• Patronatele nu sunt de acord
Sindicaliştii au solicitat renegocierea scrisorii trimise Fondului Monetar Internaţional, pentru acest lucru urmând să discute cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice, a declarat preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Domnia sa a spus: "Am solicitat analizarea scrisorii către FMI în Consiliul Economic şi Social, care va propune modificări. Vom merge la Ministerul de Finanţe pentru a obţine date suplimentare din scrisoare. Toate punctele vor fi discutate".
Potrivit Agerpres, preşedintele Cartel Alfa a adăugat că, în acest context, delegaţia FMI ar putea reveni în România: "În această scrisoare este prevăzută reducerea individuală a salariilor şi nu reducerea fondului de salarii. Vom mai discuta despre problema tichetelor de masă care vor afecta sistemul economic prin impozitarea lor. În ceea ce priveşte pensiile, prin identificarea altor resurse, astfel încât reducerea pe fondul de pensii să fie mult mai mică sau deloc, dacă se găsesc surse structurale, nu conjuncturale".
Blocul Naţional Sindical (BNS) are propuneri pentru modificarea scrisorii trimise FMI, urmând ca documentul să fie discutat şi în Consiliul Economic şi Social, a declarat preşedintele BNS, Dumitru Costin.
Domnia sa afirmă: "Avem propuneri pentru atingerea deficitelor macro-economice. Sperăm ca ele să fie puse la pachet în noua scrisoare. Avem ca obiectiv completarea documentului. Nu sunt acoperite unele ches-tiuni. De exemplu, nu sunt prevăzute elemente privind tratamentul unitar fiscal în piaţa muncii, angajamentul de reformare a inspecţiei muncii care permite evaziune şi fraudă şi e una din cele mai toxice instituţii".
Liderul BNS a precizat, după discuţiile de la Parlament, că în zilele următoare documentul va fi discutat în CES şi transmis apoi către Guvern şi, după aceea, va fi rechemat Fondul pentru alte discuţii.
Alianţa Confederaţiilor Patronale din România nu este de acord cu decizia preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc de a amâna discutarea în şedinţa de Guvern de astăzi a memorandumului cu FMI, a declarat, ieri, la Parlament, purtătorul de cuvânt al Alianţei, Dan Matei Agathon.
Dan Matei Agathon a precizat, citat de Mediafax, că Alianţa Confederaţiilor patronale a insistat pe dialog. "Lucrurile se îndreptau spre normalitate. Din păcate, preşedintele Traian Băsescu a hotărât ca această structură să nu continue, iar toate discuţiile legate de scrisoarea de intenţie să fie transferate CES, care se va întruni vineri, la ora 10.00", a adăugat Agathon.
El a spus că acest răspuns a pornit de la faptul că liderii confederaţiilor sindicale au cerut schimbări de fond ale memorandumului. Potrivit lui Agathon, în aceste condiţii, s-a amânat discutarea în şedinţa de Guvern de astăzi a documentului, preşedintele şi premierul hotărând ca, în funcţie de decizia CES, să fie înaintat spre Guvern şi apoi spre Parlament.
"Dacă CES dă aviz negativ, există posibilitatea rechemării misiunii Fondului şi renegocierii acordului, lucru pe care Alianţa nu-l acceptă sub nicio formă", a adăugat Agathon. El a arătat că Alianţa Confederaţilor Patronale a cerut o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, deoarece consideră că urmările unei tergiversări a adoptării documentului, într-un moment în care toată lumea aşteaptă ca acesta să ajungă în timp util la Washington, este un "semnal prost".
"Din punctul de vedere al patronatelor, singurul scenariu cu putinţă la acest moment foarte greu este cel anunţat deja. Sindicatele au avut păreri diferite şi, din nefericire, s-a stabilit ca în formatul acesta de lucru să nu se continue şi discuţiile să fie mutate în Consiliul Economic şi Social, urmând ca Guvernul să ţină seama de discuţiile din CES", a spus Cezar Corâci, preşedintele UGIR 1903, citat de Agerpres.
În opinia lui Corâci, o modificare pe fond a conţinutului Memorandumului ce ar trebui încheiat cu Fondul Monetar Internaţional nu ar putea intra în discuţie, însă, se pot face propuneri care să ducă atât la creşterea colectărilor la buget, cât şi la stimularea economiei reale, cu condiţia să nu implice cheltuieli suplimentare.
Corâci a avertizat, însă, că deficitul bugetar suplimentar de 2% trebuie compensat începând de luna viitoare, iar dacă Scrisoarea de intenţie nu va fi aprobată de guvern şi parlament şi, ulterior, de boardul FMI, contractul cu Fondul va fi temporar întrerupt şi România nu va avea luna viitoare bani pentru pensii şi salarii.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, întrebat dacă poate fi modificat memorandumul dintre Guvern şi FMI, că "oricând se poate relua negocierea". "Deci, orice se poate renegocia, dar vreau să ştiţi că este o chestiune de timp şi oricum trebuie să răspundem cum reducem cheltuielile bugetare", a adăugat Traian Băsescu. Discuţiile cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor au durat trei ore şi jumătate, şeful statului arătând că sindicatele şi patronatele trebuie să discute în CES despre acest acord.