Sindicaliştii: Opt milioane de consumatori sunt jefuiţi de "băieţii deştepţi" din energie

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 august 2007

Sindicaliştii: Opt milioane de consumatori sunt jefuiţi de "băieţii deştepţi" din energie

Sindicaliştii din domeniul energetic, de la Federaţia Naţională "Univers" şi Federaţia "Energia Mileniului III", condamnă activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Ei susţin că autoritatea nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale referitoare la crearea pieţei interne de energie electrică şi liberalizarea acesteia. Potrivit sindicatelor, până la data de 1 iulie a acestui an, peste opt milioane de consumatori au fost jefuiţi sistematic de către "băieţii deştepţi" din energie, cu sprijinul nemijlocit al ANRE. Astfel, prin emiterea unor reglementări, ANRE a luat dreptul consumatorilor casnici de a avea acces la energia electrică ieftină produsă de "Hidroelectrica", arată un comunicat de presă remis redacţiei.

Dumitru Chiriţă, preşedintele Federaţiei "Energia Mileniului III", a declarat pentru ziarul BURSA: "Toţi consumatorii au putut vedea pe spatele facturilor Electrica faptul că ponderea electricităţii produse de pentru populaţie a fost, în realitate, de 0,02%.

Compania trebuia să livreze, pentru piaţa reglementată, peste o cincime din producţie, la preţul reglementat, indiferent de situaţia creată de secetă". Domnia sa susţine că aceste fapte sunt de natură penală, că sindicaliştii au ridicat această problemă de nenumărate ori în cadrul discuţiilor cu ANRE. Reprezentanţii autorităţii nu le-au dat niciun răspuns sindicaliştilor, iar situaţia persistă.

Preşedintele Federaţiei "Energia Mileniului III" ne-a mai spus: "Este o neruşinare această stare de fapt, mai ales că livrează cu sfinţenie energie ieftină , cu care a încheiat contracte directe, netransparente, iar ANRE nu a luat nicio măsură. Populaţia plăteşte, astfel, energia cea mai scumpă, produsă pe cărbuni şi gaze pentru ca furnizorii privaţi să primească în continuare cantitatea contractată de energie ieftină. Mereu se vorbeşte că dacă se reziliază contractele ţara noastră va trebui să plătească daune considerabile. De fapt, aceste contracte sunt lovite de nulitate pentru că au fost încheiate cu încălcarea legii".

Sindicaliştii din energie condamnă cârdăşia dintre ANRE şi cei care au încheiat ilegal contracte de achiziţii de energie electrică cu producătorii, printr-o manieră netransparentă. S-au încălcat, astfel, reglementările naţionale şi comunitare privind drepturile consumatorilor de a-şi alege liber furnizorul (producătorul), afectând libera concurenţă. Sindicatele cer ANRE şi instituţiilor publice implicate să intervină pentru respectarea reglementărilor europene şi naţionale în vederea creării, cu adevărat, a unei pieţe interne libere de energie electrică, bazată pe competitivitate, care să garanteze un serviciu public de calitate la preţuri accesibile.

ANRE respinge

acuzaţiile

Conducerea ANRE ne-a comunicat că acuzaţiile sindicatelor sunt false şi manipulatoare. Oficialii autorităţii susţin că declaraţiile celor două federaţii sindicale au fost făcute exact cu o zi înainte de demararea discuţiilor la ANRE, pe care le-au solicitat insistent. Oficialii ANRE ne-au spus că este complet eronată afirmaţia privind îngrădirea accesului consumatorilor casnici la energia "ieftină" de la "Hidroelectrica". Astfel, procentul de energie din surse ieftine (nu numai "Hidroelectrica" vinde cu preţuri mici, ci şi "Nuclearelectrica" sau complexurile energetice) alocat consumatorilor captivi depăşeşte valoarea de 20% menţionată de federaţiile sindicale. Suplimentar, faţă de evoluţiile din piaţa liberă, consumatorii casnici au fost protejati prin intermediul contractelor ferme, reglementate.

În ceea ce priveşte contractele bilaterale încheiate în segmentul de piaţă liberă de către producători, potrivit practicii curente ale societăţilor comerciale, această atribuţie se află în controlul şi răspunderea managementului acelor companii şi ale consiliilor de administraţie. Intervenţia reglementatorului în cadrul unor astfel de contracte este contrară procesului de liberalizare a pieţei de energie electrică.

Reprezentanţii ANRE ne-au menţionat: "Autoritatea îşi exprimă regretul profund că două organizaţii sindicale importante recurg la vehicularea unor afirmaţii false şi manipulatoare, înainte de a purta un dialog deschis, lămuritor şi transparent, cu reprezentanţii noştri. Cu toate acestea, ANRE rămâne deschisă dialogului şi speră că la discuţiile de mâine (n.r. astăzi) să aibă in faţă o delegaţie eliberată de idei preconcepute şi de interese obscure. Propunem interlocutorilor ca stenograma discuţiei pe care o vom avea să fie făcută publică".

ANRE susţine că şi-a îndeplinit obligaţiile legale referitoare la crearea pieţei interne de energie electrică şi liberalizarea acesteia. Existenţa pieţelor centralizate de tip PZU, Piaţa de Echilibrare, Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale simplă şi cu negociere continuă vin să contrazică concret acuzaţiile sindicatelor.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Intrebati societatile ce sunt platite prin "compensare'cu bonuri de energie electrica cat este cota{a se interpreta spaga}in procente a valorii unui bon de energie.

    Intrebati societatile ce sunt platite prin "compensare'cu bonuri de energie electrica cat este cota{a se interpreta spaga}in procente a valorii unui bon de energie.

    Daca doua organizatii importante ne avertizeaza ca suntem pacaliti pe fata si vine unu si zice ca nu mai nu-i asa noi trebuie sa ii credem nu ??

    eu zic ca e deajuns sa ne uitam pe factura de la lumina sa vedem cat de mult isi bat joc astia de noi  

    Oare chiar nu ii poate trage nimeni la raspundere pe golanii astia ? 

    ORICE INTERMEDIAR ,CRESTE PRETUL LA PRODUSUL FINAL.? TREBUIIE O BURSA A ENERGIEI !I

    1. boule! cand cererea e mai mare decat oferta care e efectul pe bursa? CRESTE PRETU IDIOTULE! uita-te la OpCom unde a crescut pretu in 10 luni de activitatea a bursei cu 50%! :)) si va mai creste fraiere

      boule! cand cererea e mai mare decat oferta care e efectul pe bursa? CRESTE PRETU IDIOTULE! uita-te la OpCom unde a crescut pretu in 10 luni de activitatea a bursei cu 50%! :)) si va mai creste fraiere

      ibila.

      De unde sa fie energie pe piata de la Opcom daca Hidroelectrica e nevoita sa cumpere energie pentru a-si onora livrarile de energie datorita ''generozitatii'' cu care au fost incheiate contractele cu baietii destepti?!?!?!?

      Daca energia livrata de Hidroelectrica baietilor destepti ar fi ajuns la Opcom atunci intr-adevar am fi avut o piata libera si concurentiala. 

    Intrebare catre BAIETII DESTEPTI.

    În naivitatea mea întreb, energia electrică şi termică care va fi cumpărată la gol de sarcină, în ce şifonier din apartamentele lor va fi depozitată pentru a fi revândută câteva ore mai târziu la vârf de sarcină?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb