• Sindicaliştii acuză preţurile coborâte la care se fac afaceri cu activele fabricii
Sindicaliştii de la "Speranţa" Orăştie sunt nemulţumiţi de situaţia de la Uzina Mecanică "Orăştie", acuzând conducerea că a dat afară muncitorii pentru a-i menţine să lucreze la negru la finalul anului trecut şi, mai mult, că face afaceri în folos personal cu activele societăţii.
Cei mai mulţi muncitori de la Uzina Mecanică "Orăştie" au rămas fără loc de muncă în decembrie 2007, după ce au fost disponibilizaţi ca măsură a programului de restructurare a societăţii. Astfel, fabrica de armament şi muniţie mai are doar 14 salariaţi (în afara celor din conducere).
Sindicatul "Speranţa" Orăştie acuză societatea că a disponibilizat muncitorii pentru a-i angaja la negru, pe remuneraţii mult mai mici, păstrând însă personalul din conducere.
Constantin Stoica, preşedintele sindicaliştilor, ne-a spus că nu i se pare normal "să disponibilizezi 90% din personal şi să menţii Consiliul de Administraţie, Administratorul Special, Auditorul, Directorul General şi cel Economic, structură care nu face nimic şi pentru care unitatea plăteşte 50.000 de lei/lună, pe lângă bonusurile ocazionate de licitaţii, care numai în luna decembrie s-au ridicat la 4.000-5.000 lei".
În opinia domnului Stoica, nu este normal să "menţii o mare parte din personal, după desfacerea contractului de muncă, ca să lucreze în continuare pentru aceleaşi comenzi, în acelaşi loc de muncă, în aceeaşi unitate, dar la negru".
În replică, reprezentanţii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), ne-au declarat: "Numărul de personal disponibilizat a fost stabilit de conducerea societăţii, aprobat de Consiliul de Administraţie şi Administratorul Special, cu acordul sindicatului şi aprobat de AGA societăţii, ca una din măsurile care fac parte din Programul de Restructurare. Noua structură organizatorică rezultată după disponibilizare cuprinde un număr de 14 salariaţi, plus directorii care asigură continuarea funcţionării societăţii, conform legii".
"UM Orăştie" a vândut un teren de peste 100.000 de mp intravilan cu doar 0,5 euro/mp
Într-o scrisoare către AVAS, Sindicatul "Speranţa" solicită să se revadă vânzarea terenului de la Secţia Pricaz a unităţii, de peste 100.000 de mp, intravilan cu toate utilităţile (gaz , curent , apă, canal, staţie de joasă şi medie tensiune , cale ferată şi şosea) cu doar 0,5 euro/mp. Sindicatul cere, de asemenea, "oprirea jafului din unitate, prin vânzarea de construcţii, instalaţii şi utilaje, la preţ de fier vechi, toate acestea pentru a menţine aceste structuri ineficiente şi fără rost" (n.r. - adică pe angajaţii nedisponibilizaţi şi conducerea).
Constantin Stoica mai solicită AVAS găsirea unei soluţii pentru vânzarea "Turnătoriei de Fontă" şi a activelor rămase sau intrarea în insolvenţă a unităţii, acest lucru putând duce la crearea de noi societăţi (sute de locuri de muncă) care ar angaja miile de şomeri din zonă, crescând astfel puterea de cumpărare a locuitorilor şi încasările la bugete.
"Statul Român a investit în Turnatorie peste 35 milioane euro fără să salveze sau să creeze un singur loc de muncă, plătind suplimentar şi această pleiadă de Directori, Administratori Speciali, C.A., AGA, Cenzori, alături de alţi reprezentanţi ai OPSPI/AVAS, care au înţeles, sub interesul unei indemnizaţii lunare, că rolul lor este numai să ducă spre faliment UM Orăştie", conform liderului sindical. Domnia sa cere DNA să se autosesizeze în cazul Uzinei din Orăştie.
Sindicaliştii se mai plâng de faptul că nu sunt invitaţi în Consiliul de Administraţie al societăţii, deşi acest lucru a fost stabilit de Inspectoratul Teritorial al Muncii Hunedoara.
"AVAS a emis mandatul special reprezentantului în AGA la UM Orăştie pentru aprobarea vânzării activului "Teren aferent activelor vândute Uzina Pricaz şi staţie 20 kV Pricaz cu anexe", prin negociere directă, conform prevederilor art. 111 din OUG 88/1997, a Legii 137/2002 şi a HG 577/2002, în baza hotărârii Consiliului de Administraţie şi a Administratorului Special, prin care s-a aprobat oferta şi condiţiile de vânzare. Precizăm că studiul de evaluare a activului a fost întocmit de un evaluator independent, conform legii", ne-au precizat reprezentanţii AVAS.
Terenul la care se face referire a fost vândut către societatea "Romglob" SRL Bucureşti, firmă cu capital turcesc, potrivit domnului Stoica.
Sindicaliştii susţin, însă, că cel mai important capitol din Programul de Restructurare al unităţii este vânzarea în regim de urgenţă a acţiunilor deţinute de SC U.M. Orăştie la SC "Prelmec" SA (99,94%). "Mandatarea reprezentanţilor MEC în AGA pentru aprobarea vânzării participaţiilor deţinute de SC U.M. Orăştie la SC Prelmec" era prevăzută în ordinul MEC nr.602/24.10.2005. "UM Orăştie" este deţinută de AVAS, unde a trecut din posesia Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).
Ordinul respectiv nu a fost îndeplinit, pe motivul unor favoruri personale cum ar fi menţinerea a 30-40 de persoane în societate fără C.I.M. care lucrează producând marfă şi încasând bani, folosiţi la plata conducerii, potrivit Sindicatului "Speranţa" Orăştie. "Privatizarea S.C. Prelmec ar putea crea minim 100 de locuri de muncă, în prima fază", ne-a mai spus domnul Stoica. "Prelmec" fabrică maşini - unelte pentru prelucrarea metalelor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de ano99 în data de 24.10.2008, 22:23)
stoica esti numa dupa bani bai linagaule...astepti numa bani dupaia faci treaba
2. cameleon
(mesaj trimis de fosta colega de servici în data de 27.03.2009, 20:41)
Stoica ,esti foarte flexibil. Din securist te-ai facut sindicalist.