Siniat România, producător şi furnizor de sisteme de gips-carton, tencuieli şi gleturi, a deschis cea mai mare fabrică de plăci de gips-carton din România la Turceni, în judeţul Gorj. Noua fabrică este construită în urma unei investiţii de 50 de milioane de euro (fonduri proprii), pe un teren cu o suprafaţă de 32 de hectare, potrivit unui comunicat de presă al companiei.
Unitatea de producţie din Turceni are rol strategic atât pentru Siniat România, care acoperă zece pieţe din Europa de Sud-Est, cât şi pentru mediul economic din judeţul Gorj.
Capacitatea anuală de producţie a fabricii de la Turceni este de 27 de milioane de metri pătraţi, cât suprafaţa a peste 1.000 de km de autostradă.
Primul produs fabricat este placa NIDA Standard, singura placă standard de gips-carton din ţara noastră armată cu fibră de sticlă. Folosirea fibrelor conferă plăcilor duritate şi rezistenţă mecanică de neegalat în gama plăcilor standard de gips-carton.
Conform sursei citate, din 2016, Siniat va produce la Turceni si plăci de gips-carton pentru aplicaţii în medii cu cerinţe speciale, precum: umiditate ridicată, rezistenţă la foc, izolare acustică.
"Fabrica Siniat de la Turceni este prima din România care foloseşte gipsul rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrală termoelectrică. Gipsul obţinut are puritate şi consistenţă ridicate, fiind o materie primă excelentă pentru plăcile de gips-carton. Cu ajutorul echipamentelor speciale, plăcile de gips-carton pot fi reciclate. Datorită sinergiilor cu CET Turceni şi a proceselor tehnologice de reciclare, noua fabrică Siniat este unul dintre cele mai sustenabile proiecte din România.
De asemenea, apa folosită în procesul de producţie provine din apa de ploaie adunată de pe acoperişurile fabricii şi din propriile puţuri forate, limitând astfel consumul de resurse din oraşul Turceni. Apa reziduală este, la rândul ei, reciclată intern", se mai arată în comunicat.
Totodată, Siniat a investit 1 milion de euro în construirea unui drum nou care leagă fabrica de drumul naţional. Astfel, este limitat impactul vehiculelor grele de marfă asupra comunităţii locale.
Odată cu inaugurarea noii fabrici şi construirea noului drum, Siniat a dezvoltat o platformă industrială şi deschide noi perspective pentru alţi investitori în zonă.
La noua fabrică, Siniat creează peste 80 de locuri de muncă. Noii angajaţi, majoritatea din Turceni şi din zonele învecinate, au fost pregătiţi la fabricile Siniat din România, Italia şi Germania.