SIF-URILE AU PRIMIT PERMISIUNEA SĂ CUMPERE ACŢIUNI SIF Investitorii străini se tem că vor fi marginalizaţi

EMILIA OLESCU, ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 februarie 2014

Investitorii străini se tem că vor fi marginalizaţi

Update 19:14 Acţiunile SIF au crescut cu până la 7,5%

Acţiunile celor cinci SIF-uri au afişat, la finalul şedinţei de astăzi, creşteri cuprinse între 3,3% şi 7,5%.

Titlurile SIF Banat-Crişana au crescut cu 7,5%, cele ale SIF Moldova cu 6,59%, iar acţiunile SIF Muntenia au urcat cu 4,24%. Titlurile SIF Transilvania au încheiat şedinţa în creştere cu 3,45%, iar cele ale SIF Oltenia cu 3,3%.

---

Update 18:51 ASF prezintă argumentele ce au stat la baza emiterii deciziei

Consiliul ASF a hotărât, ieri, emiterea Deciziei nr.23/05.02.2014,având ca obiect încetarea aplicabilităţii prevederilor Dispunerii de măsuri nr. 11/2005, în sensul anulării restricţiei impuse unei Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) de a investi în acţiuni emise de celelalte SIF-uri, conform unui comunicat de presă.

"Dispunerea de măsuri nr. 11/2005 trebuie pusă în concordanţă cu legislaţia primară şi Directivele Europene aplicabile Altor Organisme de Plasament Colectiv (AOPC). De asemenea, legislaţia primară prevede la art. 2861 alin.(1) din Legea nr. 297/2004 ca orice persoană poate dobândi cu orice titlu sau poate deţine singură ori împreună cu persoanele cu care acţionează concertat, acţiuni emise de SIF-uri, dar nu mai mult de 5% din capitalul social", este unul dintre argumentele ce au stat la baza emiterii deciziei.

Un alt argument este faptul că SIF-urile (în măsura în care aleg să investească în alte societăţi de investiţii financiare) împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat, direct şi/sau indirect au obligaţia să respecte prevederile legale în ceea ce priveşte pragul de deţinere şi transparentizarea achiziţiilor, în caz contrar ASF urmând a aplica măsuri sancţionatorii conform prevederilor legale.

"Reglementările ASF vizează cerinţe prudenţiale privind politica de investiţii a organismelor de plasament colectiv, prin stabilirea anumitor limitări cantitative în ceea ce priveşte expunerea pe emitent, respectiv pe clase de instrumente financiare,Dispunerea de măsuri nr.11/2005 fiind singura reglementare care impunea restricţii ale investiţiei în anumiţi emitenţi", mai notează ASF.

"Analiza de impact realizată de direcţiile de specialitate din cadrul ASF relevă o mai largă diversitate a structurii de portofoliu pentru cele 5 SIF-uri în prezent, comparativ cu anul 2005, când a fost instituită restricţia, astfel încât considerentele legate de structură similară ca şi expunere sectorială a celor 5 SIF-uri avute în vedere la momentul emiterii de către CNVM a Dispunerii de măsuri nr. 11/2005, nu mai sunt de actualitate", este ultimul argument menţionat de ASF.

----

Update 14:44 Acţiunile SIF creşteau cu până la 5,65%

Acţiunile SIF-urilor afişau, la orele prânzului, aprecieri cuprinse între 3,06% şi 5,65%.

Titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) cresc cu 5,65%, iar cele ale SIF Transilvania (SIF3) cu 3,06%. Acţiunile SIF Moldova (SIF2) urcau cu 4,81%, SIF Muntenia (SIF4) cu 3,67%, iar SIF Oltenia (SIF5) cu 3,51%.

---

Update 10:35 SIF-urile au deschis în creştere

Societăţile de Investiţii Financiare (SIF-urile) au deschis, astăzi, în creştere şedinţa de tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Astfel, SIF Banat Crişana (SIF1) a urcat cu 4,84%, până la 1,3 lei per acţiune, SIF Moldova (SIF2) s-a apreciat cu 3,48%, până la 1,397 lei per acţiune, iar SIF Transilvania (SIF3) a crescut cu 3,37%, până la 0,6595 lei per acţiune.

La fel s-a întâmplat cu preţurile unitare ale titlurilor celorlalte două SIF-uri: s-au majorat 2,82%, până la 0,91 lei (SIF4 - SIF Muntenia), respectiv cu 3,3%, ajungând la nivelul de 1,97 lei (SIF5 - SIF Oltenia).

---

Suspiciunile investitorilor străini: "SIF-urile se vor sprijini şi vor forma conglomerate"

Gurile rele: "Tranzacţiile cu acţiuni SIF, din această săptămână, nu au fost întâmplătoare"

Ministerul Finanţelor trebuie să dea un punct de vedere privind modificarea pragului de la SIF-uri

Autoritarea de Supraveghere Financiară a făcut, ieri, o surpriză investitorilor de pe piaţa de capital, anunţând că a dat liber SIF-urilor să cumpere acţiuni la alte SIF-uri. Unii actori ai pieţei s-au arătat extrem de încântaţi de această decizie, dar spun că ar fi nevoie şi de ridicarea sau chiar eliminarea pragului de deţinere de 5%.

Surse din piaţa de capital ne-au declarat că Ministerul Finanţelor Publice lucrează, în prezent, la un punct de vedere privind modificarea acestui prag.

Eliminarea restricţiei ca o Societate de Investiţii Financiare să deţină acţiuni la alte SIF-uri a creat, ieri, o serie de controverse în piaţa de capital.

Unii dintre investitorii străini consideră că SIF-urile se vor sprijini între ele şi vor forma conglomerate.

Aceştia s-au arătat deranjaţi de măsura luată de ASF şi au subliniat că se va isca un mare scandal, "fiind uşor de imaginat că cele cinci societăţi de investiţii financiare se vor sprijini între ele, având în vedere relaţiile care le leagă".

O parte dintre brokeri salută, însă, decizia ASF de ieri, apreciind că măsura va aduce un plus de lichiditate pe piaţa noastră de capital, care a suferit la acest capitol în ultima perioadă. Ei opinează că acţiunile SIF-urilor se vor aprecia foarte mult într-o primă etapă, pe un fond puternic speculativ, "abia apoi se va vedea cum vor avea încredere SIF-urile unele în altele".

Sunt şi voci care susţin că se urmăreşte, de fapt, "tragerea" de lichidităţi prin dividende de la SIF-urile "cu bani" la cele "fără bani" şi aplatizarea performanţelor financiare ale societăţilor de investiţii financiare. Aceste surse spun că decizia ASF prezintă riscul ca o grupare să controleze, la un moment dat, toate SIF-urile, mai ales dacă va fi eliminat şi pragul de deţinere de 5%.

Desigur, "gurile rele" de pe piaţa de capital nu au ratat ocazia să spună că tranzacţiile cu acţiuni SIF din această săptămână nu au fost întâmplătoare, mai ales că titlurile s-au depreciat.

Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners, opinează că iniţiativa este una foarte bună, menţionând, însă, că ar trebui ridicat pragul de deţinere de 5%.

Domnia sa ne-a precizat: "Eu pledez de multă vreme pentru dereglementarea totală în rândul SIF-urilor, pentru ca acestea să poată face competiţie. Primul competitor al SIF-urilor pe piaţa de capital este Fondul Proprietatea, care nu are niciun fel de restricţii. În acelaşi timp, societăţile de investiţii financiare se confruntă cu o serie de restricţii - moşteniri istorice de acum 17-20 de ani. Dacă o astfel de iniţiativă se va concretiza, rezultatul ar trebui să fie, probabil, crearea a două SIF-uri sau chiar a unuia singur".

Şi Florin Pogonaru, unul dintre investitorii importanţi în piaţa noastră de capital, pledează pentru ridicarea pragurilor de deţinere la SIF-uri.

Domnia sa ne-a declarat: "Decizia ASF este una foarte bună atâta vreme cât se va renunţa şi la pragul de deţinere. Altfel, este doar un bun început. Discuţii că se va întâmpla şi acest lucru sunt, dar nu se ştie când vor fi concretizate. Acum, ar trebui ca Ministerul Finanţelor Publice (MFP) să iasă cu o iniţiativă legislativă care să fie susţinută în Parlament, cum a fost când s-a renunţat la pragul de 1%. Este ilogic să menţinem în continuare pragul de deţinere la SIF-uri".

La rândul său, Mihai Mureşian, director de tranzacţionare SSIF Intercapital Invest, consideră că, luând în considerare evouţia SIF-urilor din ultima perioadă, poate fi trasă concluzia că decizia ASF de ieri a fost o surpriză pentru piaţă.

Domnia sa ne-a declarat: "Chiar dacă erau aşteptări ca această modificare legislativă să se producă, ea a venit într-un moment delicat al pieţei. În orice caz, sunt de părere că măsura va impacta pozitiv evoluţia preţurilor SIF-urilor pe termen mediu şi lung. Chiar dacă pe termen scurt va atrage o nervozitate în piaţă, odată ce situaţia se va calma, cred că vom asista la intrarea preţurilor pe un trend ascendent susţinut. În orice caz, consider că este necesar ca, pentru moment, să vedem care va fi strategia pe care o vor adopta cele cinci SIF-uri şi, nu în ultimul rând, ce sume de bani vor aloca în cazul unor eventuale achiziţii".

Mihai Mureşian se aşteaptă ca achiziţiile făcute să aibă un impact ridicat în VUAN-urile societăţiilor, având în vedere că interesul pentru acţiunile SIF-urilor este în continuare ridicat.

Titlurilor celor cinci SIF-uri au fost suspendate, ieri, de la tranzacţionare, ASF anunţând că a decis că societăţile de investiţii financiare pot cumpăra acţiuni între ele.

Potrivit deciziei ASF, un AOPC (n.r. SIF de tip închis), inclusiv SIF-urile, pot investi în valorile mobiliare emise de un alt AOPC.

Decizia urmează să intre în vigoare la data publicării acesteia în buletinul electronic al Autorităţii, iar Dispunerea de măsuri potrivit căreia SIF-urile nu pot avea deţineri la un alt SIF va fi anulată.

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, ne-a declarat, recent, că o astfel de modificare ar avea ca scop asigurarea unui tratament egal şi nediscriminatoriu al SIF-urilor faţă de celelalte AOPC-uri din România, asigurarea cadrului necesar pentru creşterea performanţelor SIF-urilor în cazul în care acestea vor putea tranzacţiona volume importante de acţiuni ale celorlalte SIF-uri, asigurarea posibilităţii de diversificare a portofoliului de acţiuni, creşterea lichidităţii acţiunilor SIF ca urmare a majorării numărului de tranzacţii realizate cu acestea, asigurarea unor posibilităţi suplimentare pentru acoperirea riscului în cazul deciziilor de investiţii.

Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat Crişana, ne-a declarat, în luna octombrie a anului trecut, că, pentru SIF-uri este nevoie de o actualizare în principal a legislaţiei secundare CNVM/ASF şi apoi de o actualizare a legislaţiei pieţei de capital, astfel încât să nu mai existe o discriminare a acestor societăţi comparativ cu alte societăţi de investiţii şi/sau fonduri închise din România sau din Europa.

Domnia sa a adăugat: "Este de notorietate faptul că, în ţările dezvoltare, marile grupuri financiare şi industriale au deţineri şi participaţii încrucişate, iar acest lucru nu face decât să stabilizeze şi să consolideze grupurile respective".

Directorul general al SAI Muntenia Gabriel Filimon ne-a declarat în luna decembrie: "Nu văd nici o problemă ca SIF-urile să cumpere la SIF-uri. Există câţiva emitenţi care dau randamente şi care prezintă interes pentru piaţa de capital românească. Din acei câţiva, probabil că mai mult de o treime reprezintă SIF-urile. Este anormal să ceri randamente SIF-urilor pe piaţa de capital, dar să le interzici să se expună pe alte SIF-uri, cu atât mai mult cu cât nu toate au acelaşi tip de politică investiţională. Mie, de exemplu, mi s-ar părea normal ca, dacă eu, SIF Muntenia, am o politică investiţională şi alt SIF se duce cu preponderenţă într-o altă zonă, să mă duc şi eu indirect, în aceeaşi zonă, aşa cum poate face Fondul Proprietatea".

Pe de altă parte, preşedintele SIF 3 Mihai Fercală ne-a declarat la finalul anului trecut, într-un interviu: "În ce priveşte investiţia în alte SIF-uri de către un SIF, nu cred că este o soluţie fezabilă şi nici corectă; a se vedea art. 107 indice 1 din legea societăţilor comerciale. O astfel de decizie nu ar fi privită bine în piaţă şi ar afecta imaginea managementului SIF-urilor".

Ziarul BURSA a publicat, luni, în exclusivitate, declaraţia lui Mircea Ursache, vicepreşedinte al ASF, care ne-a spus că, dintr-un studiu de impact realizat de Autoritate, a rezultat că eliminarea restricţiei ca un SIF să deţină acţiuni la alte SIF-uri ar duce la o creştere a lichidităţii Bursei, pentru o perioadă acceptabilă de timp, iar investitorii ar câştiga prin aprecierea valorii acţiunilor.

"Dispunerea de măsuri din 2005 (n.r. referitoare la interzicerea achiziţionării de către o SIF a acţiunilor altor SIF-uri) este un act înrobitor pentru piaţă", ne-a mai spus Mircea Ursache, adâugând: "Decizia CNVM fusese luată într-o anumită conjunctură. În 2005, portofoliile SIF-urilor arătau cu totul altfel. Astăzi, o eliminare a ei nu ar afecta deloc piaţa şi nu duce, în nici un caz, la acţiune concertată".

Opinia Cititorului ( 38 )

  1. As for a o asociatie pentru transformarea dif-urilor în fonduri mutuale.

    Takers?  

    Stimate domnule director Ursache,

    prin instructiunea 1 din 2013 emisa de autoritatea dvs., care modifica instructiunea nr. 6 din 2011 totusi nu ati atras deloc atentia asupra faptului ca prin aceasta definitie "3) Situa 

    ț 

    iile financiare anuale întocmite în conformitate cu IFRS, men 

    ț 

    ionate la 

    alin.(2), sunt destinate exclus 

    iv pentru a fi utilizate de entit 

    ăț 

    ile respective, 

    ac 

    ț 

    ionar ii acestora 

    ș 

    i CNVM 

    ș 

    i nu pot fi invocate ca 

    fundament al deciziei de 

    investi 

    ț

    ie" practic dumneavoastra impiedicati orice investitor strain sa poata utiliza sistemul IFRS pentru luarea unei decizii, desi firmele supravegheate de dvs. sunt listate la categoria pietelor reglementate, ceea ce conform directivei 1606/2002 UE obliga fiecare participant in ringul bursier sa prezinte SITUATIA FINANCIARA CONSOLIDATA. Cu rezerva de a ma insela cel putin FONDUL PROPRIETATEA si SIF1 nu au supus in Adunarile lor Generale din luna aprilie a anului trecut situatia consolidata. Turneul de prezentare in Statele Unite este o modalitate buna de a face cunoscuta piata romaneasca de capital si in acelasi timp o buna ocazia de a observa cunostiintelor in sistemul contabil romanesc al domnilor de peste ocean, deoarece conform proriilor regulamente cifrele IFRS nu vor putea fi luate in considerare la luarea unei decizii investitionale.... 

    Hai cu 40% crestere azi si maine !!!! :))))

    ASF dovedeste inca o data ca actioneaza la comanda conducatorilor sifurilor si face orice sa protejeze aceste grupuri organizate care capuseaza sifurile de ani de zile.

    Cine stia cape ordinea de zi a ASF este eliminarea acestei importante restrictii ? 

    Cine a cerut ridicarea acestei restrictii ? 

    A fost dezbatuta si analizata aceasta decizie ? 

    A fost ceruta pozitia MF si a legiuitorului ? 

    Conducerea ASF doarme sau se face ca doarme si disperata ca ar putea fi schimbata de DNA ia rapid aceasta hotarare pentru a-si plati datoriile catre baronii sifurilor si apoi "dupa noi potopul" ! 

    Cum de a fost posibil ca ASF sa aprobe divizarea mascata a SIF1 cu suveica SIF Imobiliare fara aprobarea AGEA, fara intocmirea proiectului de divizare, incalcanduse legea societatilor comerciale si fara a da dreptul actionarilor de a se retrage din SIF1 ? 

    Toti investitorii vad ca ASF lucreaza la protectia infractorilor si nu la protectia actionarilor minoritari ! 

    Mai intai trebuia eliminat de tot pragul la sifuri apoi deconspirate toate aceste grupuri infractionale organizate care controleaza deciziile la sifuri si abia apoi stabilite reguli privind detinerile incrucisate intre sifuri . 

    Cam multe ilegalitati a facut conducerea ASF in mai putin de un an de zile si macar am aflat prin acest comunicat ca exista o directie supraveghere tranzactii si emitenti cu un director care a dormit cand sau intamplat tranzactiile facute de Harinvest si ilegalitatile de la SIF1 ! 

    Intre un comunicat privind politica salariala si cercetarea prealabila a bunei credinte a angajatilor conducerea ASF mai isi si plateste din datorii prin aceasta dispunere de masuri ! 

    ASF nu este o instituţie bugetară. ASF este o instituţie de interes public, care se finanţează în principal din cote, tarife şi taxe aplicate entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate. Veniturile ASF nu provin din bani publici, ci se obţin în funcţie de volumul pieţelor (dacă pieţele se contractă, veniturile sunt mai mici şi se reflectă inclusiv în reduceri salariale). 

    CORUPTIA e aproape de maxim in aceasta institutie ! Exista vreun incoruptibil sau necorupt la ASF ? 

    1. Nu, nu exista nici un incoruptibil sau necorupt in ASF. Cel mult incompetenti.

      Riscul este major cu aceasta institutie, pentru ca de ce se intampla acolo depinde bunastarea financiara a milioane de romani...Cazul FNI se pare ca a fost uitat, dar incet incet ne apropiem de un nou episod: vezi Harinvest, bataia de joc care este supravegherea emitentintilor de pe bursa, etc. Probabil aplica tactica pasilor marunti...pana la noul FNI. 

      In legatura cu ordinea de zi a ASF.....Ursache a declarat de mult timp ca vrea cat mai repede sa elimine interdictia. Deci nu trebuia sa ai informatii din interior, ridicarea interdictiei nu a venit ca o supriza totala.

      pana la urma se va forma un mare sif, daca pana atunci nu vor vi golite (jefuite) ;-) de continut.

      Se se uneasca cu FP, sa faca un mega fond....golas :)

      ce mare SIF ce mare KKT. mai au citeva sute de milioane de eur. destul sa traiasca ciocoii de la sifuri si gastile usor. acum au asigurata si forma democrata prin care sa se voteze la infinit.

      Sperati la cresteri de preturi? Eu unul sunt sceptic

      SIF1 probabil va cumpara SIF2, daca-i ordin cu placere, SIF3 nu prezinta interes, SIF4 este interzis si SIF5 este prea scump; 

      SIF2 nu-si va prapadi banii pe SIF3, s-ar putea sa intervina la avarie pe SIF1, o mica fantezie pe SIF5 si-ar putea-o satisface din cand in cand dl Ceocea, cu dispensa de la comenduire; 

      SIF3, n-are bani pentru asa ceva; 

      SIF4 dupa ce nu prea are disponibil va actiona numai la buton. Al cui buton, va las pe voi sa va dati cu presupusul. 

      SIF5???? Ar fi interesant de stiut pe ce SIF-uri mizeaza dl Ciurezu. Neavand insa nici o obligatie de raportare nu vom afla. 

      Daca ne gandim ca dividendele vor fi subtiri sau deloc (poate SIF 5 sa se pozitioneze altfel), o sa asistam la un spectacol foarte ieftin si trist.

      Asa e a anuntat ca e o ciudatenie pragul si achizitiile incrucisate, a facut si un studiu de impact, au mai rasuflat prin presa si Ceocea cu Balteanu. Nu a fost chiar un soc aceasta decizie a cnvm a fost un pic pregatita de declaratii exact cum a fost si cu dividendele si investitiile la SIF1 : daca nu a latrat nimeni au zis ca se poate si pac hotelul, pac obligatiunile, pac divizarea cu SIF imobiliare, pac subscrierea in cipru , acum pac cnvm ......oare ce pac,pac urmeaza ?

      DNA ? 

      Decizia cnvm este o supapa de avarie pentru concertatii de la SIF-uri. Fiind toata ziua cu ochiul in registrul actionarilor daca apare vreun pericol este deviat foarte usor !

      Sa se publice odata lista cu cei care au peste 1% din SIF-uri ! 

      Intr-o tara normala cu institutii populate de angajati competenti si integrii aceasta decizie ar fi fost una fireasca (de fapt, nu ar fi fost necesara o asemenea decizie pentru ca entitatile asimilate SIF ar fi avut din start posibilitatea de a achizitiona liber din piata).

      Din pacate, la noi aceasta decizie este contrara intereselor actionarilor SIFs intrucat deschide larg poarta utilizarii cash-ului SIF pentru achizitii incrucisate in scopul obtinerii reciproce de catre conducerile SIFs a sustinerii pentru pozitiile detinute si pentru actiunile derulate in piata (unele dintre ele dubioase si in detrimentul actionarilor - a se vedea cazul SIF1 si ar mai fi si altele). Este o dubla lovitura data actionarilor - in primul rand datorita consolidarii pozitiilor unor conduceri dubioase si vehement contestate de piata si in al doilea rand datorita orientarii cash-ului SIF catre achizitii incrucisate, in detrimentul dividendelor catre actionari. Altfel spus, adio dividende si adio transparenta. Asta a reusit sa faca Ursache si gasca de incompetenti. Corect ar fi fost ca aceasta decizie sa fie insotita de anularea pragului la SIFs. Ceea ce se intampla insa imi intareste opinia logica ca acest ASF (Ursache, gasca si cei din conducere care il tolereaza) are interese personale mai presus de cele ale pietei si chiar in detrimentul ei. In aceste conditii AIPC trebuie sa faca memoriu catre Parlament si guvern in care sa ceara schimbarea conducerii ASF si a incompetentului dovedit Ursache (politicul i-a pus in functii, tot politicul sa ii dea jos). S-a umplut tara asta de incompetenti si de hoti plasati strategic in functii de conducere/decizie!  

      pac mutam Bihorul in Bucuresti, se pregateste, Cluj, Satu-Mare si..Arad, adica se spune ca le surjectam, pac am creat dimensiunea fractala optima si o multiplicam. E simplu si inovativ. Actionarilor SIF1 adio si spectacol antrenant.

      In alta ordine de idei, evolutia SIFs de marti si miercuri a demonstrat ca sunt jucatori in piata care stiau de aceasta decizie. De la cine oare? De la factorul de decizie (emitentul deciziei), logic. Sa urmeze oare vreo demisie sau demitere pentru tranzactionarea pe baza informatiilor privilegiate? Nuu, in niciun caz ca doar suntem in tara lui Balteanu si Ursache unde totul functioneaza perfect, dar romanii iau calea pribegiei de bine ce o duc. Domul Ponta, mai bagati o taxa si mai infiintati vreo 2-3 autoritati de supraveghere care sa supravegheze activitatea ASF-ului si activitatea supraveghetorului ASF-ului si a supraveghetorului supraveghetorului.

    Sunt unii care gasesc in orice elemente negative. Pete in Soare. Aia nu e bine aia nu e bine, aia face rau, aia face...Care e problema ca le-a mai largit zgarda sifurilor? Si sifurile au interese divergente, chiar si in interiorul lor sunt actionari opusi. Oricum cine are bani are si control deci restu e zgomot de fond orice ar fi. Iar lichiditatea lor in piata nu stiu cat va fi pentru ca odata facute pachetele de 5% daca s-ar face, acolo raman, deci scoase din piata. Uitati-va la TLV care are miliarde de actiuni si volumele din piata sunt la fel. Si tot prag de 5% are.

    1. relu, daca fiecare SIF cumpara 5% la celelalte 4 sifuri, cind se ajunge la AGA o alinta intre ei inseamna 20% din 30% prezenta, adica un 66% pirgie de vot.

      De fapt pragul la TLV e 10%, de cand a intrat in actionariat Bank of Cyprus. No offence!

      interesanta si asezata abordare. as zice ca nu esti broker, dupa cat de calm privesti la sif-uri

      Relu din Chitila, 

      Nu suntem carcotasi, deoarece: 

      1) nu ne deranjeaza petele de pe soare; 

      2) ci ne scot din sarite chilotii cacati ai infractorilor ! 

      Teoretic asa este,sa vedem si in practica !!! ,dar ceva ,ceva se va adeveri. Consider ca cei care merg pe CONTRA masurii sunt mai conservatoristi si l-e ie frica ...de patrunderea altor inestitori in managementul societatii. De ce sa nu mergem pe ideia ca ce-l mai BUN sa castige.

    Parerea mea e ca pe SIF3 se va da batalia. Si saracu' Fercala nu a fost deloc de acord cu ridicarea interdicitiei :))))

    1. 3 si 4

      atunci la sif3 exista cateva cai de aprare.ori marire de capital (ceea ce nu e posibil) ori dividendul de 90%(ca de obiceila sif3) pt. a mentine pretul acitunii sus ori rascumparare de actiuni

    SIF1 nu ar trebui sa faca o oferta de vanzare la SIF Imobiliare ca are mai mult de 5% si e in afara legii ?

    1. vai de capul meu! ce gandire! bai anonimule ce crezi ca e SIF Imobiliare?

    Normal,ca unii,mai ales de la FP,asteapta mai mult pomene.Asa sunt invatati.Toti sa execute cum vor ei.Sunt destui profitori!

    Cand se publica si studiul de impact ?

    Sau a fost clasificat ?

     

    la SIF s-a reparat ceva ce trebuia reparat

    acum se intra in normalitate iar voi sunteti impotriva

    Vai de Romania si de oamenii care o locuiesc ! Nimic nu va multumeste ! 

    Dupa ce trece putin euforia cresterilor speculative, sa ne amintim un pic de teorie. In mod normal, daca un fond de investitii (SIF) cumpara actiuni la un alt fond de investitii, asta inseamna ca nu vede alte oportunitati. E posibil ca managementul acelui SIF sa aiba o problema de viziune, de analiza, de strategie, sa-i lipseasca toate astea. Sau e posibil ca actionarii unui SIF sa foloseasca banii acelui SIF pentru a-si intinde controlul si asupra altui/altor SIF(uri). In ambele cazuri, pe termen lung poate fi rau. Dar deocamdata sa ne bucuram de cresterile pe termen scurt si-apoi om mai vedea...

    1. Lui Fecala ii este teama de faptul ca: 

      1) va fi cumparat de concurenta; 

      2) pentru a fi detronat si facut sclav ! 

      Lui Fecala ii este teama de faptul ca: 

      1) va fi cumparat de concurenta; 

      2) pentru a fi detronat si facut sclav ! 

      De cine sa-i frica lui Fercala? Ce crezi ca vinde vreunul EBS sau TLV ca sa ia SIF3, care nu mai are EBS si nu mai are pre multe lichiditati? Fercala a vandut tot, tocmai ca sa nu mai fie atractiv pentru nimenea. Chapeau bas monsieur Fercala!!!

      poate ca asta pare, dar daca te uiti mai atent la detinerile din turism acestea sunt foarte importante si subevaluate pentru ca asa e prezentul, dar viitorul poate sa fie altul si interesul pentru aceste detineri poate sa creasca neasteptat de mult

      Si totusi in 2 ore pe SIF3 s-au cumparat actiuni de 3 milioane de lei, ceva ceva atractivitate tot mai are.

      sigur creste interesul la cum se misca turismul in romalica

    Milioanele de mici investitori la SIF-uri au disparut de mult din gandurile si vorbele expertilor care gestioneaza destinul acestor societati. Ca se va intampla cu ei ? Ce face pentru aceste milioane de oameni un reprezentant al unui partid de stanga (l-am numit pe dl. Ursache)?

    1. milioanele nici nu stiu ca e actionari la sife...sifele e ale securistilor ce le patroneaza

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb