SIF-URILE ŞI FONDUL PROPRIETATEA/BURSA Radu Hanga, BT "Pe plan european, industria fondurilor de investiţii este al treilea principal finanţator al economiei"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 ianuarie 2017

Radu Hanga, BT "Pe plan european, industria fondurilor de investiţii este al treilea principal finanţator al economiei"

Aportul fondurilor listate a fost unul considerabil, atât când vorbim de dezvoltarea pieţei de capital, cât şi a economiei româneşti în general, consideră Radu Hanga, Director Executiv Strategie - Coordonare Grup Banca Transilvania şi preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri.

Domnia sa ne-a spus: "Ani de-a rândul, ele au fost un must-have în portofoliile investitorilor de retail, şi, dincolo de randamente, au asigurat şi lichiditatea într-o piaţă care are încă nevoie să se dezvolte pe partea aceasta.

Dacă ne referim la viitor, SIF-urile şi FP vor contribui în continuare semnificativ la dezvoltarea pieţei locale de capital.

Pe plan european, industria fondurilor de investiţii este al treilea principal finanţator al economiei. Chiar dacă proporţiile nu se păstrează în România, fondurile închise de tipul FP şi al SIF-urilor pot finanţa în mod transparent dezvoltarea unor companii locale, în principal cu componentă de capital.

Ca investitori instituţionali, aceste fonduri joacă un rol determinant în eficientizarea managementului la companiile în care sunt implicate şi creează, în, valoare.

Un caz particular îl reprezintă Fondul Proprietatea, a cărui prezenţă ca acţionar minoritar în numeroase companii controlate de stat a ajutat şi va ajuta mult la creşterea transparenţei şi îmbunătăţirea guvernanţei corporative a acestora».

Dacă este să ne uităm la minusurile din trecut şi la lucrurile care trebuie corectate mergând înainte, domnul Hanga opinează că cel mai important lucru este ca odată cu intrarea în vigoare a legii privind fondurile de investiţii alternative, atât SIFurile, cât şi FP să funcţioneze ca hicule de investiţii obişnuite, fără restricţii suplimentare faţă de cele impuse în mod obişnuit de către reglementările europene. Domnia sa a precizat că se referă la pragul de deţinere la in SIF în principal, pe care îl consideră « un obstacol în calea exercitării de către acţionari a drepturilor lor ».

Potrivit lui Radu Hanga, anul trecut, am avut o evoluţie decentă la nivelul celor cinci SIFuri, activele nete ale acestora crescând cu peste 3% şi depăşind 7 miliarde de lei : « Exceptând însă SIF2 Moldova, profitabilitatea a fost cu mult mai scăzută în 2016, iar indicele BET-FI a închis 2016 pe un uşor minus, performanţă sub cea a indicelui BET - prin urmare, discountul la care SIF-urile se tranzacţionează rămâne destul de mare, undeva la peste 40%.

Ne aşteptăm ca, anul acesta, să aducă evoluţii mai favorabile şi în ce priveşte cotaţiile SIF şi, implicit, să vedem o reducere a discountului faţă de VUAN (n.r. valoarea unitară a activului net). Aceste aşteptări se bazează atât pe impactul schimbărilorpard de ordin legislativ, cât şi pe operaţiunile de capital pe care aceste companii le derulează pentru a valorifica discountul la care se tranzacţionează propriile acţiuni (returnările de capital în cazul FP, răscumpărările de acţiuni în cazul unor SIF).

Până acum, SIF2 şi SIF4 au debutat promiţător, cu plusuri de peste 4% în preţ de la începutul anului ».

Preşedintele AAF este de părere că evenimentele care vor avea un impact important în evoluţia FP şi SIF-urilor în 2017 vor fi apariţia Legii FIA şi posibila eliminare a pragului de deţinere de 5% la SIF-uri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb