Sindicaliştii băncii Monte dei Paschi pregătesc o grevă pentru 24 septembrie

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 septembrie 2021

Sindicaliştii băncii Monte dei Paschi pregătesc o grevă pentru 24 septembrie

Matteo Salvini, Liga Nordului din Italia: "Monte dei Paschi este o problemă imensă"

Sindicatele bancare din Italia au convocat, pentru data de 24 septembrie, o grevă la care să participle toţi angajaţii Monte dei Paschi di Siena SpA (MPS), anunţă lanazione.it.

"În săptămânile care au rămas până la grevă vom organiza întruniri la distanţă (n.r. online) în toate teritoriile, ca să susţinem motivele protestului şi să încurajăm participarea maximă în ziua grevei", se arată într-o notă semnată recent, în comun, de sindicatele Fabi, First Cisl, Fisac Cgil, Uilca şi Unisin. Semnatarii mai spun: "Este esenţial, în această fază de planificare, ca vocile angajaţilor să fie auzite tare şi clar, în condiţiile în care au fost excluse până acum din dezbaterea ce are loc în jurul viitorului băncii".

Dezbaterile vor privi situaţia locurilor de muncă, în condiţiile în care grupul bancar italian UniCredit SpA a lansat discuţiile pe marginea preluării Monte dei Paschi di Siena, deschizând calea către soluţia preferată de Guvernul de la Roma pentru banca ce se confruntă cu probleme.

La finele lunii iulie, UniCredit a informat că, alături de Ministerul de Finanţe din Italia, a aprobat condiţiile preliminare pentru o tranzacţie care să implice operaţiunile comerciale ale Monte dei Paschi di Siena, în cadrul unor parametrii definiţi şi cu o protecţie adecvată împotriva riscurilor. Un acord va asigura neutralitatea capitalului în cazul tranzacţiei, excluderea creditelor neperformante ale Monte dei Paschi, precum şi o protecţie, a menţionat UniCredit.

După ce a salvat de la faliment Monte dei Paschi di Siena în 2017, în schimbul a 5,4 miliarde de euro, Trezoreria italiană a promis că îşi va reduce participaţia de 64% până la mijlocul lui 2022, cel mai târziu.

Preluarea Banca Monte dei Paschi di Siena ar fi prima achiziţie majoră iniţiată de noul director general al UniCredit, Andrea Orcel, care şi-a funcţia în data de 15 aprilie.

Conform sindicatelor, angajaţii Monte dei Paschi "au dreptul să afle în mod transparent care va fi soarta lor, care ar putea fi atribuţiile lor în viitor, ce se va întâmpla cu Fondul de Solidaritate".

În acest context, sindicaliştii aşteaptă o participare totală la greva pregătită pentru data de 24 septembrie, în vederea protejării drepturilor lor.

Matteo Salvini: "Soluţia - o fuziune, nu vânzarea MPS către UniCredit"

Banca Monte dei Paschi este o "problemă imensă", potrivit lui Matteo Salvini, şeful partidului de extremă dreapta Liga Nordului din Italia, care şi-a exprimat recent îngrijorarea cu privire la posibila vânzare a băncii toscane către UniCredit.

"Soluţia ar putea fi o fuziune, nu vânzarea către UniCredit", a declarat, citat de Reuters, Matteo Salvini, adăugând: "Trezoreria ar trebui să aibă răbdare şi să promoveze o alianţă între băncile italiene care se concentrează pe împrumuturile către întreprinderile mici şi mijlocii, în loc să se grăbească să vândă MPS către UniCredit. MPS şi alte bănci locale ar putea crea un grup bancar terţ". În acest sens, domnia sa a făcut referire la o potenţială alianţă cu Banca Carige.

Liderul partidului Liga Nordului, care face parte din coaliţia de guvernământ, a declarat că tranzacţia UniCredit - MPS ar putea duce la eliminarea a 7.000 de locuri de muncă şi închiderea a 300 de sucursale.

Luna trecută, MPS a raportat rezultate financiare peste aşteptări pentru trimestrul al doilea, respectiv pentru semestrul întâi din 2021, dar a atras atenţia că are în plan să atragă 2,5 miliarde de euro în numerar, anul viitor, dacă nu va reuşi să fie preluată de altă bancă.

În opinia lui Salvini, ar fi normal ca Trezoreria să injecteze fonduri suplimentare în MPS, dacă aşa s-ar asigura supravieţuirea băncii pe termen mediu.

Procedura de "due diligence" derulată de UniCredit este în grafic

Procedura de "due diligence" pe care o derulează UniCredit asupra registrelor contabile ale rivalei mai mici Monte dei Paschi di Siena este în grafic şi are loc conform acordului dintre părţi, potrivit conducerii MPS.

Patrizia Grieco, preşedintele MPS, a declarat într-o scrisoare adresată angajaţilor, vazută de Reuters: "Board-ul va monitoriza şi supraveghea procesul pentru o soluţie structurală, reiterând angajamentul său de a păstra valorile şi know-how-ul băncii".

Cu sediul în Siena, Banca Monte dei Paschi este cea mai veche bancă din lume. În primele şase luni din anul curent, MPS a obţinut un profit net de 202 milioane de euro, faţă de o pierdere de 1,08 miliarde de euro în acelaşi interval din anul anterior. Veniturile nete din dobânzi au însumat 585 milioane de euro, mai mici cu 9,5% faţă de semestrul întâi din 2020.

Câştigul operaţional net a însumat 327 de milioane de euro, comparativ cu pierderile de 149 milioane de euro din primele şase luni ale anului anterior. Rezultatul operaţional semestrial a fost cel mai bun din ultimii cinci ani.

Veniturile au totalizat 1,564 miliarde de euro, mai mari cu 7,7% faţă de primele şase luni din 2020. Evoluţia pozitivă a fost susţinută de veniturile din operaţiunile bancare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb