SITUAŢIE DRAMATICĂ ÎN INDUSTRIA DE APĂRARE Companiile din subordinea Romarm, fără bugete aprobate de Guvern pentru anul în curs

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Apărare / 15 noiembrie 2021

Tanc TR-85-M1 produs de Romarm

Tanc TR-85-M1 produs de Romarm

Din cauza acestei situaţii, conducerile companiilor nu au putut să facă nicio altă investiţie în 2021 şi nici să deruleze, în bune condiţii, investiţiile demarate în anii precedenţi

Sindicatele din industria de apărare şi aeronautică trag un semnal de alarmă cu privire la situaţia dramatică din acest sector de activitate, pentru care guvernul Cîţu nu a găsit timp, în tot cursul anului 2021 până acum, să aprobe bugetele de venituri şi cheltuieli pentru cele 15 unităţi de stat din subordinea Companiei Naţionale Romarm SA.

"Suntem în noiembrie 2021 şi companiile de stat din industria de apărare şi aeronautică nu au bugetele aprobate, atenţie, pentru anul în curs. Este o nebunie totală să funcţionăm în aceste condiţii. Neavând aprobate bugetele, conducerile companiilor nu au putut să suplimenteze sumele care au rămas restante pentru structurile de nucleu şi organigramele de avarie. Managerii companiilor au folosit procedurile legale pentru a continua activitatea unităţilor din acest sector de activitate, dar acest lucru nu ne ajută, deoarece procedurile sunt restrictive şi nu pot fi realizate toate obiectivele. De exemplu, sunt companii care au avut de făcut plăţi pentru investiţii şi, din cauza neaprobării bugetului pentru anul în curs, nu pot să achite şi pierd investiţiile respective. Mai mult, anul acesta nu s-a făcut nimic, nicio nouă investiţie, iar Romarm nu s-a implicat de-a lungul timpului în cele 15 societăţi subordonate pentru a ţine investiţiile sub control şi, de aceea, am ajuns să facem galvanizări şi tratamente termice prin tot felul de garaje, în tot felul de localităţi. În afara Romarm, nicio unitate nu are aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli. Nici măcar Avioane Craiova SA care lucrează la modernizarea IAR 99 Şoim, nu are buget aprobat, documentul respectiv netrecând nici măcar de propriul Consiliu de Administraţie. Liderul de sindicat de la Craiova mă sună în fiecare zi să îmi spună să fac presiuni pentru aprobarea bugetelor", ne-a declarat Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică.

Domnia sa susţine că proiectele de hotărâre de guvern pentru aprobarea bugetelor celor 15 companii de stat au fost iniţiate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, dar s-au blocat pe circuitul de avizare, de mai bine de o lună.

"Pentru semnătura unui ministru se stă o lună de zile. Din 15 unităţi pentru care Ministerul Economiei a iniţiat proiectele de hotărâre de guvern, cinci au trecut de Ministerul Muncii şi sunt acum la Ministerul Finanţelor, iar 10 au rămas blocate la Ministerul Muncii. I-am dat mesaj în urmă cu două săptămâni doamnei Raluca Turcan (n.red. - ministrul Muncii), mi-a răspuns că ne ajută şi dă drumul repede la avize, dar au trecut 14 zile şi proiectele nu sunt încă semnate. Este o bătaie de joc. Eu înţeleg că acum fiecare se ocupă cu lupta pentru scaunele din viitorul guvern şi că noi nu mai reprezentăm punctul de interes al domniilor lor, dar este păcat, deoarece suferă o întreagă industrie", ne-a spus Constantin Bucuroiu.

Preşedintele ASIAA a mai arătat că, din această cauză, industria de apărare şi aeronautică este afectată grav, deoarece angajaţii şi specialiştii din unităţi au început să plece în alte părţi, iar tinerii nu vin în acest sector de activitate din cauza salariilor neatractive şi a faptului că nu se investeşte suficient în cercetare şi dezvoltare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb