SINDICATELE UNIVERS - ENERGIA MILENIULUI III: "Hidroelectrica" stârneşte dispute în constituirea companiei energetice naţionale

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 februarie 2008

"Hidroelectrica" stârneşte dispute în constituirea companiei energetice naţionale

Reprezentanţii sindicatelor din energie au avut mai multe runde de întâlniri cu oficialii Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), cei ai AVAS şi cei ai Guvernului pe tema constituirii companiei energetice naţionale. Adolf Mu­reşan, preşedintele confederaţiei "Univers - Energia Mileniului III", ne-a declarat: "Oficialii guvernamentali au solicitat companiilor din domeniul energetic mai multe date în baza cărora să se decidă care capacităţi de producţie, dis­tribuţie şi transport vor face parte din campionul energetic naţional. Există mai multe scenarii ilustrate în studiile comandate, care includ anumite active ale şi ale complexurilor energetice Craiova, Turceni şi Rovinari".

Scenariile expun variantele în care "Hidroelectrica" intră în actuala formă în viitorul holding, dar şi variantele în care rămâne sau intră numai cu centrala de la Porţile de Fier. Domnia sa susţine că problema celei mai ieftine energii a stârnit cele mai multe pasiuni în cadrul întâlnirilor, mai ales că producţia hidro este angajată, pe termen lung, prin contracte bilaterale încheiate în mod netrasparent.

Strategiile şi scenariile mai propun varianta cooptării complexurilor energetice Turceni şi Rovinari, sau numai uneia din aceste companii. Specialiştii au ajuns la concluzia că "Nuclear­electrica" trebuie să rămână în formula actuală din cauza faptului că are în curs de derulare licitaţia pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Autorităţile analizează mixul de producţie potrivit şi pentru că Uniunea Europeană le-a impus să respecte legile în domeniul concurenţei. Adolf Mureşan ne-a explicat: "Comisiei Europene i-a fost prezentată, recent, de către oficialii români, proiectul companiei naţionale. Comisia a acceptat intenţia României, dar a impus respectarea legilor concurenţei. Astfel, compania naţională trebuie să cuprindă maxim 45% din actualele capacităţi de producţie. Dacă nu se acceptă varianta holdingului şi vor fi proiecte zonale, atunci maximul admis în proprietatea statului este de 25% din piaţa respectivă. Oricum, Guvernul a primit semnale clare, de la investitori şi oficiali europeni, că trebuie să înfiinţeze rapid această companie şi să dea drumul la privatizări".

Potrivit preşedintelui confederaţiei "Univers - Energia Mileniului III", sindicaliştii din domeniul energetic îşi doresc această companie pentru că şi alte state europene au preferat să nu-şi privatizeze anumite active stategice şi au constituit companii care au devenit importanţi actori regionali. Sindicatee vor ca energia comercializată de viitoarea entitate să fie tranzacţionată transparent, să fie efetuate investiţii masive în reţele şi producţie astfel încât consumatorii să aibă energie la un preţ competitiv şi servicii de calitate.

Adolf Mureşan a concluzionat: "Guvernul a reacţionat pozitiv la cererile noastre. Sper ca această companie să fie înfiinţată până la alegeri, altfel nu văd ca acest proiect să se concretizeze. Trebuie luată o decizie politică în acest sens".

Din viitorul campion naţional urmează să mai facă parte "Electrica" SA, cu filialele neprivatizate Transilvania, Sud, Transilvania Nord şi Muntenia Nord, dar şi "Electrica Serv". Acesta din urmă poate fi cooptată integral, sau poate fi spartă pe anumite zone de interes.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb