SIMON FASDAL, SAXO BANK: "E prea devreme să credem că se va renunţa la relaxarea cantitativă în Europa sau Japonia"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 noiembrie 2016

"E prea devreme să credem că se va renunţa la relaxarea cantitativă în Europa sau Japonia"

"Anul acesta, pieţele financiare din ţările emergente s-au comportat spectaculos şi mă aştept ca fenomenul să continue", a spus domnul Fasdal

"Bankingul tradiţional e într-o transformare profundă", potrivit analistului Saxo

Fasdal: "Pieţele de instrumente cu venit fix au fost total nepregătite de votul Brexit"

Cel mai important eveniment de pe glob care poate afecta pieţele acum este, desigur, teama faţă de o nouă creştere a dobânzii de către Fed, consideră Simon Fasdal, şeful departamentului de strategie pentru instrumente cu venit fix "Saxo Bank".

Domnia sa ne-a spus: "Reprezentanţii Rezervei Federale au anunţat deja că s-ar putea să fie un pic mai agresivi, dar i-am văzut oscilând pentru o lungă perioadă de timp. Decizia Fed va depinde de modul în care vor evolua creşterea economică şi inflaţia la nivel mondial. Anul trecut, au declarat că «trebuie să privim dintr-o perspectivă mai amplă, nu doar din cea a economiei americane», deci e în continuare destul de incert în ce măsură vom vedea un Fed mai agresiv. Cred că vom mai avea una sau două creşteri de dobândă: nu va fi ceva care va «îngropa» piaţa de obligaţiuni.

Simon Fasdal spune că nu este în tabăra celor care cred că piaţa de obligaţiuni e într-o bulă, gata să explodeze: "Dimpotrivă, cel mai probabil vom vedea dezvoltări graduale ale inflaţiei şi veniturilor. Cea mai simplă explicaţie este că economia globală este foarte neuniform dezvoltată, ceea ce mă face să cred că vom avea aceste creşteri graduale, fără vârfuri... periculoase, într-un sens sau celălalt".

Domnia sa apreciază că şi alegerile sunt de natură a afecta pieţele: "În ceea ce priveşte alegerile, cu siguranţă că planeta le consideră pe cele din SUA drept cele mai importante, dar avem procese electorale importante şi în Europa, ceea ce poate afecta piaţa de obligaţiuni. Întorcându-ne la cele din America, am putea să luăm în calcul o posibilă victorie a lui Trump - chiar dacă nu putem paria pe asta, pentru că sondajele o arată pe Hillary Clinton drept învingătoare - dar, ca şi în cazul Brexitului, pieţele tind să exagereze în reacţia lor. Pe de altă parte, e greu de estimat ce impact va avea un eveniment politic asupra pieţei de obligaţiuni pe termen scurt, dar e posibil să vedem o reacţie exagerată, imediat înainte şi după, iar apoi, ca în cazul Brexitului, lucrurile se vor aşeza de la sine. Alegerile din Europa sunt mult mai interesante din această perspectivă. Ar trebui, ca europeni, să ne dorim ca alegerile să fie câştigate de forţe politice pro-europene, pentru că există riscul ca votanţii anti-europeni să câştige teren, deci ar trebui, mai ales investitorii, să fim foarte atenţi la acest fenomen pentru că poate crea volatilitate extremă pe pieţele financiare.

În pofida faptului că avem anumiţi factori de risc, trendul general e că «gâfâim» după venituri şi profit, lucru care se simte cel mai acut printre investitori. Asta îi face să caute alte «locuri», alte instrumente care să aducă profit, pe lângă cele tradiţionale. De exemplu, anul acesta, pieţele financiare din ţările emergente s-au comportat spectaculos şi mă aştept ca fenomenul să continue. Dacă vom reuşi să păstrăm un anumit status quo politic şi economic, cred că ar trebui să ne îndreptăm atenţia spre obligaţiunile şi acţiunile care au rămas un pic în urmă, pentru că urmează o revenire. Ce vreau să spun e că, în continuare, obligaţiunile din statele emergente mi se par atractive, spre deosebire de pieţele dezvoltate din Europa, de exemplu, pe ale căror bonduri se exercită presiune negativă din cauza relaxării cantitative aplicate de BCE".

Referitor la impactul Brexitului, analistul Saxo Bank apreciază că pieţele de instrumente cu venit fix au fost total nepregătite de acest posibil rezultat al votului: "Puţine pieţe au anticipat asta şi au reuşit să amortizeze efectul Brexit în preţuri. De aceea am şi văzut efectele teribile în zilele imediat următoare, produse şi din cauza faptului că investitorii au «plecat» imediat către zone mai sigure - de la acţiuni la obligaţiuni. Deşi s-a întâmplat ce s-a întâmplat, pieţele de acţiuni au început să-şi revină destul de repede în ţările cele mai afectate de Brexit".

În opinia sa, în Europa, vom mai vedea relaxarea cantitativă folosită ca măsură de echilibru pentru o vreme, pur şi simplu pentru că BCE are o politică foarte fermă în a o face să funcţioneze. Domnia sa ne-a spus: "Când va înceta să-şi facă efectul scontat, BCE se va îndrepta către alte zone economice. Din acest motiv, e prea devreme să credem că se va renunţa la relaxarea cantitativă în Europa sau Japonia. Nu trebuie să neglijăm un lucru, însă, că inflaţia se va opri. Petrolul, stabilizat la 50 dolari/baril, e o componentă neutră a inflaţiei globale, toate celelalte sunt componente pozitive. China, la rândul ei, a început să exporte inflaţie; toate sunt veşti bune pentru economia globală. La un moment dat, îl vom vedea pe preşedintele BCE, Mario Draghi, luând-o în direcţia opusă. Acum, suntem obişnuiţi cu el în varianta «comodă»: facem tot ce putem ca să stimulăm economia şi să evităm impactul asupra pieţelor. Cred că trebuie să fim pregătiţi că BCE se va opri la un moment dat, va apăsa uşor pe frână - nu am ajuns încă în acel moment, dar el va veni".

Simon Fasdal apreciază că dezvoltarea tehnologică va transforma bankingul: "Tehnologia va ajuta anumite pieţe să acceseze lichidităţi. Dacă ne uităm la piaţa de obligaţiuni, tehnologia a deschis, practic, calea investitorilor către pieţe prin platforme de tip tier 1 la care aveau acces numai investitorii instituţionali. Saxo Bank a deschis aceste pieţe către investitorii privaţi folosind tehnologia şi robotizarea tranzacţionărilor. Aceasta e o modalitate de a privi lucrurile. Tehnologia va juca mereu un rol important. Dacă analizăm piaţa de venituri fixe şi finanţele, în general, vedem cum bankingul tradiţional e într-o transformare profundă, ceea ce înseamnă că tehnologia va «comoditiza» tradingul, ceea ce înseamnă că investitorii se vor duce către preţul cel mai bun şi comisionul cel mai scăzut. În plus, tehnologia schimbă paradigma potrivit căreia «fiecare bancă e diferită» - vom vedea bănci schimbându-şi businessul tradiţional din cauza tehnologiei şi a regulilor noi care vor deveni norme în lumea financiară".

"România este un loc foarte potrivit pentru investitorii care vor să-şi diversifice opţiunile de trading pe instrumente cu venit fix"

Saxo Bank consideră România şi ţările din Centrul şi Estul Europei foarte atractive din punct de vedere investiţional, au ratinguri mari, economiile sunt într-un trend bun, la fel şi dezvoltarea. "În acest context şi dacă ne uităm la pieţele Europei Occidentale cu bonduri cu dobânzi negative, cred că România este un loc foarte potrivit pentru investitorii care vor să-şi diversifice opţiunile de trading pe instrumente cu venit fix", a spus domnul Fasdal, adăugând: "Aş evita instrumentele cu perioadă mare de maturitate, cum ar fi cele guvernamentale, şi m-aş concentra pe cele cu maturizare scurtă, adică obligaţiunile corporate, pe maximum 5 ani. Dacă luăm în calcul şi scenariul în care BCE renunţă treptat la relaxarea cantitativă, cu atât mai mult ar trebui să ne orientăm către titluri corporate, cu maturitate scurtă".

Analistul Saxo Bank apreciază că, după alegeri, ţara noastră ar trebui să menţină măsurile bune, luate în ultima vreme: "Apoi, ar trebui să investiţi mai mult în calificarea forţei de muncă şi să o orientaţi către domeniile de interes, cum ar fi IT-ul, unde se ştie că inginerii şi specialiştii români sunt foarte buni". Conform domniei sale, o economie «orientată» este cea care deschide calea către investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deci anti-Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb