SIF Transilvania contestă amenzile primite de la ASF, după controlul inopinat

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 septembrie 2017

SIF Transilvania contestă amenzile primite de la ASF, după controlul inopinat

SIF3 Transilvania a anunţat, ieri, că a contestat sancţiunile impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în luna august, ca urmare a controlului inopinat efectuat de această instituţie la SIF3 în intervalul 16 - 22 februarie 2017, pentru perioada controlată cuprinsă între 12.10.2016 şi 15.02.2017.

De asemenea, SIF3 precizează că a depus la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de suspendare a executării deciziilor de sancţionare.

În august, ASF a atenţionat SIF3 Transilvania cu privire la lista persoanelor cu acces la informaţiile privilegiate, a cerut amendarea unor membri ai Consiliului de Supraveghere, precum şi a unor angajaţi care nu au colaborat în cadrul unui control.

ASF a instituit în sarcina SIF Transilvania un plan de măsuri de remediere şi sancţionarea cu 10.000 lei a unei părţi a membrilor Consiliului de Supraveghere, respectiv Szabo Ştefan, Carapiti Dumitru, Lutac Gheorghe şi Mihalcea Petru, sancţionarea cu aceeaşi sumă a lui Mihai Fercală, sancţionarea cu 11.000 lei a lui Iulian Stan, vicepreşedinte executiv/director general adjunct, sancţionarea cu 5.000 lei a şase salariaţi funcţionari şi conducători ai unor structuri funcţionale ale societăţii şi cu 2.000 lei a lui Marius-Adrian Moldovan, fost vicepreşedinte executiv/director general adjunct.

ASF a sancţionat membrii Consiliului de Supraveghere pentru că nu au acceptat concluziile Deciziei ASF nr. 1995/12.10.2016 şi au acordat, în aceste condiţii, un nou mandat de membru al directoratului SIF Transilvania lui Mihai Fercală şi i-au permis acestuia să participe la două şedinţe ale Consiliului de Supraveghere.

Atunci, SIF3 a transmis: "Reamintim că ASF, prin Decizia nr. 208/10.02.2017, a revocat Decizia nr. 1995/2016 şi l-a avizat pe Mihai Fercală în calitate de membru al directoratului SIF Transilvania prin Avizul nr. 51/23.02.2017 (Rapoartele curente nr. 1106/13.02.2017; nr. 1452/23.02.2017 şi nr. 2656/ 07.04.2017), iar efectul juridic al Deciziei nr. 208/2017 este acela că Decizia nr. 1995/2016 este desfiinţată de la data adoptării acesteia. Mihai Fercală a fost sancţionat pentru pretinsa exercitare de atribuţii specifice calităţii de membru al directoratului în perioada supusă controlului. Iulian Stan a fost sancţionat motivat de faptul că a exercitat calitatea de înlocuitor al preşedintelui director general fără a fi desemnat în acest sens şi notificat la ASF în cadrul mandatului început în data de 20 aprilie 2016, pentru pretinsa necolaborare cu echipa de control în ceea ce priveşte primirea de sarcini de serviciu sau furnizarea de informaţii de natură profesională lui Mihai Fercală, precum şi pentru că nu a făcut dovada transmiterii la ASF a înregistrării componenţei Directoratului avizat prin Avizul ASF nr. 264/12.10.2016 în termen de 90 de zile de la data emiterii actului. Pentru acest ultim motiv a fost sancţionat şi Marius Adrian Moldovan".

În octombrie 2016, Mihai Fercală a fost respins de ASF, în urma unui interviu, unul dintre motivele invocate fiind faptul că nu cunoaşte suficient compania SIF Transilvania, deşi se afla la conducerea acesteia de peste 20 de ani. În februarie 2017, fără nici o explicaţie, ASF şi-a retras decizia, iar Fercală a revenit în Directoratul SIF3.

Astfel, litigiile intentate de Fercală ASF pe acest subiect au rămas fără obiect.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. O saga......nu ?

    Cu banii actionarilor se poate contesta orice si oricand! Baietii astia a lui Fercala, cu el in frunte evident, in afara de procese si circ se mai ocupa si de altceva? poate isi reamintesc care este obiectul de activitate...?!? si cum au reusit sa faca din SIF3 cel mai mic dintre SIF-uri!!!

    1. Acest SIF 3, pe lângă faptul că este cel mai slab cotat dintre SIF-uri are și cel mai slab management (ca să nu spun cel mai prost) ca dovadă, uitați-vă la performanțele pe ultimul an al celorlalte patru SIF-uri și vă veți convinge singuri. Pe ultimul an, la SIF 3, după perioada ex-dividend 2016 și până mai acum o lună, o lună și jumătate, graficul este cu platfus, adică este în moarte clinică. Cât despre capacitatea Directoratului de a ști ce se petrece cu adevărat pe piața de capital, sincer mă îndoiesc de competențele lui. Performanța unei conduceri o vezi doar în perfomanța entității conduse de ei.

      Asa este ca banii lor nu circula numai ai societatii.

      Tin sa reamintesc societatii ca nu societatea a fost amendata ci conducerea ei asadar sa conteste pe banii lor conducerea. 

    pentru Make, Redactia si cititorii Bursa,

    La o simpla cautare pe google despre amenzile incasate de conducerea vesnica a SIF-ului brasovean, am dat de urmatorul articol, pe care il reproduc din presa brasoveana, care se pare ca are un ''insight'' in situatia de la SIF. Poate va inspirati si voi cei de la Bursa si nu mai preluati ad-literam interpretarile si opiniile conducerii SIF3, pe care sincer nu o recomanda nimic pozitiv... rolul jurnalistilor este sa cerceteze fapte si sa puna intrebarile corecte! 

    Sursa NewsBv 

    Un specialist in tipuri de infractiuni pe piata de capital spune ca sanctiunile aplicate de catre ASF unor membrii ai Consiliului de Supraveghere al S.I.F. Transilvania, „presedintelui” directoratului – Fercala Mihai, vicepresedinteului aceluiasi organism – Stan Iulian, precum si cele aplicate unor angajati ar avea iz penal. 

    Astfel, legea pietei de capital incrimineaza fapta de desfasurare fara autorizatie de activitati sau operatiuni pentru care legea 297/2004 impune autorizarea, in categoria infractiunilor, deci pretinsa contraventie pentru care a fost sanctionata conducerea S.I.F Transilvania, unii membrii ai Consiliului de Supraveghere si Fercala Mihai ar intra in categoria infractiunilor. 

    Meseriasii pietei de capital, altii decat „tatucii” s-au cam saturat de pretinsele calitati in domeniu ale ultimei categorii si de actiunile ilegale ale acestora si ar fi sesizat parchetul competent pentru posibilei fapte fapte penale savarsite de „creatorii” pietei de capital. 

    Mai marii, sau din ce in mai micii, de la S.I.F. Transilvania mentioneaza in raportul curent dedicat evenimentului, preluat de catre Ziarul Financiar, ca decizia ASF nr.1995/12.10.2016, de neavizare a dlui. Fercala, a fost revocata prin Decizia ASF nr.208 /10.02.2017, astfel decizia din 2016 a fost desfiintata. Adevaratii specialisti tinuti la mantinela de „tatuci” sustin ca o decizie de revocare a unui act administrativ nu il desfiinteaza retroactiv, ci produce efecte doar in viitor. Cu alte cuvinte Decizia ASF de neavizarea a dlui. Fercala a produs efecte in perioada 12.10.2016 – 10.02.2017 si ca urmare conducerea SIF Transilvania poate fi acuzata de complicitate la infractiunea savarsita de Fercala Mihai si constatata de ASF prin rezultatele raportului de control in care se sugereaza (pentru meseriasi) ca fapta ar fi infractiune. 

    Meseriasii pietei de capital, bazati pe cunoasterea retelei de sustinere constituita in jurul „tatucului” sunt convinsi de faptul ca nicio institutie a statului nu va avea potenta necesara sa-l deranjeze pe acesta, deoarece tributarii lui vor sari ca samuraii sa-si apere stapanul. 

    In mod normal ar trebui sa se puna sub semnul intrebarii indeplinirea conditiilor de eligibilitate pentru conducerea entitatilor financiare supravegheate de ASF, prevazute in regulamentul din 2015. 

    Conform regulamentului in cauza, persoanele sanctionate de ASF, respectiv Fercala Mihai, Stan Iulian, Szabo Stefan, Carapiti Dumitru si Lutac Gheorghe, avizate, culmea de supraveghetorul pietei de capital in conducerea SIF Transilvania, n-ar mai indeplini conditiile de eligibilitate cerute explicit de regulamentul ASF. 

    Prin urmare ar trebui sa fie doar o chestiune de timp pana la retragerea avizelor acestor persoane de catre ASF in conditiile in care au expus societatea la riscuri operationale si reputationale majore cu efecte greu de cuantificat. 

    Ramanem cu speranta ca meseriasul Mircea Ursache, si nu tatucul sau samuraiul, va actiona conform atributiilor si prevederilor legale si in aceasta situatie, chiar daca este nasul unui fin sau finul unui nas. 

    Mircea Ursache este coordonatorul direct al sectorului de instrumente si investitii financiare din cadrul ASF, sector care are subordonata activitatea directiilor reglementare-autorizare si de supraveghere si control pentru piata de capital, iar modul cum a actionat pana acum in cea ce priveste supravegherea „pretinselor” activitati manageriale de cel mai inalt nivel profesional derulate de SIF Transilvania, ne face sa credem ca ceva este putred, ca de obicei, in Danemarca. 

    Iar pentru deliciul celor interesaţi de această poveste, publicăm câteva întrebări pentru domnul Mihai Fercală și pentru conducerea Autorității de Supraveghere Financiară: 

    1. Aveți curaj să publicați integral Deciziile ASF prin care ați fost sancționat dumneavoastră, o parte dintre membrii CS și angajații care au mințit pentru a vă ține la butoane ? 

    2. Cum este încadrată în raportul de control fapta pentru care v-a amendat recent ASF-ul ? 

    3. Ce susținere aveți la ASF de ați reușit să-i fentați atâția ani pe acționarii care și-au pus speranțe în „pretinsele” dumneavoastră capacități manageriale ? 

    4. Cum ați reușit (cu complitatea cui) să obțineți avizele ASF, deși raportul de control era finalizat și stipula clar că dumneavoastră și toți cei sancționați recent nu îndepliniți condițiile de avizare pentru a conduce SIF Transilvania? 

    5. Unde sunt societățile comerciale : SC ORGANE DE ASAMBLARE SA, SC MECANICĂ CODLEA SA, SC TERRACOTTA STAR SA, SC TRANSILVANIA TRAVEL SA, SC UNICOM SA etc ? 

    6. Cu ce firmă ați adus (construit) turismul din Tușnad, Felix, și de pe litoral la cele mai „înalte” standarde? 

    7. Cum i-ați „rezolvat” pe angajații care au ieșit din pluton ? 

    8. Ce argumente stau la baza frăției dumneavoastră cu Constantin Frățilă ? 

    10. Care este scopul pentru care v-ați înconjurat de foști lucrători ai serviciilor speciale ? 

    11. Este adevarat ca împreună cu Simionescu Dan v-ati aflat in spatele SSIF Actinvest S.A., intermediar prin care SIF-ul a desfasurat toate operatiunile de piata pana in iunie 2014, la comisioane de 8,00%? 

    12. Ați vândut participația la Erste Bank prin intermediul Actinvest la comision de 8,00%? 

    13. Ce sentimente aveți când vă gândiți la COMCM și la THR MAREA NEAGRĂ ? 

    14. Puteți explica actionarilor cum se face ca in urma megafuziunilor orchestrate de domnia voastră in 2015, dintre Feper, Orizont Turism Predeal si THR Prahova a rezultat o companie care valoreaza doar cat valora SC Feper inainte de Fuziune? 

    15. Care a fost ratiunea fuziunii Feper – THR Prahova- Orizont Turism Predeal? 

    16. Ati dorit cumva musamalizarea investitiilor neperformate de 6 milioane de euro la Hotel Central Ploiesti si de peste 10 milioane de euro la Orizont Predeal ? 

    17. Cum este posibil ca dupa ce ati investit peste 30 milioane de euro la Oradea, la Lotus Turism, unde sunteți presedinte CA, participatia SIF Transilvania sa valoreze sub 4 milioane de euro? 

    18. Ati vandut societatea Euxin la un pret redus, familiei Dusu, pentru a le cumpara loialitatea si voturile, cunoscut fiind faptul ca familia Dusu controleaza pachete importante de actiuni la SIF? 

    19. Cum au reusit Lilinica Stan si Lucian Ionescu contra-performanta de a investi peste 10 milioane de euro la societatea Turism Covasna, pentru renovarea hotelului Caprioara, care nu este nici macar finalizat, iar performanta lui este extrem de modesta in termeni de grad de ocupare? 

    20. Sunt adevarate zvonurile privind tranzactiile extrem de paguboase pentru SIF Transilvania, efectuate de Simionescu Dan, cu acordul Dvs. bineninteles, in perioada cat era Director al departamentului de tranzactionare cu actiuni ai emitentilor FP ( piata gri, inainte de listare), Bucuresti Turism, Romcarbon Buzau, Erste Bank, BRD, si multe altele? 

    21. Este adevarat ca angajati ai SIF Transilvania S.A. cu functii de conducere se angajeaza in operatiuni ilicite pe piata de capital de tipul ‘’front running’’ si abuzeaza de utilizarea informatie privilegiate, folosindu-se de conturile de tranzactionare ale membrilor familiei? 

    22. Este adevarat ca averea dumneavoastra s-ar se afla in conturi si in investitii offshore – paradisuri fiscale, administrate de dl. Simionescu Dan? 

    23. Este adevarat ati primit informatii de la vârful ASF cu privire la viciul de procedura al Consiliului ASF in sedinta in care nu ati fost aprobat ca si conducator al SIF Transilvania, prin decizia ASF nr.1995/ 12.10.2016? 

    24. Remarcabila dumneavoastra Teza de Doctorat a fost inspirata din Managementul Magistral pe care l-ati aplicat la SIF Transilvania ? 

    25. Ati contribuit, așa cum se aude la imbunatatirea ingrijrii medicale efective a pacientilor de la SCJU Brașov? 

    26. Cum mai merge Transilvania Leasing ? 

    27. Cum stati cu Termoconfortul ? 

    28. De la cine ati cumparat actiuni Fondul Proprietatea ? 

    29. Cum ati cumpărat actiunile de la SC CRISTIANA ? 

    30. Ati finantat campanii politice ? 

    31. La casele de avocatura cu care SIF Transilvania are contracte de consultanta a fost fiica dumneavoastra asociata sau angajata ? 

    32. Care casa de avocatura dintre cele cu care SIF Transilvania are contracte de consultanta s-a ocupat de coordonarea unor Teze de Doctorat ale angajatilor dumneavoastra ? 

    1. Foarte tare!

      Aici e vorba de fapte penale din ce zici tu.

      Trebuie cineva doar sa sesizeze aceste fapte organelor de cercetare penala. 

      Pai de ce crezi ca nu se mai puplica ? Pentru a acoperi magariile facute de ASF !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb