Slovacii au început să voteze, astăzi, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezindenţiale la care favorită este o avocată, Zuzana Caputova, în vârstă de 45 de ani, care se luptă cu corupţia într-o ţară marcată anul trecut, de moartea unui jurnalist de investigaţie, potrivit AFP.
În primul tur, Caputova, care a avut ca mesaj "Luptăm contra răului", a obţinut 40,53% din voturi, faţă de 18,66% ale adversarului ei. "Oamenii sunt pregătiţi pentru schimbare", a declarat ea pentru AFP.
Jurista, care a fost vicepreşedinte al Partidului Slovacia progresistă, pe care l-a părăsit, s-a aflat printre miile de manifestanţi care au ieşit în stradă anul trecut, şocaţi de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak şi a logodnicei lui.
Jurnalistul se pregătea să publice un articol despre presupusele legături dintre politicieni slovaci şi mafia italiană.
Manifestaţiile, de mare amploare, au subminat partidul de guvernământ Smer-SD. Prin urmare, acestea au determinat demisia prim-ministrului Robert Fico, care a rămas totuşi şeful Smer-SD şi aliat al prim-ministrului actual.
Până în prezent cinci persoane au fost reţinute în cazul asasinatului, între care şi cel care ar fi comandat acţiunea - un multimilionar care avea legături cu Smer-SD.
Joi, Parlamentul European a cerut Slovaciei să continue investigaţia "inclusiv asupra tuturor conexiunilor politice posibile".
Luni, candidata liberală a primit sprijinul lui Jozef Kuciak, fratele jurnalistului asasinat. "Voi vota cu siguranţă pentru Zuzana Caputova. Nu voi vota pentru o persoană susţinută de oligarhi şi de oamenii lor care m-au lăsat fără frate şi cumnată", a scris el pe Facebook.
Analiştii o compară pe Caputova cu preşedintele francez Emmanuel Macron, un alt outsider care a ajuns la putere în 2017 cu un program reformist.
"Intenţionez să iniţiez schimbări sistematice care îi vor priva pe procurori şi pe poliţişti de orice influenţă politică", a declarat Caputova pentru AFP.
Sefcovic a promis avantaje sociale mai importante pentru persoanele în vârstă şi pentru tinerele familii, consolidarea politicii industriale şi revitalizarea sectorului agricol al ţării.
Preşedintele slovac nu guvernează, dar ratifică tratatele internaţionale şi numeşte înalţii magistraţi. El este de asemenea şeful forţelor armate şi dispune de drept de veto.
Secţiile de votare se vor închide la ora 21.00 GMT.Noul preşedinte va depune jurământ pe 15 iunie, informează AFP.