Situaţia din Ucraina - una din temele de dezbatere ale Conferinţei pentru Securitate de la Munchen

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional #Apărare / 16 februarie

Sursa foto: nato.int

Sursa foto: nato.int

English Version

Situaţia geostrategică şi politică la nivel global, sprijinul militar acordat Ucrainei, tensiunile din Orientul Mijlociu şi din zona India-Pacific, declaraţiile recente ale fostului preşedinte american Donald Trump sunt doar o parte din temele de discuţie ce vor afi abordate în aceste zile în cadrul celei de-a 60-a ediţii a Conferinţei de Securitate de la Munchen, eveniment la care sunt aşteptaţi să participe de astăzi până duminică peste 50 de şefi de stat şi de guvern şi peste 100 de miniştri din întreaga lume.

Conferinţa este unul dintre cele mai importante forumuri de dezbateri şi schimburi de opinii pe teme de actualitate şi politicile internaţionale de securitate şi potrivit organizatoriloragenda ediţiei din acest an va include discuţii despre rolul Europei în securitate şi apărare, consecinţele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, noi viziuni asupra ordinii globale, implicaţiile schimbărilor climatice în materie de securitate.

Primul înalt oficial străin care a ajuns de ieri la Munchen este vicepreşedintele american Kamala Harris, căreia I se va alătura astăzi şi secretarul de stat Antony Blinken, ce va ajunge în Germania după ce ieri s-a aflat în vizită oficială în Albania, unde a avut discuţii cu reprezentanţii autorităţilor centrale de la Tirana. Potrivit mass-mediei germane, în cadrul evenimentului de la Munchen, Kamala Harris va încerca să îi asigure pe aliaţii europeni că SUA nu îşi va schimba angajamentul privind respectarea articolului 5 privind apărarea comună, în ciuda declaraţiilor din ultima săptămână ale fostului preşedinte american Donald Trump.

În cadrul Conferinţei pentru Securitate mâine va susţine un discurs şi Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, care va ajunge în Germania, după ce astăzi va semna, la Paris, cu preşedintele Emmanuel Macron, un acord bilateral de securitate cu Franţa. Palatul Elysee a anunţat ieri: "În vreme ce războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei intră în curând în cel de-al treilea an, această vizită va fi o oportunitate pentru preşedintele republicii de a reafirma hotărârea Franţei de a continua să ofere sprijin constant Ucrainei şi poporului său, pe termen lung şi cu toate parteneri". Acordul de securitate va fi semnat ca urmare a angajamentelor făcute la Summitul NATO de la Vilnius, ce s-a desfăşurat în iulie 2023, a precizat sursa citată, care a menţionat că preşedinţii Ucrainei şi Franţei vor oferi mai multe detalii în conferinţa de presă pe care o vor susţine astăzi după semnarea documentului.

Cu prilejul vizitei în Germania, preşedintele Volodimir Zlenski va avea discuţii oficiale cu cancelarul Olaf Scholz, cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, dar şi cu alţi lideri europeni prezenţi la Conferinţa de Securitate de la Munchen, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale de la Kiev.

Printre înalţii oficiali prezenţi la evenimentul din capitala Bavariei se vor număra şi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, dar şi Jens Stoltenberg - secretarul general al NATO -, care va fi însoţit şi de secretarul general adjunct Mircea Geoană.

Potrivit unui comunicat de presă emis de NATO, astăzi Jens Stoltenberg va avea, la Munchen, o conferinţă de presă comună cu Ursula von der Leyen. Mâine, secretarul general al NATO va participa la Conferinţa pentru Securitate, în panelul în care se va discuta despre viitorul Ucrainei şi despre securitatea transatlantică.

Tot în cadrul Conferinţei, Jens Stoltenberg va avea întâlniri bilaterale cu alţi lideri mondiali, cu membri ai Congresului SUA şi reprezentanţi ai marilor companii din industria de apărare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Este timpul să fie călcat pe cap hidra rusească

    Premierul belgian Alexander De Croo a afirmat că împrumuturile comune ale Uniunii Europene ar putea fi o modalitate de a finanța cheltuieli mai mari pentru apărare, dar aceasta ar necesita alegeri politice dificile pentru a fi susținute. Mai mulți lideri europeni au sugerat introducerea unor obligațiuni speciale ale UE pentru investiții în domeniul apărării, în contextul creșterii preocupărilor legate de securitate, după războiul Rusiei din Ucraina și incertitudinile privind angajamentul Statelor Unite față de Europa prin intermediul NATO. 

    Cu toate acestea, ideea suscită îngrijorări și scepticism în unele state membre, cum ar fi Germania, Ţările de Jos și națiunile nordice. Deși unele țări au fost reticente în trecut în ceea ce privește împrumuturile comune ale UE, precum cele pentru recuperarea după pandemia COVID-19, susținătorii consideră că precedentul existent ar putea facilita acceptarea acestei propuneri. 

    În ceea ce privește cheltuielile de apărare, NATO a estimat că statele membre europene vor crește cheltuielile cu 33 de miliarde de dolari în acest an, ajungând la 380 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, Belgia se confruntă cu presiuni pentru a-și crește bugetul de apărare, fiind printre statele cu cel mai mic procent din PIB alocat pentru acest scop în cadrul NATO. 

    De Croo a subliniat, de asemenea, importanța cooperării mai strânse între statele membre ale UE în ceea ce privește producția de arme, evidențiind necesitatea de a depăși fragmentarea din sector. El a apreciat progresele înregistrate în acest sens, precum și cooperarea militară strânsă între Belgia, Franța și Ţările de Jos. Cu toate acestea, De Croo a sugerat că integrarea militară a UE ar trebui să evolueze organic, la ritmul și în configurațiile dorite de statele membre, în loc să fie impusă o structură uniformă pentru toate cele 27 de țări membre. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb