Siniat România va construi o fabrică de gips-carton la Turceni

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii / 25 octombrie 2012

"Am ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii Complexului Energetic Turceni şi vom începe construcţia fabricii anul viitor cel mai probabil în primăvară, producţia urmând să fie lansată cel mai devreme în ianuarie 2015", a declarat Marc-Andre Fritsche.

"Am ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii Complexului Energetic Turceni şi vom începe construcţia fabricii anul viitor cel mai probabil în primăvară, producţia urmând să fie lansată cel mai devreme în ianuarie 2015", a declarat Marc-Andre Fritsche.

Siniat România (fosta Lafarge Arcom Gips) va începe, anul viitor, cel mai probabil în primăvară, construcţia unei fabrici de gips-carton lângă Complexul Energetic Turceni, de la care va primi materiile prime, în urma procesului de desulfurare.

Marc-Andre Fritsche, directorul general al Siniat România, a declarat, ieri, într-o conferinţă, că Etex Group, care controlează Siniat, analizează investiţia în noua fabrică. Valoarea investiţiei nu a fost încă determinată şi nici capacitatea de producţie. Construcţia va fi finanţată din fonduri proprii ale Etex.

Domnia sa a subliniat: "Am ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii Complexului Energetic Turceni şi vom începe construcţia fabricii anul viitor cel mai probabil în primăvară, producţia urmând să fie lansată cel mai devreme în ianuarie 2015. Avem deja terenul, care are o suprafaţă totală de circa 30 de hectare. Analizăm şi posibilitatea accesării de fonduri europene pentru construcţie, având în vedere că achiziţia de materie primă de la Turceni contribuie la reducerea emisiilor poluante şi că putem implementa procese inovative de producţie".

Oficialul Siniat România a mai spus că noua fabrică va avea o capacitate de producţie mai mare decât cea existentă în Bucureşti (17 milioane mp de plăci de gips-carton pe an), dar că Etex doreşte să fie flexibil în dimensionare, în func­ţie de evoluţia pieţei.

Fabrica Siniat din Bucureşti merge la capacitate maximă şi producţia este vândută în totalitate. Siniat România mai deţine, la Aghireşu, o fabrică ce produce 50.000 tone tencuieli. Circa 35% din producţia fabricilor este exportată în Balcani.

Conducerea Siniat a luat decizia construcţiei fabricii pentru că este optimistă cu privire la mersul pieţei din România, la revenirea economiei noastre şi intenţionează creşterea exporturilor în ţările din regiune. Marc-Andre Fritsche a declarat: "Dacă nu începem construcţia fabricii anul viitor, va fi prea târziu. Criza nu va dura la nesfârşit şi va trebui să fim pregătiţi de creştere".

Întrebat dacă grupul belgian este interesat să-şi extindă operaţiunile din România şi prin alte achiziţii, domnul Fritsche a răspuns că "se poate întâmpla oricând".

Siniat România va avea, în acest an, profit, după doi ani de pierderi. Cifra de afaceri a companiei va fi în uşoară creştere, datorită pieţei din România dar şi a exporturilor. Conducerea Siniat apreciază că piaţa de gips-carton va fi, la finele lui 2012, de circa 41 - 42 milioane mp, în uşoară creştere faţă de anul trecut. Siniat va avea, la finele anului, o cotă de circa 24% din această piaţă.

Marc-Andre Fritsche a precizat că piaţa de gips-carton va avea o creştere de 5% în 2013 faţă de 2012, iar anul viitor compania ţinteşte o cotă de 27% din piaţă.

Proiectul fabricii de la Turceni a fost lansat în urmă cu 4-5 ani de Lafarge, dar s-a concretizat abia acum. La finele anului trecut, Lafarge a cedat către Etex activele diviziei de gips din Europa şi America Latină, pentru 850 milioane euro, păstrând o participaţie de 20% în actualul Siniat România. Lafarge va ieşi din acest par­teneriat peste patru ani.

Grupul Etex deţine 116 companii, operează 121 de fabrici şi a înregistrat vânzări de 2,3 miliarde euro anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb