Sindicatele Opel anunţă că vor lua "măsuri spectaculoase" dacă grupul american General Motors (GM) nu va stabili, până la sfârşitul săptămânii, cumpărătorul companiei.
Klaus Franz, unul dintre liderii sindicatelor Opel, a declarat la postul de radio Deutschlandfunk: "Nu mai avem răbdare. Am fost calmi până acum, am ascultat cu atenţie, făcând doar comentarii, însă am terminat cu această politică. Dacă GM nu va întreprinde nimic până la finele săptămânii, vom lua, cu siguranţă, măsuri spectaculoase".
General Motors nu a reuşit vineri să ajungă la un acord pentru achiziţionarea Opel cu firma canadiană Magna şi banca rusească Sberbank, care sunt cumpărătorii preferaţi de Germania pentru Opel, fiind nesigură în acest moment soarta producătorului auto german.
Grupul american a cerut statului german informaţii despre propunerea de achiziţie prezentată de fondul de investiţii belgian RHJ Internaţional. Guvernul din Germania preferă, însă, oferta propusă de producătorul canadian de piese auto Magna International.
Şi guvernul german şi-a exprimat regretul asupra faptului că General Motors a amânat decizia privind alegerea unui cumpărător pentru filiala sa europeană, Opel. "Guvernul german va încerca în această săptămână să reia discuţiile cu GM în privinţa soartei Opel", a declarat Ulrich Wilhelm, purtătorul de cuvânt al executivului.
Magna vrea să extindă activităţile de asamblare de autoturisme ale Opel, prognozând ritmuri ridicate de creştere în special în Rusia, ţara de unde vine unul dintre partenerii săi, grupul bancar de stat Sberbank. În schimb, celălalt pretendent la achiziţionarea Opel, RHJ, vrea să reducă producţia, în ideea de a permite societăţii să redevină profitabilă pentru a putea fi vândută ulterior înapoi către GM.
Ministrul german al Economiei, Karl-Theodor zu Guttenberg, a declarat recent că ambii ofertanţi trebuie să-şi îmbunătăţească ofertele pentru a obţine sprijinul guvernului. Germania a acordat, deja, companiei Opel garanţii de credit în valoare de 1,5 miliarde euro şi va juca un rol cheie în finanţarea operaţiunilor de restructurare a constructorului auto.
În Germania, constructorul auto are peste 25.000 de angajaţi, în patru uzine. În Marea Britanie, compania deţine două fabrici, unde se produc automobile sub brandul Vauxhall. Opel mai are facilităţi de producţie în Polonia, Belgia şi Spania.
GM, ieşit din faliment pe 10 iulie, a acceptat săptămâna trecută să vândă companiei suedeze Koenigsegg divizia Saab.