Sistemul THAAD american împotriva rachetelor este în drum spre Israel

S.B.
Internaţional / 14 octombrie

Sursa foto: U.S. Army - Ralph Scott / Missile Defense Agency

Sursa foto: U.S. Army - Ralph Scott / Missile Defense Agency

Sistemul THAAD, cea mai puternică armă a armatei americane împotriva rachetelor, care interceptează proiectile balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune, printr-o combinaţie de sisteme radar avansate şi interceptori, este în drum spre Israel, potrivit Calcalist.

Conform sursei citate, se preconizează că acest sistem va fi conectat la sistemele de apărare aeriană israeliene, cum ar fi bateriile de rachete Arrow şi că va oferi, astfel, o putere mai mare de apărare.

Sistemul de apărare aeriană THAAD, pe care SUA a confirmat că îl trimite în Israel, este cea mai puternică armă a armatei americane împotriva rachetelor. Acesta are capacitatea de a intercepta rachete balistice şi, conform CNN, în cadrul testelor a obţinut o rată de succes de aproape 100%.

Conform unui raport al Serviciului de Cercetare al Congresului, armata americană deţine 7 baterii de sistem THAAD, fiecare dintre acestea fiind compusă din şase lansatoare montate pe camioane speciale, fiecare având 8 interceptoare. Acestea sunt completate de un sistem radar sofisticat şi un element care coordonează lansarea şi ţinta interceptoarelor.

Una dintre aceste baterii va fi "transferată în Israel pentru a ajuta la îmbunătăţirea capacităţilor de apărare aeriană în urma atacurilor fără precedent ale Iranului împotriva Israelului din 13 aprilie şi 1 octombrie", conform unei declaraţii a Pentagonului. Odată cu bateria, SUA va trimite şi 100 de soldaţi care să o opereze. În general, bateria poate fi transferată rapid în avioanele Forţelor Aeriene Americane, dar Pentagonul nu a oferit un calendar precis privind operaţionalizarea acesteia în Israel.

Interceptoarele acestui sistem sunt cinetice, ceea ce înseamnă că neutralizează ţintele prin impact direct şi nu sunt echipate cu focoase explozive. Datorită unui sistem elaborat de control, bateriile pot comunica cu o gamă largă de alte sisteme de apărare, inclusiv cu sistemele Patriot, care sunt destinate interceptării rachetelor cu rază scurtă de acţiune. Astfel, se estimează că, în Israel, sistemul nu va opera singur, ci va servi ca o măsură suplimentară de descurajare împotriva unor posibile atacuri iraniene.

"Odată amplasat în Israel, acest sistem antirachetă va adăuga un strat suplimentar la apărarea aeriană existentă", a declarat Cedric Leighton, analist militar al CNN.

Sistemul THAAD este considerat extrem de precis datorită sistemului său radar, denumit AN/TPY-2, care transmite în timp real datele despre ţinta pe care trebuie să o intercepteze. Acest radar poate detecta rachetele în două moduri. În modul iniţial, este proiectat să urmărească ţinte pe distanţe de până la 3.000 km, iar în modul avansat, este calibrat pentru a detecta ţintele chiar în etapele iniţiale după lansare.

Nu este prima dată când SUA trimite baterii THAAD în alte ţări. În 2017, o baterie a fost transferată în Coreea de Sud în faţa ameninţărilor cu atacuri cu rachete balistice din partea Coreei de Nord. De asemenea, o baterie a fost amplasată pe insula Guam pentru a proteja bazele militare de acolo împotriva ameninţărilor din partea Coreei de Nord şi a Chinei. De asemenea şi în Israel a fost trimisă anterior o baterie, în 2019, pentru exerciţii de antrenament, potrivit Calcalist.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2933
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9421
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.9505

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb