Sindicatele din învăţământ cer Guvernului respectarea angajamentelor privind salariile

A.D.
Miscellanea / 30 decembrie 2024

Sindicatele din învăţământ cer Guvernului respectarea angajamentelor privind salariile

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater" solicită Guvernului şi liderilor partidelor aflate la guvernare să respecte angajamentele asumate în urma grevei generale din mai-iunie 2023 şi să renunţe la îngheţarea salariilor angajaţilor din învăţământ, prevăzută în proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsurile bugetare, transmite news.ro.

Sindicaliştii din învăţământ avertizează că proiectul de ordonanţă de urgenţă aduce măsuri dăunătoare pentru educaţia din România, inclusiv îngheţarea salariilor în 2025 la nivelul celor din noiembrie 2024, modificarea acordării voucherelor de vacanţă şi suspendarea aplicării unor legi pe termen lung. Ca reacţie, federaţiile din învăţământ ameninţă cu proteste în Piaţa Victoriei din Capitală.

Astfel, sindicaliştii consideră că prin măsura privind îngheţarea salariilor în 2025, "se calcă în picioare Declaraţia politică din anul 2023 a preşedinţilor PSD şi PNL referitoare la Educaţie, publicată în Monitorul Oficial, angajamentele publice ale aceloraşi preşedinţi referitoare la salarizarea în învăţământ, prevederile OUG nr. 57/2023, precum şi promisiunile recente ale guvernanţilor, conform cărora, în anul 2025, salariaţii din învăţământ vor primi încă o majorare salarială, astfel încât, să se respecte angajamentele luate în timpul amplelor proteste din învăţământ, din anul 2023".

"Nu trebuie să se uite un lucru: Şi promisiunile trebuie respectate, la fel ca prevederile legale!", avertizează sindicaliştii

Federaţiile sindicale din învăţământ consideră că, în ciuda majorărilor salariale din anii 2023 şi 2024, salariul unui profesor debutant, de aproximativ 4000 de lei net, este insuficient, având în vedere importanţa muncii prestate şi costurile vieţii din România.

"În mod normal, astăzi, un profesor debutant ar trebui să primească cel puţin 6000 de lei net, salariu pe care îl are, din păcate, un profesor spre sfârşitul carierei.

Este de apreciat faptul că Guvernul României continuă să investească în infrastructură, să reindustrializeze România, dar nu trebuie să uite faptul că investiţia cea mai profitabilă este cea în educaţie, domeniu strategic al oricărei ţări, fără a fi omisă resursa ei umană", se arată în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, Guvernul României ar trebui să intre în alertă, ţinând cont de Raportul UNESCO pentru anul 2023 referitor la educaţie, conform căruia România ocupă locul 123 în lume din 171 de state analizate, în ceea ce priveşte sumele alocate pentru educaţie.

"Faptul că România se poziţionează după ţări precum Uganda, Zambia, Benin, în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat educaţiei, trebuie să dea serios de gândit guvernanţilor", susţin sindicaliştii.

În ceea ce priveşte modul în care se intenţionează acordarea voucherelor de vacanţă (800 de lei de la Guvern, cu condiţia ca salariatul să achiziţioneze pachete turistice de cel puţin 1600 de lei), sindicaliştii susţin că această măsură îi va afecta, în primul rând, pe salariaţii cu venituri mici, care nu-şi vor permite să completeze cu cel puţin 800 de lei sumele pentru a-şi achiziţiona astfel de pachete turistice.

"Guvernul, dacă nu-şi permite să acorde aproximativ 1400 de lei, aşa cum a făcut-o până acum, ar fi bine să acorde măcar acei 800 de lei, fără să mai impună şi coparticiparea de minimum 800 de lei. Altfel, vor pierde şi salariaţii, vor pierde şi patronatele din turism şi, implicit, statul român", menţionează federaţiile sindicale.

Referitor la suspendarea aplicării unor prevederi din Legile Învăţământului Preuniversitar şi Învăţământului Superior până în anul şcolar/ universitar 2026-2027, propusă de Guvern, sindicaliştii consideră "anormal şi revoltător" ca anumite prevederi ale celor două legi "să fie suspendate pentru o perioadă atât de îndelungată".

"Colegii întreabă, pe bună dreptate, de ce au fost prinse în aceste Legi dacă nu se aplică? Nu este normal să se facă experimente ,,pavloviene" cu salariaţii din învăţământ!", se arată în comunictul citat.

Federaţiile sindicale din învăţământ semnalează suspendarea unor măsuri importante, precum alocarea a 15% din cheltuielile bugetului pentru educaţie, acordarea voucherelor educaţionale pentru sprijinul profesorilor, reducerea numărului de elevi în învăţământul liceal şi dual, scăderea normei didactice pentru cadrele implicate în proiecte europene sau cu vechime, majorarea costului standard pentru şcolile defavorizate, decontarea transportului pentru personalul didactic şi acordarea premiilor pentru activitate suplimentară.

În plus, sindicaliştii exprimă incertitudinea legată de aplicarea Legii salarizării, care este programată pentru anul viitor, dar cu semne de întrebare privind sursele de finanţare. Aceştia ameninţă cu reluarea protestelor, avertizând că primele acţiuni vor avea loc în Piaţa Victoriei din Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Din păcate nu mai sunt bani,

    Au mers sub formă de șpagă la Anghel Saligny,

    La miile de primarii, care împreună nu strâng locuitori cat pentru un oraș mic… 

    Și sunteți mulți, ca în 1989 și copii la jumătate.

    Și nu aveți rezultate, din contra. 

    Cerem triplarea salariilor

    1. Nu, d.na. Se va cere în instanță, ca de milogi. Da' dacă se tot aprobă de instanță, înseamnă că e o problemă și problema e la guvern.

    si asa nu faceti mare lucru la clasa,va rotunjiti bine veniturile din meditatii,afterscooluri,conced ii cu erasmus gratuite!

    la scoala dor speriati copii ca sa -i inregimentati la meditatii,nu incercati sa faceti ca sa inteleaga copii materia din clasa,ii incurcati sa vina cu banutul negricios! 

    1. copiii

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb