SINDROMUL "BUFFETT" SE EXTINDE Companiile feroviare, curtate de mari investitori

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 ianuarie 2010

 În ciuda îngheţului, investitorii sunt fierbinţi

În ciuda îngheţului, investitorii sunt fierbinţi

Mari jucători din afară sunt interesaţi de achiziţionarea unor participaţii la companiile feroviare autohtone, negocierile în acest sens intensificându-se în ultima perioadă.

Brokerul Adrian Simionescu, unul dintre cei mai importanţi inves-titori din industria feroviară autohtonă şi membru în Consiliul de Administraţie al "Grup Feroviar Român", acţionarul majoritar al "Remar" Paşcani, ne-a declarat: "Sunt discuţii, negocieri, grupuri mari sunt interesate de industria feroviară de la noi precum "Siemens", "Alstom", "Bombardier". Sunt şi foarte multe fonduri de private-equity interesate în astfel de achiziţii. Trebuie să recunosc că s-au intensificat discuţiile acestea pe ultima sută de metri după ce "Berkshire Hathaway", compania lui Warren Buffett a făcut acea spectaculoasă achiziţie. În acelaşi timp, Companiile Naţionale de Transport din Austria, din Germania, din Federaţia Rusă sunt interesate să intre pe transportul feroviar european, România nefiind exclusă". Domnia sa ne-a mai spus că sunt zvonuri potrivit cărora compania "Siemens", s-a orientat spre alţi operatori autohtoni după ce a eşuat în tratativele cu "Astra Vagoane.

"Şi "Bombardier", partener tradiţional al lui Siemens, deşi concurent în acelaşi timp, poartă tratative avansate cu unul dintre producătorii locali", a completat brokerul, fără să precizeze despre cine este vorba.

Adrian Simionescu este preşedintele-director general al "Vienna Investment Trust", casa de brokeraj care s-a angajat, la mijlocul anului 2008, să promoveze "Remar" Paşcani la Bursa de Valori Bucureşti, compania fiind listată, în prezent, pe piaţa Rasdaq.

Adrian Simionescu ne-a spus că promovarea "Remar" pe piaţa reglementată întârzie pentru că actualele condiţii nu sunt oportune unei astfel de operaţiuni: "Momentul ales trebuie să fie unul dintre cele mai bune. În principiu, nu este o problemă în ceea ce priveşte compania "Remar" pentru că este deja listată pe segmentul Rasdaq şi urmează doar să promoveze, operaţiunea fiind ceva mai simplă decât o listare nouă. Trebuie să recunoaştem că acum nu este un moment oportun".

Şeful "Vienna Investment Trust" admite că şi alte companii care au avut planuri asemănătoare, au fost nevoite să le amâne sau chiar au renunţat la ele: "Noi am mai avut în plan şi patru IPO-uri (Initial Public Offer- Oferte Publice Iniţiale) pentru 2008 care au fost însă amânate pentru 2009 şi apoi amânate din nou. Din cele patru companii, două chiar au renunţat la planul de a se lista la Bursă. Acţionarii uneia dintre ele şi-au asigurat un exit către un fond de private-equity, probabil că şi în cazul celei de-a doua companii se va întâmpla la fel, urmând ca posibilitatea unui IPO pe companiile respective să se diminueze considerabil sau să se amâne cel puţin doi, trei ani. În plus, din ce în ce mai multe companii cochetează cu listarea pe pieţele internaţionale unde lichiditatea este mai mare, unde sunt investitori instituţionali, iar posibilitatea de a atrage capital prin ofertă publică este mult mai ridicată".

Adrian Simionescu se aşteaptă totuşi, ca "Remar" să treacă pe Bursă din a doua jumătate a acestui an, dacă lichiditatea pieţei îşi va reveni. Şeful "Vienna Investment Trust" ne-a mai spus: "Acţionarii "Remar" nu au revocat decizia de a se lista la Bursă, momentul când vom face această operaţiune depinde foarte mult de piaţă. Remar îndeplineşte în momentul acesta toate condiţiile ca să promoveze la Bursă".

Adrian Simionescu este unul dintre investitorii pe termen lung în sectorul feroviar de la bursă, acesta ocupând locul al doilea ca mărime în cadrul portofoliului său bursier: "Sunt adeptul investiţiilor pe termen lung. Am câteva participaţii la "Remarul 16 Februarie", dar nu atât de însemnate ca la "Remar" Paşcani, REVA Simeria, "Atelierele CFR Griviţa" sau "Romvag". M-am felicitat că am ales companiile din domeniul feroviar după ce, în urmă cu câteva luni, Warren Buffett a făcut prima achiziţie în domeniul feroviar. Eu am făcut-o de acum câţiva ani. Consider la fel ca el că este un domeniu cu mare potenţial".

Pe bursă în acest moment sunt listate cinci mari companii feroviare private:" Remar" Paşcani, "Remar 16 Februarie" Cluj Napoca, "Romvag" Caracal, "Atelierele CFR Griviţa" şi "Reva" Simeria. Capitalizarea lor totală este de aproximativ 208 milioane de lei (50 de milioane de euro).

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. poate Bursa isi repara eroarea de pe site sa vedem si noi companiile nominalizate de simionescu!!!!!

    1. chiar asa....la ce bursa sunt listate aceste companii de care vorbeste investitorul roman???

      Poate ca "investitorul" a confundat ziarul Bursa cu cealalta bursa. 

      Ia incearca la BVB.ro

      Baga simbolul RMAR in casuta aia din stanga, unde scrie "cauta simbol" si vezi ce iese ;) Daca ai reusit, incearca si cu REFE, ATRD, ROMJ, REVA.

      Magie? 

    ce am tot urlat eu pe forumuri pana acum ?!?!?!? .... si evz.ro si mediafax.ro si zf.ro si aici ... Acordul cu FMi vine impreuna cu pierderea : retelei energetice (transelectrica, hidroelectrica, nuclearelectrica, etc), cu pierderea CFR Calatori si CFR Marfa si a altor companii anexa precum si cu pierderea Metrorex. Sunt 10 companii pe o lista speciala transmisa de consultanti oamenilor de contact din guvern.... o sa fim lasati in fundul gol in propria tara....vai de capul nostru - turma de oi cu lupi pusi ca ciobani!

    1. despre ce 10 companii vorbesti? ce lista?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb