400 de agricultori, membri ai Federaţiei AGROSTAR, vor picheta, marţi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Ministerul Finanţelor, potrivit Agerpres. Revendicările membrilor AGROSTAR privesc plata subvenţiilor restante pe anul 2009; reducerea cu 50% a preţului motorinei pentru agricultură; reducerea TVA pentru produsele agricole la 5%; obţinerea unei derogări de la Comisia Europenă pentru menţinerea ajutoarelor de stat şi în 2010, (motorină, irigaţii, calitatea laptelui, pasăre, ovine, bovine, caprine etc), având în vedere că nici până acum legislaţia privind noile forme de sprijin financiar nu a fost aprobată de Guvern şi de către Comisia Europenă; notificarea de urgenţă a ajutorului de minimis de până la 15.000 de euro, pentru susţinerea sectorului legume-fructe, conform recomandărilor Comisiei Europene pentru anul 2010.
"Dacă problemele noastre nu îşi vor găsi rezolvarea, la începutul lunii mai vom organiza un miting în Capitală, la care vor participa circa 8.000 de membri AGROSTAR şi vom aduce şi utilaje şi animale. Numeroasele demersuri pe care le-am făcut până acum la Ministerul Agriculturii au rămas fără răspuns", a declarat preşedintele AGROSTAR, Niculae Ştefan.
Totodată, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare - Proiectare (FSLCPR) va picheta, joi, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), precum şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.
Lucrătorii din cercetare-proiectare solicită, în principal, aplicarea prevederilor Cartei Europene a Cercetătorului şi respectarea contractelor de cercetare încheiate cu autorităţile de resort.
1. paiul si barna
(mesaj trimis de nicola în data de 22.03.2010, 06:07)
Departe de mine gandul ca agricultorii nemultumiti nu au dreptatea lor (pentru mine, neinitiat in treburile celor de sus, apare de neinteles cum a fost posibil ca oameni mari din agricultura sa fi aparut, prin toamna anului trecut, la fel de mirati ca si noi ( "stiti, din 2010 CICA nu se vor mai putea da subventii") si mai mult, sa nu fi facut nici demersurile (cel putin asa a aparut prin presa) de a notifica aplicarea acelor ajutoare care se mai puteau da.
Numai ca asta este .... paiul. Barna din ochiul nostru este ca, cvasimajoritatea lucrarilor agricole din Romania, dar si comercializarea produselor obtinute, se face fara acte, la mica intelegere, dupa principiul "toata lumea multumita".
Astept, dragi agricultori, punctul dumneavoastra de vedere.