Reporter: Proiectul legii 5G a generat ample dispute politice. Cât de mare este miza pe care acest proiect de lege o are pentru România?
Silviu Titus Păunescu: Telecomunicaţiile reprezintă o coordonată cheie în numeroase domenii şi în general în activitatea economică, ca şi în activităţile noastre personale. Uitaţi-vă numai la cât de mult a contat industria telecomunicaţiilor în ultimul an. În condiţiile distanţării sociale, a muncii de acasă, a şcolii de la distanţă, ca să dau doar câteva exemple, telecomunicaţiile ne-au permis să ne continuăm activităţile şi să interacţionăm profesional şi cu familiile şi prietenii noştri. Acest rol, putem spune deja vital al telecomunicaţiilor, va deveni şi mai puternic odată cu implementarea 5G. Noua tehnologie va aduce numeroase avantaje de viteză şi latenţă a comunicaţiilor, care se vor vedea în noi aplicabilităţi şi chiar în noi industrii care pot apărea. Vorbim ca atare nu doar de o infrastructură de comunicaţii, ci la modul general de o infrastructură strategică pentru România, în direcţia susţinerii dezvoltării ecomiei româneşti, a competitivităţii ei.
Reporter: Cât de important este să avem o adoptare rapidă a proiectului de lege?
Silviu Titus Păunescu: Este important să avem nu atât o adoptare rapidă a proiectului 5G, cât o implementare cât mai rapidă a reţelelor 5G. Deşi poate părea paradoxal, este o diferenţă de nuanţă extrem de importantă. Suntem într-o veritabilă cursă globală, în care cu cât vom fi printre primii care reuşim să finalizăm construcţia la nivel naţional a reţelelor 5G, cu atât vom fi mai avantajaţi. În acelaşi timp, eventuala adoptare rapidă a unei legi care poate avea lacune, ar risca să întârzie ulterior realizarea reţelelor 5G, şi să ne îndepărteze astfel de atingerea obiectivului final pe care ni-l propunem cu toţii.
Reporter: Care ar fi mai exact acest obiectiv final?
Silviu Titus Păunescu: România trebuie să aibă reţele 5G cât mai sigure şi performante, construite rapid şi la preţuri competitive, astfel încă să avem siguranţa că impactul final pentru consumatori, pentru operatorii telecom şi pentru economia românească va fi pozitiv şi cât mai amplu.
Reporter: Cum am putea să ne asigurăm că se întâmplă acest lucru?
Silviu Titus Păunescu: Ca în cazul oricărui element de reglementare atât de important, era bine să se fi derulat consultări reale, în primul rând cu operatorii, dar şi cu specialişti din domeniu, iar feedback-ul din piaţă să fie luat în considerare. În mod cert există şi o componentă politică, strategică, care nu poate fi negată, dar în acelaşi timp trebuie să avem în vedere şi aspectele tehnice, pentru că până la urmă spre exemplu siguranţa cibernetică ar trebui adresată şi prin existenţa unor cerinţe specifice. E important să avem siguranţa că vor fi respectate standarde clare de calitate, inclusiv în ce priveşte siguranţa cibernetică, indiferent de numele oricărui furnizor care va fi implicat.
Reporter: Care sunt riscurile la acest moment, ce ar putea merge prost?
Silviu Titus Păunescu: Dacă nu va fi gândit bine noul cadru, riscăm nu doar să nu valorificăm pe deplin acest moment, ci dimpotrivă, să generăm un impact negativ pe piaţă. Acest lucru ar trebui evitat şi impactul fiecărui element de reglementare este necesar să fie cât mai bine analizat de la început.
1. MĂĂĂ ...!!!
(mesaj trimis de anonim în data de 08.06.2021, 07:03)
TACIIIII ....!!!!