Sindicaliştii - susţinuţi de PRM şi contrazişi de PNL în presupusa influenţă politică

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 16 noiembrie 2005

Salariaţii au "doar cauze sociale şi economice şi nicidecum politice", afirmă liderii sindicali

Teodor Meleşcanu, senator PNL: "PSD foloseşte acum relaţiile bune pe care le-a avut cu sindicatele timp de patru ani"

Grevele care au afectat şi afectează în continuare peisajul social, politic şi economic al ţării noastre nu par să se apropie de sfîrşit. Implicaţiile politice şi manipulările liderilor sindicali de interese de partid sînt infirmate cu tărie de liderii sindicali.

Potrivit raportului Institutului Social Democrat, în umbra ieşirilor în stradă ar sta interesele Partidului Democrat care, prin intermediul miniştrilor săi, pune beţe în roate primului ministru, forţînd demisia acestuia. Liderii sindicali însă resping ipoteza influenţei politice la acest nivel, spunînd că protestele salariaţilor au "doar cauze sociale şi economice şi nici-decum politice".

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, ne-a declarat că "pînă acum parcă era PSD-ul în spatele sindicaliştilor, acum este vehiculat numele PD-ului. Asta nu arată decît paranoia care există în zona media privind sforile trase de unii sau de alţii". Domnia sa a catalogat aceste afirmaţii ca "pure spaculaţii", afirmînd că "dacă lucrurile ar fi funcţionat normal, nu s-ar mai fi ajuns aici". Exemplul dat de Dumitru Costin este cel al profesorilor care "nu au ieşit în stradă de dragul lui Băsescu sau al PD-ului, mai ales că influenţa politică la nivel sindical este foarte scăzută, fiind în jur de 5%".

Sistemul de funcţionare a sindicatelor nu permite, în opinia lui Dumitru Costin, nici măcar "cumpărarea" politică a liderilor deoarece "sindicaliştii din teritoriu decid dacă să iasă în stradă sau nu, şi nu liderul lor", adăugînd că "aici nu e ca în politică unde puterea este la vîrf".

Valentin Mocanu, purtătorul de cuvînt al CNSLR Frăţia, a considerat ca "întîmplătoare" situarea miniştrilor PD în chiar domeniile în care există acum proteste. "Aceste mişcări sunt în primul rînd de natură socială şi nu politică şi speculaţiile nu doresc decît să bulverseze revendicările sindicale".

Domnia sa ne-a spus că "este forţat un alt înţeles dat acestor ieşiri în stradă, în afară de nemulţumirea lor faţă de salariile de mizerie".

Teodor Meleşcanu, senator PNL, ne-a spus că "nu este nici un dubiu că în spatele acestor insinuări se ascunde PSD", contrazicînd părerea liderilor sindicali. Un caz evident în acest sens este, în opinia senatorului, "cazul Ion Rădoi care este şi senator PSD, dar conduce greva lucrătorilor de la metrou". Motivele pentru care ar face PSD aceste presiuni sînt clare, în opinia lui Teodor Meleşcanu: "PSD, ca partid de opoziţie, foloseşte tot armamentul din dotare, folosind relaţiile bune pe care le-a avut cu sindicatele timp de patru ani". Domnia sa consideră ciudate revendicările celor care "cer internet şi indemnizaţie pentru haine", făcînd referire la revendicările profesorilor.

Pe de altă parte, Lucian Bolcaş, vicepreşedintele PRM, ne-a mărturisit că "e vorba doar de o speculaţie, căci nemulţumirile oamenilor sînt neregizate politic". Liderul PRM este de părere că vina aparţine doar "incompetenţei" actualei guvernări, admiţînd că "Guvernul PSD a cumpărat mişcarea sindicală mai bine decît o face actuala guvernare". Singura sarcină pe care o are de făcut Guvernul, în opinia lui Lucian Bolcaş, este "să se gîndească cum să rezolve această criză".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb