SIF Transilvania a solicitat Curţii de Apel Braşov să emită o decizie prin care să oblige Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să dispună revocarea avizului lui Constantin Frăţilă din funcţia de membru în board-ul SIF-ului, precum şi modificarea componenţei Consiliului de Supraveghere al societăţii ca urmare a acestei revocări, se arată într-un raport al SIF3 remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
La finele lunii ianuarie, Constantin Frăţilă a obţinut, în instanţă, anularea deciziei prin care ASF i-a retras fostului arbitru de fotbal autorizaţia de membru în Consiliul SIF-ului.
Totuşi, directoratul SIF3 susţine că starea de incompatibilitate a lui Constantin Frăţilă cu poziţia de membru în board-ul societăţii nu a încetat, deoarece acesta este în continuare urmărit penal pentru infracţiuni prevăzute de legislaţia financiar - bancară, ceea ce contravine unor regulamente ASF şi a Actului Constitutiv al SIF Transilvania.
Pe de altă parte, Constantin Frăţilă invocă o Ordonanţă de clasare pentru infracţiunile de manipulare a pieţei de capital şi spălare de bani, pe baza căreia susţine că, împotriva sa, a încetat urmărirea penală.
Fostul arbitru constănţean de fotbal, care deţine circa 5% din SIF Transilvania, fusese avizat în funcţia de membru al Consiliul de Supraveghere al societăţii de investiţii financiare în vara anului anului 2017, dar în septembrie 2018 supraveghetorul pieţei i-a retras autorizarea ca urmare a faptului că acţionarul SIF3 era urmărit penal.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2020, 06:54)
Cand cade pragul la SIF3? E bine si cu razboiul dintre gemenii toxici FF, dar e mai important ca pragul asta aberant sa nu mai existe. Deci cand??
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Miclea în data de 11.03.2020, 08:59)
Pragul la SIF-uri trebuia eliminat de mult, insa Fercala a reusit de fiecare data sa convinga pe decidenti ca aceasta eliminare este in defavoarea SIF-urilor. Cu toate acestea atunci cand s-a majorat pragul de detinere de la 0,1 % la 1% si apoi la 5%, preturile de piata la toate cele 5 SIF-uri au exploadat, ceea ce se va intampla si cand pragul se va elimina definitiv. Desigur singurii care nu au fost de acord au fost sefii SIF-urilor, cel mai agresiv fiind Fercala, intrucat isi pierdeau pozitiile de conducere in favoarea altor actionari care prin achizitia unui numar mare de actiuni, dobandeau pozitii de control in aceste societati, ceea ce este conform cu legile ce reglementeaza piata de capital in toata lumea.
1.2. eliminare 5% (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de sif1&4 în data de 11.03.2020, 12:45)
Va produce efecte începând cu 24 iulie 2020, data abrogării art. 286^1 din Legea nr.
297/2004, conform art. 81 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 243/2019, adică la împlinirea termenului
de 6 luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 243/2019 privind reglementarea fondurilor de
investiții alternative și pentru modificarea și completarea unor acte normative.