Sindicatele din fosta Electrica Oltenia vor continua să susţină la întâlnirea, pe care o vor avea joi cu patronatul de la CEZ, creşterea salariilor cu 30%, dar şi semnarea unui acord de protecţie socială, au declarat, ieri, reprezentanţi ai Federaţiei Energia Mileniului III, citaţi de NewsIn.
"Astăzi (luni, n.red.) am avut o discuţie de principiu, dar nu am negociat nimic. Joi vom reîncepe negocierile pentru semnarea unui acord de protecţie socială în urma separării activităţilor de distribuţie şi furnizare energie, precum şi majorarea salariilor cu 30%", au spus sursele citate.
Potrivit acestora, dacă şefii CEZ nu vor accepta semnarea unui acord de protecţie socială, sindicatele vor cere autorităţilor anularea contractului de privatizare al Electrica Oltenia cu CEZ Cehia.
Reprezentanţii salariaţilor din fosta Electrica Oltenia au adăugat că sindicatele nu vor renunţa la solicitarea de creştere a salariilor cu 30%, întrucât potrivit contractului colectiv pe ramura de energie, gaze şi petrol salariul minim brut trebuie să fie de 620 de lei, în timp ce la CEZ este de doar 480 de lei.
Ei au mai afirmat că sindicatele au dat în judecată CEZ în urmă cu puţin timp, din cauză că nu a respectat contractul colectiv la nivel de ramură şi nu a crescut salariile la nivelul impus de acesta.
"Creşterea salariului minim de la 480 la 620 de lei înseamnă în lanţ şi majorarea salariilor celorlalţi angajaţi până la 30%", au mai punctat reprezentanţii Federaţiei Energia Mileniului III.
La rândul său, directorul de comunicare şi relaţii publice al CEZ România, Maria Andrei, a declarat ieri că societatea va discuta joi cu sindicatele detaliile unui acord de protecţie socială în urma separării activităţilor, dar şi majorarea salariilor.
Potrivit acesteia, CEZ România oferă în continuare angajaţilor o creştere salarială de 15%.
Tot directorul de comunicare şi relaţii publice al CEZ România afirma, săptămâna trecută, că societatea va intra în faliment în cel mult trei ani, dacă salariile vor creşte cu 30%.
"Dacă ei vor creşteri salariale atât de imense, acestea nu se pot face decât prin reducere de personal", spunea Maria Andrei.
Peste 800 de sindicalişti din sistemul energetic, angajaţi ai companiilor CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare, au participat, săptămâna trecută, la un miting de protest, în faţa Prefecturii doljene, cerând salarii mai mari şi condiţii de muncă decente, potrivit corespondentului NewsIn.
Electrica Oltenia a fost vândută în urmă cu aproximativ doi ani de zile companiei cehe CEZ pentru 151 milioane de euro, din care 103 milioane euro a reprezentat aportul de capital, iar diferenţa - preţul pachetului de acţiuni vândut direct de statul român. După aplicarea mecanismului de ajustare, compania CEZ a fost nevoită să mai scoată din buzunar alte 15,4 milioane de euro pentru Electrica Oltenia. Astfel, suma totală alocată de CEZ Cehia pentru preluarea pachetului majoritar al distribuţiei de electricitate se ridică la 166,4 milioane de euro.