Sindicaliştii din ANAF denunţă protocolul cu Parchetul General

George Marinescu
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 14 martie 2019

Scandalul protocoalelor secrete continuă. După ce Curtea Constituţională a limpezit sau a încurcat mai mult apele privind protocoalele secrete încheiate între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii în 2009 şi 2016, acum a apărut protocolul încheiat între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Parchetul General.

Referitor la apariţia acestui protocol încheiat de conducerea ANAF în 16 decembrie 2013 pentru a combate eficient marea evaziune fiscală, Gelu Diaconu, fost şef al instituţiei, consideră că toate comentariile din ultimile zile privind documentul respectiv sunt "o chestie propagandistică mizerabilă".

În legătură cu respectivul protocol s-a pronunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe (FNSF), ai cărei reprezentanţi afirmă că, începând cu anul 2013, un grup mic de politicieni influenţi a hotărât să-şi creeze un instrument foarte puternic de şantaj, aducând la un loc ofiţeri SRI, procurori şi oameni special angajaţi de către conducerea ANAF din acea perioadă. Conform celor de la FNSF, prin această măsură au fost daţi afară 1950 de specialişti la nivel naţional pentru a face loc celor veniţi la noua structură constituită - Direcţia Antifraudă Fiscală.

În comunicat se mai arată: "Concomitent, a fost desfiinţată Autoritatea Naţională a Vămilor, fiind distruse sau pierdute arhivele instituţiei pentru a nu se mai cunoaşte modul în care operau dutyfree-urile în perioada când vama era condusă de Gelu Ştefan Diaconu. De asemenea, a fost desfiinţată Garda Financiară, pierzându-se toate arhivele referitoare la operaţiunile ce vizează produsele accizabile (alcool, petrol, ţigări)".

Sindicaliştii ANAF susţin că noul grup organizat acţiona acoperit de prevederi legale special create. Astfel ofiţerii SRI veneau în instituţie cu direcţiile de acţiune trasate (firme, persoane, etc), iar Direcţia Antifraudă lucra la comanda lor, fiind executate într-u totul ordinele acestora. Liderii FNSF afirmă că se făceau plângeri penale pe bandă rulantă celor care erau vizaţi dar, de cele mai multe ori, aceste plângeri nu se confirmau sau controalele se dovedeau superficiale.

Faţă de comunicatul de presă emis de FNSF, Gelu Diaconu, fost preşedinte ANAF, a declarat pentru Ziarul BURSA: "Am o singură remarcă în legătură cu liderul de sindicat Vasile Marica: am cu el un litigiu în instanţă pe care l-am câştigat la fond şi la apel. Imediat ce acest proces se va finaliza, adică după ce Marica va epuiza toate căile de atac şi sentinţele date de instanţa de fond şi confimată de instanţa de apel va rămâne irevocabilă, voi prezenta documentele şi probele necesare pentru a demonta ceea ce susţine liderul de sindicat. Până atunci, prefer să nu mă pronunţ. Abia după aceea, voi acţiona pe căile legale împotriva domnului Marica".

Protocolul dintre Parchetul General şi ANAF a fost semnat în 2013 de procurorul general Tiberiu Niţu şi de Gelu Ştefan Diaconu, şeful ANAF. Prin acest protocol, inspectorii antifraudă din cadrul Direcţiei de combatere a fraudelor îşi desfăşurau activitatea "prin detaşare în cadrul parchetelor pe posturi de specialişti economico - financiari". Conform protocolului, au fost cons­tituite echipe mixte de procurori şi ins­pectori ANAF care urmau să procedeze "la valorificarea informaţiilor şi strângerea probelor privind comiterea unor infracţiuni", ceea ce înseamnă că angajaţii ANAF se ocupau de ancheta penală, ceea ce ar fi o adăugare la dis­poziţiile Codului de procedură penală care stabileşte clar cine sunt organele sau autorităţile cu atribuţii în procesul penal, inclusiv în faza anchetei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb