Sindicaliştii, din nou, "la muncă" în ziua moţiunii

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 11 martie 2011

Sindicaliştii, din nou, "la muncă" în ziua moţiunii

50.000 de sindicalişti, nemulţumiţi de noul Cod al Muncii, aşteptaţi să ceară, în stradă,pe 16 martie, parlamentarilor să voteze moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului

Salariaţii CFR, în grevă de avertisment

Marile confederaţii sindicale încep acţiunile de protest, după ce Guvernul şi-a angajat, marţi, răspunderea pentru noul Cod al Muncii.

Liderii CNS Cartel ALFA, BNS, CSDR, CNSLR Frăţia şi Meridian au anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe, că vor organiza, miercuri, pe 16 martie, un miting de protest în Capitală, la care sunt aşteptaţi peste 50.000 de sindicalişti.

Protestul va avea loc la Palatul Parlamentului, în intervalul în care aleşii vor vota moţiunea de cenzură a opoziţiei, intitulată sugestiv "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate".

Sindicaliştii vor cere parlamentarilor puterii să voteze moţiunea de cenzură a opoziţiei şi să demită, astfel, Guvernul Boc.

Nemulţumirile sindicaliştilor faţă de noul Cod al Muncii sunt legate în primul rând de faptul că Guvernul nu i-a consultat la realizarea noului act normativ.

"Noi am făcut, timp de trei luni de zile, o serie de propuneri bine argumentate pentru Codul Muncii, ei nici măcar nu au avut decenţa să se uite peste ele", spune liderul BNS, Dumitru Costin.

Preşedintele BNS susţine că noul Cod al Muncii nu va duce la flexibilizarea pieţei forţei de muncă, cum susţin guvernanţii, ci, dimpotrivă la depopularea ei: "Guvernul susţine că noul Cod al muncii va înfiinţa ba 90,000, ba 200,000 de noi locuri de muncă... În realitate, vom avea o piaţă a forţei de muncă depopulată pentru că aceasta va fi plină de societăţi care vor oferi salariul minim pe economie, fapt inacceptabil pentru salariaţi".

Sindicaliştii au precizat că, împreună cu partidele de opoziţie, au elaborat un proiect alternativ de modificare al Codului Muncii.

La rândul său, Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel ALFA, consideră că noul Cod al Muncii, în forma asumată de Guvern, lezează interesele angajaţilor, încalcă directive europene, precum şi prevederi din Constituţie. "Acest protest este ultima şansă ca salariaţii să nu devină sclavii angajatorilor", spune Hossu. Întrebat de arsenalul sindicaliştilor, Hossu a fost destul de misterios: "O să aveţi o surpriză! Vom veni cu ouă XXL".

Sindicaliştii se gândesc şi la greva generală.

Liderii lor au anunţat că, până pe 14 martie, strâng semnături în acest sens. Prima grevă va avea loc în dimineaţa zilei de miercuri, (n.r. - între orele 7 şi 9), fiind o grevă de avertis-ment organizată de angajaţii CFR.

În conjunctura politică actuală, opoziţia nu deţine majoritate parlamentară pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, lipsindu-le sprijinul a circa 30 de parlamentari.

Sindicaliştii, dar şi parlamentarii USL, sunt conştienţi de acest lucru şi au anunţat, deja, că au pregătit un "plan B" - sesizarea Curţii Constituţionale pe problema noului Cod al Muncii.

Totuşi, surprizele nu sunt excluse din start, în condiţiile în care toţi parlamentarii, indiferent de coloratura politică, şi-au luat o "binemeritată" vacanţă în cele două zile de dinaintea moţiunii (luni şi marţi), ca să serbeze Ziua maghiarilor de pre-tutin-deni.

Cum UDMR-ul deţine cheia guvernării, nu este exclus să asistăm la unele înţelegeri politice de ultim moment în teritoriu, cu toate că şansele ca acestea să ducă la schimbarea Guvernului par, la acest moment, extrem de mici.

Ce reclamă sindicaliştii la noul Cod al Muncii:

- Sunt eliminate contractele de muncă pe durată nedeterminată;

- Programul de lucru este stabilit unilateral de patron;

- Salariatul poate fi concediat oricând;

- Contractele colective de muncă depind de bunăvoinţa angajatorului;

- Creşte perioada de probă şi nu este luată în calcul la vechime;

- Salariile pot fi reduse unilateral de patron.

Complexul protestelor eşuate

"Fantoma" protestelor eşuate din ultimii ani în care prezenţa la mitinguri a fost mult inferioară prognozei, îi bântuie, în continuare, pe liderii noştri de sindicat. Aceştia mizează că la protestul din 16 martie vor veni 50.000 de persoane, dar experienţa ultimelor manifestaţii îi face ca, spre deosebire de alte dăţi, să fie ceva mai reţinuţi în declaraţii cu privire la o prezenţă record. "Dacă nici de această dată nu reuşim să aducem oameni, fie avem noi, liderii, o problemă, că mesajele noastre nu sunt receptate, fie în ţara asta nu există un cult al protestului", spune Marius Petcu, preşedintele CNSLR Frăţia. Ultima manifesitaţie sindicală de amploare, a avut loc pe 27 octombrie 2010, într-o conjunctură similară, în care parlamentarii votau o moţiune de cenzură a opoziţiei pentru demiterea Guvernului Boc. Atunci, marile centrale sindicale mizau pe prezenţa a 80.000 de protestatari, dar, conform Jandarmeriei, la marele miting au venit doar circa 25.000 de persoane.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu guvernantii poarta principala vina pentru modificarea Codului muncii ci Consiliul Investitorilor Straini - care, vedeti pe cine are in frunte ! ; acestia au nevoie de mana libera pentru a "mana la lucru" sclavii romani. 

    Usor dar sigur se instaureaza "capitalismul salbatic",cu ajutorul asa zisilor "democrati".De pirdut pierd tot oameni cu salarii mici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb