Sindicaliştii din învăţământul superior nu renunţă la proteste

V.R.
Ziarul BURSA #Politică / 23 mai 2016

Sindicaliştii din învăţământul superior nu renunţă la proteste

Ministrul muncii: "Salariile vor creşte la 7 ministere"

"Pensiile vor creşte atunci când ne vom permite"

Salariaţii din învăţământul superior vor protesta dacă premierul Dacian Cioloş nu va găsi o soluţie pentru situaţia salarizării din acest domeniu, conform afirmaţiilor făcute vineri, de Anton Hadăr, liderul Federaţiei Sindicale Alma Mater.

Potrivit lui Hadăr, Dacian Cioloş a propus, vineri, la Palatul Victoria, sindicatelor din învăţământ o creştere a salariilor, în medie, cu 10% din august 2017, informează Agerpres.

"Premierul este cel care ne-a propus această creştere cu 10%, argumentând faptul că mai mult nu se poate. Şi când i-am spus să venim mai către vremurile actuale, pentru că au în mână pixul prin care vor concepe bugetul anului următor, a spus că sunt prea multe contracte angajate din anii anteriori încât nu poate să dea mai mult la Educaţie, pentru că se depăşeşte 3% - deficit bugetar. Dacă asta e situaţia, vom analiza şi noi şi vom proceda în consecinţă. Un prim-ministru poate să găsească, a fost chiar o discuţie la ieşirea din sală între mine şi domnia sa şi i-am spus să găsească o soluţie că nu ne arde nici nouă de proteste, dar dacă nu se poate să se găsească mergem înainte pe proteste, n-avem ce face", a spus Anton Hadăr, după întâlnirea cu premierul Cioloş.

Întrebat dacă va mai avea loc marşul de protest anunţat de salariaţii din învăţământ pentru 1 iunie, Anton Hadăr a afirmat: "Absolut. Eu vă pot spune că sunt uimit de ceea ce se întâmplă în învăţământul superior românesc".

Sunt anunţat că vin trei autocare de la Universitatea «Gheorghe Asachi» din Iaşi, trei autocare de la Universitatea vecină «Alexandru Ioan Cuza», lucru care nu mi s-a întâmplat niciodată, semn că oamenii au înţeles că este momentul să protesteze, pentru că ni se pare că Educaţiei i se acordă o importanţă absolut nesemnificativă, paradoxal, de la un Guvern al societăţii civile".

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, a spus că FSLI i-a cerut premierului la întâlnirea de vineri să găsească o soluţie pentru aplicarea acestei Ordonanţe privind salarizarea mai devreme de 1 august 2017.

"I-am cerut primului-ministru să găsească o soluţie de a veni cu o aplicare a acestei Ordonanţe mai devreme decât 1 august 2017, pentru că este greu să-i explici unui învăţător care are acum 980 de lei net sau unui profesor cu 1.080 de lei să mai aştepte un an. Vedem dacă până marţi se întâmplă ceva. Oricum (...) nu suntem de acord cu această manieră şi cerem Guvernului (...) să încerce să găsească o soluţie. Altfel, ceea ce am anunţat rămâne în grafic, pe data de 1 iunie va fi un marş de protest de proporţii în Capitală", a spus Hăncescu.

Potrivit acestuia, în prezent în învăţământ nu există diferenţe de salarizare, aşa cum se întâmplă în Sănătate.

Protestele vor fi susţinute şi de Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Consiliul Naţional al Elevilor, potrivit reprezentanţilor acestora, care au participat, la rândul lor, la întâlnirea de la Guvern.

Pîslaru: "Circa 57 de instituţii asimilate administraţiei centrale nu vor beneficia de creşteri salariale"

Şapte ministere vor beneficia de creşteri salariale conform proiectului Ordonanţei privind salarizarea în sistemul public, însă 57 de instituţii asimilate administraţiei publice centrale nu vor beneficia de aceste majorări, a declarat ieri, într-o emisiune televizată, ministrul muncii, Dragoş Pîslaru, conform Agerpres.

"Este vorba despre şapte ministere care au fost practic uitate, nu au avut negocieri speciale pentru creşterea grilelor, cum ar fi Cultura, Comunicaţii, Transporturi, Tineret şi Sport. Ministerul Muncii are şi el o grilă uitată în timp. Sunt în total şapte ministere în această situaţie. Ministerul Economiei şi-a rezolvat lucrurile puţin mai devreme. N-am vrea sa inducem ideea că fiecare ar trebui să se ducă ba în Parlament ba pe unde poate ca să îşi crească grilele ci să avem o abordare unitară la nivelul administraţiei", a afirmat Pîslaru.

Potrivit acestuia, în urma dezbaterii publice, s-a constatat că în structura administraţiei publice centrale au apărut zeci de noi structuri asimilate, care nu au fost avute în vedere în reforma privind stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului.

Pîslaru a mai spus că pensiile nu vor creşte considerabil anul acesta sau la începutul anului viitor, ci "atunci când ne vom permite să crească". Ministrul a adăugat: "Considerabil, este puţin probabil. În sensul indexărilor uzuale, al mecanismelor pe care le cunoaşte toată lumea, nu văd un motiv să nu se întâmple", a spus Pîslaru, menţionând că majorări semnificative de pensii pot fi realizate prin creşterea bugetului de stat - colectarea mai bună a taxelor, majorarea taxelor, creşterea eficienţei folosirii banilor publici.

Totodată, acesta a atras atenţia că, dacă se va continua cu sistemul pensiilor speciale, care se îndepărtează de principiul contributivităţii, pensiile nu vor avea cum să crească pentru restul lumii.

Potrivit ministrului muncii, ar fi necesară revenirea la un sistem unitar de pensii, dar actualul Guvern nu îşi va asuma acest lucru.

Dragoş Pîslaru a mai afirmat că sustenabilitatea sistemului de pensii este în prezent puternic afectată şi, dacă nu se va face nimic, în 2050 sistemul va fi în colaps.

Pîslaru: "Discuţiile cu sindicatele din Învăţământ sunt deschise, le vor fi furnizate noile grile de salarizare, iar marţi vor fi reluate discuţiile, propunerea fiind ca, de la 1 august 2017, să se aplice noua grilă şi în acest sector.

Băsescu: Majorările cerute de cei ce au distrus educaţia n-ar trebui luate în considerare

Revendicările salariale "trîmbiţate chiar de cei care au distrus sistemul naţional de educaţie"' n-ar trebui luate în considerare fără revenirea la Legea Educaţiei Naţionale în varianta asumată de Guvern în 2011, consideră fostul preşedinte Traian Băsescu, conform Mediafax.

"'Înaintea promovării legii în Parlament, toate partidele parlamentare şi sindicatele din educaţie au semnat Pactul pentru Educaţie. Pe data de 5 ianuarie 2011, guvernul îşi asuma răspunderea în Parlament pe Legea Educaţiei Naţionale, Legea nr.1 din 2011. Nici nu se uscase bine cerneala tipografică pe monitorul oficial şi mafiile din educaţie, formate din cadre universitare şi lideri sindicali, au trecut la modificarea legii prin ordonanţe de urgenţă şi legi. Pînă azi, nu mai puţin de 11 OUG şi 11 legi au modificat Legea Educaţiei Naţionale, aducînd din nou sistemul de educaţie la cheremul sistemului mafiot, bine consolidat şi în ziua de azi. Aşa se face că sistemul de educaţie îşi menţine diagnosticul: ineficient, nerelevant, inechitabil şi de slabă calitate", a afirmat fostul şef de stat într-o postare pe o reţea de socializare.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Foarte bine salariile in invatamantul superior cat la un palmas.

    Atunci cand comparam salariile este bine sa o facem raportandu-ne la plata orei de munca efectiv lucrate. In plus, atunci cand oferim cresteri de salarii trebuie sa avem in vedere fie corectarea unor inechitati salariale, fie cresterea calitatii. In invatamantul superior calitatea lasa de dorit. Ce locuri ocupa universitatile noastre in topul mondial sau macar european?! Dar doctoratele de fatada (numai cine nu vrea nu face facultate in Romania si nu isi ia doctoratul!)? Sunt asa-zise universitati care acorda diplome foarte usor (studentii nici macar nu trec pe la cursuri iar examenele sunt formale)! Intai trebuie facuta curatenie in domeniu prin eliminarea uscaciunilor (fabricile de diplome, asa-zisii profesori politicieni care nu au prea multe in comun cu actul academic de calitate), ridicarea stachetelor privind admiterea, derularea actului academic si examinarea (avem prea multi absolventi cu diplome dar fara stiinta) si abia apoi pot fi majorate salariile celor ramasi. Altfel, nu facem decat sa mentinem invatamantul la acelasi nivel precar in ceea ce priveste calitatea produselor finale, dar cu costuri mai mari. Asta nu este reforma ci perpetuarea prostiei!!! Dupa cum am mai scis, ca sa faceti reforma in tara asta nu este suficient sa schimbati ministrii pentru ca oamenii astia sunt prea putini ca sa schimbe singuri ceva. Aveti nevoie DE SPECIALISTI IN MINISTERE, de oameni inteligenti si bine intentionati (onesti)! Fara ei, nu o sa faceti nimic niciodata. Din opacate, oamenii astia nu intra in mocirla de acolo sau daca intra, nu rezista prea mult. Trebuie facute schimbari "in bloc", nu punctuale.

    1. Inainte de a fi udata, gradina trebuie curatata de buruieni. La noi exista si paradoxul conform caruia salariile mai mari nu determina o calitate mai buna, iar explicatia este data de cresterea interesului din partea neavenitilor (persoane slab pregatite, dar cu pedigree politic sau cu trecere la asa-zisele persoane influente sau pur si simplu in relatie cu factorul decident la selectie) pentru respectivele posturi asa incat salariile mari, ca si lumina, vor atrage "moliile". Este nevoie de o mai mare responsabilitate din partea factorilor decidenti, insa din pacate multi dintre ei au ajuns in acele pozitii tot in urma unui "proces trucat" si astfel falsitatea se va propaga mai departe.

      Identificarea fabricilor de diplome se poate face foarte simplu - prin examen unic de absolvire pe tara (subiecte unice), sigilarea lucrarilor si repartizarea lor la alte centre universitare pentru a fi corectate!

      Zici ceva in sistemul bugetar cred ca se regaseste ceea ce spui unde politicul dicteaza.

      Mai sunt si centre bune poate Clujul care produce doctori-asistente pentru e port ca sistemul nostru nu ii poate absorbi, ingineri constructori in Japonia zgarie nori, ingineri la Audi, Bmw 

    Eu nu inteleg un fenomen...cum mama lui process verbal timp de 3 ani cat a fost Ponta Prim Ministru nimeni nu a zis nimic, nu a organizat niciun protest...iar acum I-a gasit pe toti harnicia si grija de mariri?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb