 5 Sif-uri vor fi controlate de de SIF 1, ce rost a mai avut constituirea a 5 SIF-uri de către stat ?

      Se poate numi un fel de concentrare monopol pe acest segment de fonduri cu structura corporativa, parca aveam si noi o lege anti trust etc ... ? 

      Parca monopolul asupra proprietăți...a fost spart de stat prin inventarea celor 5 sif-uir pe regiuni si distribuirea către cetățeni ? 

      Dece sa mai învestești daca doar CA-ul lui SIF 1 va decide pentru cele 4 cum si unde sa fie directionat fluxul de numerar ?

      Efectele pragului sunt neputință altora :).  

    ASF-ul sa trimita reptezentant la AGA ca e groasa!

    1. Corect.

      Ar trebui verificate toate adunarile generale la Sifuri de anul asta cu lista celor care au votat in AGA.

      Sa vezi atunci ce surprize o sa apara. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb