Biroul de Credit SA si Fair Isaac Corporation, lider in furnizarea de tehnologie de analiza si management decizional, au incheiat un acord pe mai multi ani referitor la furnizarea recunoscutei tehnologii de scoring FICO pentru a ajuta creditorii din Romania sa evalueze mai precis riscul de creditare, sa sustina decizia de creditare si sa creasca profitabilitatea.
Integrarea scorului in aplicatia Biroului de Credit va fi asigurata de SIVECO Romania SA, liderul furnizorilor de software din Romania. Produsul va fi lansat la sfarsitul acestei luni.
"FICO Score de la Biroul de Credit va ajuta Participantii sa obtina din baza noastra de date informatii cu o valoare predictiva ridicata", declara Serban Marian Epure, directorul general al Biroului de Credit.
" Prin combinarea scorului cu informatiile din cererea de credit si cu scoring-ul intern pe care unii dintre ei il folosesc, clientii nostri vor putea evalua riscul de creditare asociat persoanelor fizice cu un grad de precizie semnificativ crescut. Le va permite totodata sa-si adapteze ofertele de credit la profilul de risc al consumatorului si sa isi creasca astfel gradul de penetrare a pietei in mod controlat, informat si flexibil.
Scorul va aduce beneficii si pentru persoanele fizice, deoarece Participantii in Sistemul Biroului de Credit vor creste astfel rapiditatea si calitatea deciziei de creditare, cu efect asupra calitatii serviciului si costului creditului."
Imprumutatorii vor putea utiliza FICO Score de la Biroul de Credit in toate stadiile ciclului de creditare pentru imbunatatirea deciziilor pe tot parcursul acestui proces, incepand cu acordarea creditului si pana la managementul intregului portofoliu. FICO Score de la Biroul de Credit poate fi utilizat si la realizarea cerintelor continute de Acordul Basel II.
"Relatia strategica dintre noi si Biroul de Credit va asigura imprumutatorilor romani accesul la un scor pentru birouri de credit de clasa mondiala si ii va ajuta sa obtina un mai bun echilibru intre risc si profit", declara Lisa Nelson, vicepresedintele responsabil cu Global Scoring la Fair Isaac.
"Cu performantele sale recunoscute, FICO Score va furniza modalitatea ca imprumutatorii din Romania sa adopte rapid solutii de management al riscurilor cu grad ridicat de predictivitate, avand ca rezultat decizii de creditare mai consistente si mai corecte. Vor aparea astfel noi posibilitati de crestere profitabila in conditiile bunei administrari a riscului de creditare".
FICO Score aplica tehnologia de scoring in domeniul riscului de credit pentru clasificarea consumatorilor in functie de comportamentul financiar al acestora.
FICO Score (un numar de la 300 la 850)exprima probabilitatea ca un debitor sa ramburseze creditul; cu cat scorul e mai mare, cu atat si probabilitatea de a-si plati ratele la timp este mai mare. Conceput sa fie utilizat indiferent de natura biroului de credit sau de tara in care o astfel de institutie functioneaza, FICO Score reprezinta un standard international pentru managementul riscului de credit asociat persoanelor fizice. Tehnologia Fair Isaac, care pune in valoare modelul de scoring, permite implementarea rapida a acestuia in orice tara unde exista un birou de credit.
Fair Isaac are ca parteneri birouri de credit din alte noua tari in afara Statelor Unite : Rusia, Coreea, Irlanda, Bahrein, Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia, Singapore si Canada. In Europa si Orientul Mijlociu, FICO Score a fost implementat in Polonia, Arabia Saudita, Suedia si Turcia.In Asia, imprumutatorii utilizeaza FICO Score in Tailanda si Taiwan. In America Latina, bancile din Brazilia, Mexic, Peru si Panama folosesc FICO Score in managementul riscului. In prezent, posibilitatea utilizarii FICO Score este evaluata si de alte institutii din Europa, Orientul Mijlociu, Africa, regiunea Asia-Pacific si America Latina.
Despre Biroul de Credit
Infiintat la initiativa sistemului bancar românesc in 2004, Biroul de Credit îşi propune să sprijine participanţii la sistem prin furnizarea de informaţii reale, actualizate şi consistente referitoare la persoane fizice care au contractat credite de la bănci sau societăţi financiare, au achiziţionat un produs în sistem leasing sau au fost asigurate împotriva riscului de neplată de o societate de asigurări.