Sistemul automat de monitorizare a radiaţiilor din Zona de Excluziune Cernobîl nu funcţionează, a anunţat luni compania nucleară de stat a Ucrainei, stârnind temeri cu privire la unul dintre cele mai radioactive locuri din lume, potrivit NBC.
Terenul vast din jurul centralei de la Cernobîl, locul dezastrului nuclear din 1986, a fost urmărit îndeaproape de când forţele ruse l-au capturat la sfârşitul lunii februarie, în timpul invaziei Ucrainei.
Într-o postare de luni pe aplicaţia de mesagerie Telegram, operatorul nuclear ucrainean Energoatom a spus că nu există date despre "starea actuală a poluării cu radiaţii în Zona de Excludere, ceea ce face imposibil răspunsul adecvat la ameninţările de deteriorare a situaţiilor de radiaţii din zona de excludere".
Ar putea afecta negativ situaţia nucleară din Ucraina, precum şi din alte ţări, a spus Energoatam, adăugând că serviciile de pompieri care sting incendiile forestiere în Zona de Excluziune nu sunt în prezent în măsură să facă faţă unei agravări a situaţiei.
"Există o probabilitate mare ca primăvara şi vara intensitatea incendiilor forestiere din Zona de Excludere să atingă limitele maxime posibile, ceea ce va duce (în lipsa oricăror măsuri de incendiu) la arderea aproape completă a pădurilor contaminate radioactiv din Zona de excludere şi, în consecinţă, la o deteriorare semnificativă a radiaţiilor în Ucraina şi în întreaga Europă", se arată în postare.