Sindicatele şi oamenii de afaceri nu împărtăşesc bilanţul pozitiv prezentat de Guvern pe 2005

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 28 decembrie 2005

Iacob Baciu: "Guvernul îşi aminteşte de cetăţean numai cînd acesta trebuie să-şi plăteasca taxele şi impozitele"

Sindicaliştii din ţara noastră sînt dezamăgiţi de primul an de guvernare al Alianţei D.A. Iacob Baciu, preşedintele CSDR, ne-a declarat că "speranţele după alegerile de anul trecut au fost foarte mari, la fel ca şi dezamăgirea pe care o simţim acum, la un an de la acel moment". Domnia sa ne-a mai spus că sinidcaliştii au crezut într-un dialog social concret şi serios şi într-un parteneriat cu Guvernul şi partea patronală, lucruri care, însă, nu s-au concretizat. Iacob Baciu spune: "Noi am militat pentru armonizarea legislaţiei din ţara noastră cu prevederile celei europene în domeniul muncii, însă consultările Guvernului cu partenerii de dialog social pe marginea acestor aspecte au fost aproape inexistente". În acest sens, liderul sindical a oferit exemplul modificărilor aduse Codului Muncii, despre care domnia sa spune că au fost votate de parlamentari în mod subiectiv, deoarece "o mare dintre dînşii sînt patroni şi au votat după propriul interes". Iacob Baciu a mai adăugat că este profund dezamăgit de atitudinea Guvernului în această problemă, căci deşi Executivul îşi luase unele angajamente faţă de sindicalişti, nu a susţinut deloc cauza acestora în Parlament. Liderul sindical este de părere că "Guvernul îşi aminteşte de cetăţean numai cînd acesta trebuie să-şi plătească taxele şi impozitele, însă cînd vine vorba să-l apere de abuzurile sau relele tratamente aplicate de unii angajatori, uită complet de el".

De asemenea, domnia sa susţine că "puterea de cumpărare a românului a scăzut, nu a crescut, aşa cum declară Executivul în radiografiile optimiste pe care le efectuează". Iacob Baciu mai spune: "Toate guvernele care s-au perindat la putere după "89 s-au manifestat la fel, cu declaraţii optimiste, în timp ce realitatea socială era şi este cu totul alta". Liderul sindical a precizat că "mişcările sindicale din anul 2005 au fost pentru integrare, dar puterea le-a explicat altfel, susţinînd că cei care au ieşit în stradă nu sînt solidari cu procesul de integrare europeană". În acest sens, domnia sa a oferit ca exmplu greva profesorilor, despre care afirmă că "dînşii nu pot fi solidari cu un salariu de 100 de euro pe lună".

În altă ordine de idei, Iacob Baciu ne-a mai spus că "în legis-laţia europeană, statul apără contribuabilul, însă la noi nu s-au acordat atîtea facilităţi pentru cetăţeni cîte au fost acordate anumitor firme, alese pe anumite criterii".

Liderul CSDR consideră că "cel mai mare capital al ţării este cel uman, nu cel financiar, iar Guvernul ar trebui să aibă grijă de cetăţean, deoarece situaţia actuala este tragică, "cei care muncesc sînt mai săraci decît cei care nu muncesc".

Iacob Baciu ne-a mai spus că "cetăţeanul este pur şi simplu sufocat de atîtea taxe şi impozite şi îi este din ce în ce mai greu să facă faţă acestora".

Oamenii de afaceri aşteaptă încă schimbările promise

Cristian Pîrvan, directorul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România-AOAR, ne-a declarat că anul 2005 a fost unul şi bun şi rău, în care s-au încercat unele formule, pe care urmează sa le verificăm anul viitor. Cris-tian Pîrvan a precizat: "Deocamdată, dinamica intrării şi a ieşirii pe piaţă a firmelor este deficitară şi dificilă, pentru că nu există metode de recuperare rapidă a creanţelor, fapt ce reduce optimismul şi încrederea în afacere". De asemenea, domnia sa consideră că "politica fiscală practicată de Guvern nu a dus la o creştere a producţiei interne, cererea fiind satisfăcută de importuri". Cristian Pîrvan a mai adăugat că "ţara a pierdut producţia tradiţională fără să o înlocuiască cu nimic". În acelaşi timp, domnia sa susţine: "Faptul că avem numai 4,5 milioane de locuri de muncă la o populaţie de 22 de milioane este un lucru îngrijorător care trebuie remediat rapid".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb