Sindicatul Europol acuză că valorile incluse în procedurile de achiziţie derulate de Ministerul de Interne sunt subestimate, nefiind în concordanţă cu actualele preţuri existente pe piaţă. Este vorba despre trei licitaţii pentru încălţăminte în valoare totală estimată de 147.395.840 de lei, adică aproximativ 29,8 milioane de euro fără TVA.
Sindicaliştii detaliază licitaţia care vizează achiziţionarea de încălţăminte şi afirmă că specificaţiile pentru pantofi, de exemplu, sunt imposibil de realizat la preţurile prevăzute în anunţ.
Conform anunţului de pe SICAP, Ministerul de Interne doreşte achiziţionarea da 60.000 pantofi intervenţie iarnă bărbaţi/femei, valoarea estimată fiind de 24.000.000 lei.
"Asta se traduce printr-un preţ maximal de 400 de lei/pereche, iar dacă ne aplecăm asupra specificaţiilor tehnice, observăm cerinţe mari, tehnologii noi, pornind de la sistemul de prindere al tălpii IJ (injectată) şi finalizat cu branţul anatomic OrthoLite, complet detaşabil, iar ca bonus - un branţ de rezervă", arată reprezentanţii sindicatului Europol, într-un comunicat de presă.
La fel se prezintă situaţia şi pentru cele 60.000 perechi de pantofi de intervenţie vară, achiziţie estimată la 21,93 milioane lei.
"Astfel, vorbim de un preţ unitar de 365,55 lei/pereche. Care ar fi diferenţa? Dacă feţele pantofilor de iarnă sunt confecţionate din piele impermeabilizată, aici găsim o ţesătură tip Cordură pe aproximativ 50% din suprafaţa pantofului în combinaţie cu piele. Tot impermeabilizată. Un început bun am spune, schiţele şi fotografiile reprezentative din specificaţii ilustrând un pantof tactic tip HAIX. Totuşi, nu avem cum să nu ne întrebăm cine şi cum va realiza aceşti pantofi în România, întrucât tehnologiile şi modul de asamblare solicitat este patentat internaţional. Asta rămâne de văzut! De asemenea, un astfel de pantof, achiziţionat singular de la HAIX, are un preţ de aproximativ 650 de lei. Până şi «rudele» inferioare, produse de către firme internaţionale mai mici, nu le poţi achiziţiona sub 450 de lei. Şi încă ceva! Toată încălţămintea are garanţie minim 2 ani. HAIX, oferă pentru un anume tip chiar şi 5 ani! Dacă se rup şireturile după două luni, ne vor schimba pantofii?", arată reprezentanţii angajaţilor din cadrul Ministerului de Interne.
Ei au evidenţiat probleme şi la ghetele care vor fi achiziţionate: la cele folosite pe timp de iarnă, conform specificaţiilor din anunţul de pe SICAP, există riscul de îngheţ a picioarelor, iar la cele de pe timp de vară există riscul ca acestea să devină "sobe cu talpă de cauciuc, perfect izolate".
Reprezentanţii sindicatului Europol susţin că în cadrul Ministerului de Interne nu s-a schimbat nimic privind modul de dotare cu echipament al poliţiştilor şi susţin că vor prezenta detalii care nu corespund realităţii din teren şi cu privire la celelalte achiziţii publice care se referă la alte componente ale uniformei angajaţilor structurilor din cadrul ministerului.