Singura soluţie... o nouă revoluţie

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 2 august 2019

 Cornel Codiţă

Preşedintele Iohannis are o soluţie pentru problemele României! Ne propune să "resetăm" statul, cu alte cuvinte, structurile instituţionale care formează conglomeratul, presupus sistemic, reunit sub această etichetă. Termenul "a reseta", curent în lumea ins-trumentelor şi a produselor informatice, trimite la acţiunea de oprire totală a ciclului actual de funcţionare şi repornirea lui, după un timp critic, cu speranţa/ipoteza că întreruperea generală va elimina buclele disfuncţionale apărute. "Alchimia" ascunsă utilizatorului obişnuit este de fapt un algoritm complex de securitate al sistemelor de operare care se îngrijeşte ca, de fiecare dată, datele de lansare la execuţie să fie în concordanţă cu un set standard de valori presetate, pentru care sistemul a fost creat. Lucrul se şi întîmplă, adesea, negreşit şi "miraculos", spre bucuria utilizatorului, asta dacă nu cumva însuşi sistemul de operare nu a fost corupt de cine ştie ce virus, ori dacă buclele parazitare nu sunt protejate de intervenţia sistemului de operare, adică virusul are propriul lui sistem eficient de autoapărare!

Vă rog să observaţi că resetarea înseamnă punerea la lucru a aceloraşi structuri, algoritmi, soluţii, bazîndu-ne pe acelaşi hard, pe aceleaşi reguli şi vizînd aceleaşi finalităţi funcţionale. Priviţi, acum, conglomeratul instituţional numit "stat" în România. Unu la mînă, nu are mai nimic sistemic în alcătuirea sa. Este doar o acreţie instituţională, patologic dezvoltată şi patologic întreţinută pe spinarea şi din resursele celor pe care i-a transformat în sclavii săi, adică uriaşa majoritate a populaţiei României. Să zicem, totuşi, de dragul argumentului, că ar fi totuşi "un sis-tem". Dacă este aşa, atunci sistemul de operare al statului numit România este din capul locului, nu alterat, ci astfel construit încît să genereze nu beneficii sociale, ci grave distorsiuni, pagube şi dezastre. Dacă îl resetăm, va funcţiona la fel! Eventual, cu alţi oameni, dar la fel! Va produce aceleaşi rezultate, adică prăbuşirea lentă a societăţii pe care se presupune că o serveşte şi organizează. Statul numit România nu mai îndeplineşte, de mult, nici una dintre obligaţiile sale contractuale, în raport cu societatea şi cu cetăţenii României. Nici unul dintre seviciile macro-sociale, asistenţă socială, sănătate, educaţie, justiţie şi protecţie faţă de infracţionalitate, în special infracţionalitatea organizată, internă şi externă, apărare colectivă eficientă, generarea de oportunităţi şi resurse pentru dezvoltarea individuală, a comunităţilor şi de ansamblu, socială, utilizarea eficientă a resurselor disponibile, în primul rînd a capitalului uman şi crearea condiţiilor pentru dezvoltarea lui viitoare etc., toate aceste funcţii esenţiale ale statului sunt la noi doar mimate, din ce în ce mai puţin convingător, nicidecum rea-lizate cu adevărat. Adevăratele func-ţii pe care le realizează instituţile noas-tre sunt: distribuţia şi redistribuţia privilegiată a resurselor sociale, actuale şi viitoare, începînd cu cele bugetare, precum şi a accesului la oportunităţi sociale către grupuri şi per-soane ţintă pe care se sprijină şi/ sau care sunt în fruntea structurilor politice şi administrative, nu puţine dintre ele acţionînd în strînsă legătură cu lumea interlopă; asigurarea securităţii personale şi de grup a celor care deţin pîrghiile puterii şi a structurilor oligarhice create; asigurarea mecanismelor de reproducere a distribuţiei puterii, economice, politice şi administrative între grupurile privilegiate; extracţia intensivă a resurselor de care mai dis-pune populaţia, salarii, pensii şi economii personale, pentru a fi introduse în circuitul parazitar de redistribuţie. În esenţă, statul nostru funcţionează ca o primitivă maşinărie de spoliere şi splitare a societăţii în favoarea unor grupuri, reţele de putere şi influenţă economică, politică şi administrativă. Acesta-i adevărul, gol-goluţ, chiar dacă el nu iese vădit la iveală, decît din cînd în cînd, cum ar fi cazul zilelelor acestea. Se va trage repede cortina, aveţi doar puţintică răbdare!

Aici, vine propunerea noastră, utopică desigur! Ce-ar fi să lăsăm uitării povestea cu resetarea, că nu se potriveşte şi nici nu ajută cuiva mai mult decît frecţia cu "Diana" la piciorul de lemn şi să ne gîndim serios la întemeierea unui alt "stat". Desigur, tot România numit, dar altul. Alte reguli, alte instituţii, alte ţinte, cu mecanisme eficiente de verificare a funcţionalităţii, la îndemîna cetăţeanului, cu penalizarea şi responsabilizarea deţinătorilor temporari ai autorităţii statale, cu limitarea drastică a "libertăţilor" pe care statul şi instituţiile sale şi le poate lua pe seama teritoriului sacru al Libertăţilor şi Drepturilor fundamentale ale Omului, adică ale Cetăţeanului României, cu limitarea drastică a resurselor pe care statul le distribuie şi redistribuie, plus controlul asupra eficienţei sociale a cheltuielilor statale etc. Toate acestea, Domnule Preşedinte, pot fi subsumate unui proiect pe care vi l-am propus şi la preluarea acestui prim mandat, pe care l-aţi irosit cu o sfidătoare largheţe, o nouă Constituţie! Cine ştie, poate la al doilea mandat, sarcina aceasta, mundană, o să vi se pară totuşi demnă de înaltele dumneavoastră aspiraţii politice! Şi, nu vă faceţi griji că nu aveţi cu cine, că nu veţi avea sprijinul politic în Parlament pentru o astfel de schimbare. O să rămâneţi în Istorie, la pozitiv, desigur, pentru marele bine făcut României, doar dacă veţi fi în stare să închegaţi şi să puneţi pe masă textul unei astfel de constituţii cu adevărat şi în sensul bun, post-moderne, să vadă toată lumea, tot amărăşteanul României, că s-ar putea şi alt-fel! Ar fi începutul, scînteia, lumina, energia unei altfel de revoluţii, una cu care suntem datori generaţiilor pe care prezentul le-a condamnat deja la lipsa de viitor, una pe care n-am fost în stare, am uitat, ne-a fost frică, ori am fost împiedicaţi să o facem, din acel Decembrie al lui 1989 şi pînă astăzi. O Revoluţie fără de care "inerţia Istoriei" va ţine România pe acelaşi drum pe care se află deja de aproape trei decenii... cel către prăpastie!

Opinia Cititorului ( 24 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Probabil ca aceasta adresare imaginara presedintelui Klaus Iohannis este conceputa de autor ca metaforica, pentru ca nu-l presupun pe autor atat de naiv incat sa creada ca, realmente, locatarul de la Cotroceni ar avea capacitatea intelectuala sa inteleaga articolul si nici disponibilitatea sufleteasca.

    1. Intelege dar nu vrea.Nu e lasat de forte oculte dar si rau sfatuit.Daca vrei poti!

      Daca ar fi facut cercetare in domeniul fizicii ar fi fost mai potrivit.DE ce nu candideaza cineva potrivit, cu studii in domeniu, expertiza si pasiune? Asa suntem obligati sa alegem intre rau si rau. Disponibilitatea sufleteasca nu e de neglijat...mi-a placut formularea.

    Are multa dreptate autorul.Multe persoane se plang in van, nimeni ni ii asculta...nici nu le face dreptate. Mentaljtatile nu se schimba de axi pe maine si nici principiile nu se pot internaliza fara abordare sistemica, integrata Baza oricarei civilizatii o reprezinta un set de valori comune, date de morala. Fara etica si morala integrata sistemic, se darama totul!

    1. Si dl Codita vorbeste in van; "pange" într-una dar nu propune macar doua/trei solutii/măsuri concrete.

      A propus mereu, printre randuri.

      Conectarea la Constiinta ne da solutiile intelepte!

    ...

    1. Daca ar bate moneda ar putea oferi tot ce am avea nevoie pentru a ne dezvolta complex.

    Trebuie ținut minte că Împăratul nu are bani de la sine, aceștia aparținând imperiului său, iar bunăstarea sa depinde de bunăstarea și mulțumirea supușilor. Și în cazul nostru lucrurile stau la fel, trebuie să facem pe cât posibil ca banii de care avem acum parte să lucreze atât pentru noi, cât și pentru ceilalți, asigurând un flux financiar sănătos...

    1. S-a resetat si Salomeea?.

      Nu se pune punct dupa semnul intrebarii!

      Un nou inceput! Nu resetare! Acesta este mesajul editorialului

      .... in virtutea inerției. Multumit?

      Multumesc, oricum; era gata sa-mi dau o palmă.64 

    Doresc să semnalez faptul că există o diferență (în minus) de 5 comentarii între contor și cele afișate. Dacă au fost cenzurate, de ce nu este semnalată aceasta ca de obicei (cu mesajul "comentariu eliminat de Redacție" sau ceva asemănător)?

    1. Pentru ca e zi mare azi, zi de sfanta a pacii, a iubirii, a iertarii, a lipsei de ura, invrajbire si frica!

      Idioato!

      Ai uitat sa pui punct, dupa semnul exclamarii!

      Unii se hranesc cu energie negativa, nu vor sa evolueze!

      Nici macar nu te-ai uitat in calendarul crestin-ortodox ca sa vezi ce nume de sfanta a fost ieri. Putina smerenie, nu strica nimanui.Sa invatam de la sfinti virtutile necesare unui adevarat lider, unui presedinte. Un presedinte care sa faca pace,sa ne iubeasca, sa isi ierte opozantii, sa fie lipsit de ura, invrajbire si frica! Sa fie luminat, intelept! O noua constitutie are potentialul... 

    "În esenţă, statul nostru funcţionează ca o primitivă maşinărie de spoliere şi splitare a societăţii în favoarea unor grupuri, reţele de putere şi influenţă economică, politică şi administrativă."

    "verifica re a funcţionalităţii, la îndemîna cetăţeanului, cu penalizarea şi responsabilizarea deţinătorilor temporari ai... 

    Marea Britanie functioneaza pe baza pseudoconstitutiei ei de sute de ani. Cred ca daca vrem sa imbunatatim ceva trebuie umblat la legislatia secundara.

    1. Solutia este constitutia din care deriva legislatia secundara...

      Principial, constitutia ofera un cadru lax. Legislatia secundara deriva prea putin din constitutie ci ii foloseste cadrul.

      Ca exemplu, in Magna ch arta Libertatum nu se stipuleaza nicaieri ca regele numeste primul ministru pe presedintele partidului care a castigat alegerile. Cutuma face totul. Constitutia noastra a vrut sa impace dorinta romanilor de a-si alege presedintele cu teama (dupa dictatura) de a-i conferi puteri prea mari. De aici prerogativa principala de a numi premierul (de asemenea nu este stipulat ca trebuie numit castigatorul alegerilor ci acesta are obligatia de a forma o majoritate...

      * In totalitatea Dreptului Statutar.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb