Sindicaliştii greci, din nou în grevă

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 iulie 2010

Sindicaliştii greci, din nou în grevă

Sindicaliştii greci au întrerupt serviciile publice ieri, inclusiv pe cele de transport, după ce Parlamentul de la Atena şi-a exprimat sprijinul pentru proiectul de reformă a sistemului de pensii, elaborat de guvern.

Planul, care include reducerea pensiilor şi creşterea vârstei de pensionare, a fost aprobat miercuri seara, cu 159 de voturi pentru, faţă de 137, cât au fost exprimate împotrivă. Ieri a avut loc votul pe articole, după care urma votul final.

Cele două sindicate majore din Grecia, reprezentând peste 2 milioane de lucrători, au demonstrat în faţa Parlamentului, unde a fost continuată dezbaterea actului normativ.

Greva a întrerupt cursele aeriene pe aproape tot parcursul zilei, a blocat feriboturile în porturi, a închis băncile, spitalele şi activităţile media. Şi unii anagajaţi ai Parlamentului au încetat lucrul ieri.

"Muncitorii nu vor să facă grevă în fiecare săptămână, însă ei nu pot să stea şi să privească cum le sunt încălcate drepturile fundamentale", a declarat Stathis Anestis, secretar adjunct al Confederaţiei Generale a Muncii - cel mai mare sindicat din sectorul privat elen. Aces­ta a subliniat că noua reglementare aprobată de Parlament va diminua pensiile cu cel puţin 12%, în timp ce estimarea guvernului este de numai 7%.

Votul privind reforma sistemului de pensii a urmat adoptării, în luna mai, a măsurilor de austeritate în sumă de 30 de miliarde de euro, printre care reducerea salariilor din sectorul public şi majorarea taxelor.

Grecii au păreri diferite în ce priveşte schimbările din sistemul de pensii. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Kapa Research şi publicat în 3 iulie, peste 35% dintre intervievaţi spun că reforma pensiilor nu este corectă şi nici necesară. De cealaltă parte, 14,2% dintre cei chestionaţi s-au pronunţat în favoarea modificării sistemului de pensii, măsură pe care o consideră imperativă. O proporţie de 19% dintre respondenţi consideră că modificările sistemului de pensii sunt "catastrofale", iar 29,6% spun că noua reglementare ar trebui anulată.

Greva de ieri a fost a şasea din acest an.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb