Slovacia opreşte ajutorul militar pentru Ucraina

F.D.
Internaţional / 5 octombrie 2023

Slovacia opreşte ajutorul militar pentru Ucraina

Preşedinta liberală a Slovaciei, Zuzana Caputova, o susţinătoare fermă a sprijinului militar pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse, a sistat joi furnizarea de noi arme către Kiev, după ce câştigătorul alegerilor legislative desfăşurate sâmbătă, social-democratul Robert Fico, şi potenţialii parteneri ai acestuia într-o viitoare coaliţie de guvernare au respins continuarea ajutorului militar pentru Ucraina, relatează Agerpres.

"Toate partidele politice care astăzi negociază formarea guvernului ca urmare a mandatului (prezidenţial) sunt categoric împotriva acestor ajutoare", a transmis preşedinta Zuzana Caputova prin intermediul purtătorului său de cuvânt, care a ţinut să precizeze că ea nu şi-a schimbat opinia proprie asupra necesităţii susţinerii militare a Ucrainei.

Însă, a continuat purtătorul de cuvânt, "să decidem în această situaţie asupra trimiterii de material militar nu ar fi un precedent bun în timpul schimbării de putere politică după nişte alegeri". Totuşi, Zuzana Caputova a semnalat că este dispusă să continue sprijinul militar pentru Ucraina dacă viitorul guvern slovac va fi de acord.

Partidul Smer-SD, o formaţiune social-democrată de orientare conservatoare condusă de fostul premier Robert Fico, a obţinut circa 23% din voturi la alegerile de sâmbătă, în timp ce formaţiunea din care a provenit preşedinta Zuzana Caputova, partidul Slovacia Progresistă (PS), a obţinut puţin peste 17% din voturi, pe poziţia a treia plasându-se formaţiunea Hlas (Vocea), un partid moderat de stânga scindat din Smer-SD şi condus un alt fost premier, Peter Pellegrini, care i-a succedat lui Fico la conducerea guvernului în 2018.

Preşedinta ţării a încredinţat luni mandatul de formare a guvernului formaţiunii câştigătoare a alegerilor, partidul Smer-SD. Liderul acestuia negociază în prezent alcătuirea unei majorităţi cu partidul Hlas, care de asemenea se opune ajutorului militar pentru Ucraina, şi cu formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS).

Guvernele de centru-dreapta care au condus Slovacia după ce Rusia a declanşat războiul contra Ucrainei au susţinut fără rezerve Kievul cu arme şi muniţii, furnizând armatei ucrainene întreaga flotă slovacă de avioane de vânătoare MiG-29, singurul sistem antiaerian S-300 pare care-l avea Slovacia, 16 obuziere Zuzanna-2, 30 de vehicule de luptă ale infanteriei BVP-1, plus alte arme şi cantităţi substanţiale de muniţii.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Populatia Europei nu mai vrea sa sponsorizeze conflictul rusnac,

    prin scaderea continua a nivelului de trai 

    Asta se numeste decenta politica. Frumos, Zuzana Caputova !

    Foarte bine face Slovacia .. UE ar trebui sa i ia exemplul și sa se delimiteze de războiul din Ukraina …. Acolo Ukraina și Russia trebuie sa se pună de acord ….

    1. sa se puna de acord la ce?

      ceva gen nagorno karabah unde armenii ( ucrainienii )au fost alungati din propria tara 

      de ce naiba au voie rusii sa posteze pe aici? 

      Nu ma sa ne jecmaneasca pe noi ca sa sustinem pe ucrainieni care ne-au furat teritoriile. Noi avem salarii de mizerie si preturi mai mari ca in Germania. Asta ne-a asus UE si SUA.

      Esti liber sa mergi in rusia ,China sau poate Corea de Nord!

      ucrainienii alungati din propria tara ?

      ce vorbesti omule ?  

      pune mina si citeste nu asculta propaganda !  

      in crimeea 75 % din locuitori sint rusi !  

      la fel in donbas  

      8 milioande de rusi au locuit in ucraina

      acum au ramas 5 milioane pentru ca 3 milioane au fost alungati din propria tara  

      Corect! Ai dreptate.De acolo a pornit tot scandalul. Din 2014, rusii au tot facut galagie , ca in teritoriile care apartin Ucrainei, dar sunt de o proportie covarsitoare locuite de cetateni de etnie rusa, acestia sunt persecutati. De aceea s-a dat si aceea rezoluitie ONU, de condamnare a Ucrainei.Doar cum nimeni nu i-a bagat in seama pe rusi pana ce au intrat cu bocancii in acele teritorii...Deh... Interese rusesti! Si cum si SUA are interese economice mari acolo, asta este rezultatul. Si sa nu vina careva cu comentarii ca sunt rus , sau prorus! Dar ar fi bine , ca, lasand propaganda facuta de ambele parti, sa incercam sa vedem de fapt ce a declansat razboiul. In ceea ce priveste Crimeea, cred totusi ca asta a apartinut rusilor dintotdeuna.Bunicul meu a luptat n WWR 1 imi povestea ca a ajuns pana la Nistru! NU DINCOLO DE ACESTA!

      Înainte să fie a rușilor, Crimeea a aparținut tătarilor. Din partea mea să se bată slavii până le iese pe nas. Nu din cauza războiului o ducem noi rău, ci din cauza corupției endemice.

    daca astia vor forma guvernul = urmatorul pas va fi urmarirea in jusititie a politicienilor de dreapta pentru ca au dat armele si au last tara fara aparare si fara armele necesare

    acuzatia va fi tradare de tara si de subminare a securitatii statului = politicienii de dreapta risca puscaria  

    1. A castigat rusia...Si va mai castiga si-n alte tari poate chiar si la noi...

    La ce nivel de educatie sunt cei ce considera ca Ucraina nu trebuie ajutata?! Si pe langa asta, cata lipsa de empatie sa ai? Foarte trist.

    1. Sunt troli rusi sau hauristi - platiti sa fie Gica Contra! Nimeni sanatos la cap nu poate fi de acord cu invadatorii! Nici ei nu-s de acord cu ei, dar pana e nebunul la putere .... joaca cum li se canta!

      Tot repeti propaganda pro razboi,

      foarte plictisitor si contraproductiv 

      Pai, bai frate, rusii au inceput razboiul si eu fac propaganda pro razboi? Abia astept sa se termine, nicidecum sa continue, dar se pare ca rusii tai nu vor sa plece de bunavoie de unde au invadat, asa ca... trebe fortati!

      Ucraina a inceput razboiul in 2014

      si tot ucraina a incalcat acordul de pace din 2015 

      in 2014 a fost euromaidan la kiev  

      cei care au pus mina pe putere incalcand rezultatul alegerilor democratice = ei spun ca a fost revolutie  

      cei care au pierdut puterea spun ca a fost lovitura de stat  

      practic ucraina de vest a dat o lovitura de stat ( revolutie spun ei ) si au alungat presedintele ales in mod democratic prin voturile ucrainei de est ( pro-ruse )  

      avem un razboi intre ucraina de vest pro-americana si pro-europeana si ucraina de est pro-rusa si locuita de minoritatea rusa (8 milioane de rusi )  

      va fi pace doar cand ucraina se va rupe in 2 , cea de vest si cea de est  

      la fel ca in correa , nordul si sudul  

      si americanii vor declara victoria pentru ca putin NU a cucerit toata ucraina !  

      desi putin NU a spus niciodata ca vrea sa cucereasca toata ucraina  

      si asa vor fi invingatori si americanii si rusii  

      doar ucraina va pierde = distrugeri economice cu prabusirea standardului de viata a cetateanului obisnuit , nu al oligarhilor si politicienior )

      si apoi europa va intra in recesiune economica  

      ...

      corect,restul sunt spalati pe creier si iau din zbor elementele propagandei americane mincinoase!

      asa cum a zis Putin,America nu are oprieteni ci doar interese,noi avem genunchii tociti si uneori si coatele sa satisfacem poftele partenerului special! 

      nu ca alte state nu sunt la fel,dar le mai scapa si firimituri printre degete! 

      aici se voteaza buigetul apararii,90% se vireaza in SUA,ce vei primi si cand,nu se stie exact,dar import 95%,offset 0%! 

      Ne am batut destule cuie in taloi cu Deveselu,ar trebui sa nu ne mai ia bani pe arme,le-am facut baze la Kogalniceanu,Campia Turzii,noi ce obtinem in schimb pt aceste baze,chetuielile si riscurile de securitate? 

      obtinem cheltuieli mai mari pt inarmare,nefabricand decat lucruri minore in RO!

      Basescu,eroul,trebuia sa precizeze,va dam bazerle,la schimb primim armament,nu sa l cumparam,daca nu,du-te in alta parte! 

      Sunt perfect de acord cu cele s risc de tine...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb