Silviu Geană, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură "Silva", a declarat astăzi că Legea pensiilor, aplicată de la 1 septembrie 2024, a creat o uriaşă inechitate pentru cei peste 20.000 de salariaţi din sectorul silvic, relatează Agerpres.
"Solicitarea de modificare în regim de urgenţă a Legii pensiilor o avem nu de acum, ci de anul trecut. Prima acţiune de protest am făcut-o în 16 noiembrie, anul trecut. Pe linia asta, de atunci, aproape în fiecare lună am susţinut câte o acţiune de protest, în speranţa că vom reuşi să convingem Guvernul, care a fost iniţiatorul legii, respectiv Parlamentul, că această lege creează o uriaşă inechitate celor peste 20.000 de salariaţi, personal silvic, care de la momentul intrării în vigoare, de la 1 septembrie, nu mai pot beneficia de condiţiile de încadrare în condiţii speciale a anumitor locuri de muncă, lucru care era posibil până la această dată. Practic, s-a creat o uriaşă inechitate, pentru că anumiţi colegi de-ai noştri au ieşit în pensie în iunie, iulie, august 2024 şi au beneficiat de această prevedere. După 1 septembrie, în condiţiile în care nu s-au îmbunătăţit cu nimic condiţiile de muncă, s-a produs o fractură între silvicultori, respectiv cei pensionaţi până la 1 septembrie şi cei pensionaţi după 1 septembrie, ceea ce este, din punctul nostru de vedere, o mare problemă. Noi am venit cu o propunere tehnică pe care am susţinut-o încă de anul trecut în comisiile de specialitate la Senat şi la Camera Deputaţilor. Paradoxal a fost că, anul trecut, la Senat am reuşit să convingem Comisia reunită de buget, finanţe şi Comisia pentru muncă. Amendamentul nostru a fost acceptat, dar, la presiunile politice făcute în plenul Senatului, acesta a fost eliminat", a declarat Geană.
Liderul sindical a subliniat că o altă problemă importantă pentru silvicultori este plata compensaţiilor restante din partea bugetului de stat, aferente serviciilor obligatorii prestate de Ocoalele silvice.
"În altă ordine de idei, mai tragem un semnal de alarmă privind necesitatea plăţii la zi a compensaţiilor restante din partea bugetului de stat pentru serviciile silvice obligatorii, servicii care sunt efectuate cu obligaţie legală de către Ocoalele silvice. Anul acesta, administratorul fondului forestier, proprietate publică a statului, înregistrează la data la care noi discutăm o datorie de peste 30 de milioane de lei. Banii au fost cheltuiţi cu suportarea cheltuielilor de bază, cheltuieli de salarizare şi toate cele, bani care nici în momentul de faţă nu au fost returnaţi de către Guvernul României. La nivelul 31 decembrie 2024, din datele pe care le deţinem de la Romsilva, această sumă va ajunge la 45 de milioane de lei", a atras atenţia Silviu Geană.
Acesta a adăugat că silvicultorii susţin un set de amendamente la Codul Silvic, document care se află la ultima comisie de specialitate din Camera Deputaţilor.
"Noi apreciem că, dacă nu se introduc aceste amendamente pe care noi le susţinem, Codul în forma care a fost legiferat şi după aceea modificat în cele două comisii - Comisia pentru mediu şi Comisia juridică din Camera Deputaţilor - va aduce deservicii majore gestionării pădurilor României, va conduce la o politizare excesivă a administraţiei silvice şi, implicit, va favoriza o degradare a pădurilor ţării", spus sindicalistul.
Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva organizează, astazi, o nouă acţiune de protest în faţa Guvernului, alături de ceferişti, militari, poliţişti, mineri, siderurgişti, energeticieni şi alte categorii socio-profesionale din cadrul Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi a altor structuri confederale.
Potrivit organizatorilor, mitingul are loc între orele 13:00 - 16:00, şi reprezintă o continuare a celor două proteste care au fost organizate în data de 26 septembrie la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, respectiv pe 25 octombrie la Guvernul României, la care au participat peste 30.000 de persoane, nemulţumite de condiţiile de muncă, de salarizare şi de pensionare.
Opinia Cititorului