ŞOC PENTRU BISERICA CATOLICĂ Papa Benedict al XVI-lea se retrage

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 12 februarie 2013

Papa Benedict al XVI-lea se retrage

Acuzaţiile de spălare de bani de la Banca Vaticanului, dezastru ca imagine

Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat demisia începând cu 28 februarie. Papa Benedict al XVI-lea sus-ţine că nu mai are "forţele" necesare pentru a conduce Biserica din cauza vârstei sale (86 de ani). "Papa a anunţat că va renunţa la ministerul său la ora 20.00, la 28 februarie. Atunci va începe perioada «sede vacante» (locul vacant)", a precizat purtătorul de cuvânt Federico Lombardi, într-un anunţ fără precedent în istoria Bisericii Catolice.

Papa Benedict al XVI-lea este recunoscut ca un susţinător fierbinte al Uniunii Europene, al integraţionis-mului european şi al globalizării. De asemenea, Papa este un apropiat al lui Herman van Rompuy, preşe-dintele Consiliului European. Prin aceas-tă demisie, construcţia europea-nă pare să primească o lovitură puternică, mai ales în această perioadă de criză europeană.

"După ce mi-am analizat conştiinţa în faţa Domnului, în diverse rânduri, am ajuns la certitudinea că forţele mele, din cauza vârstei mele avansate, nu mai sunt apte pentru exercitarea într-un mod adecvat a ministerului petrinian", a declarat Papa în latină, în timpul consistoriului de la Vatican. Papa a mai spus că se retrage în "deplină libertate" şi spune că el este "pe deplin conştient de gravitatea acestui gest". Într-o carte-interviu din 2010, Papa a vorbit despre posibilitatea demisiei în cazul în care nu se va mai simţi în stare să continue.

Speculaţii în ceea ce priveşte retragerea au şi apărut. Pe lângă deja invocatele motive de sănătate, sunt discuţii şi despre problemele de imagine, unele legate şi de nereguli financiare ale Băncii Vaticanului, prezentate de presa internaţională, care sunt foarte greu de gestionat. În urmă cu un an, Institutul de Lucrări ale Religiei, care ges-tionează conturile ordinelor religioase şi ale asociaţiilor catolice, a fost investigat pentru conturi fantomă, iar preşedintele băncii a fost concediat în luna mai. Pe de altă parte, astfel de episoade legate de lipsa de transparenţă a operaţiunilor Băncii Vaticanului au tot existat în ultimii 70 de ani. De la instalarea sa, Papa Benedict al XVI -lea s-a confruntat cu cea mai profundă criză a Bisericii contemporane, cea a dezvăluirilor în cascadă, în mai multe ţări din Europa şi America de Nord, a unor abuzuri sexuale comise asupra unor copii de către membri ai clerului, agravate de "omerta" ierarhiei. Condamnând dur aceste "păcate" şi ordonând o toleranţă zero, Benedict al XVI-lea va cere în mod explicit "iertare" victimelor în iunie 2010.

În 2012, el se confruntă, în interiorul Vaticanului, cu un scandal privind scurgeri de documente confidenţiale, care va conduce la arestarea majordomului său, Paolo Gabriele. Cazul poate fi interpretat ca un simptom al nemulţumirilor şi divergenţelor în cadrul Curiei.

Ultimul papă care s-a retras din funcţie a fost Gregorie al XII -lea (1406-1415), pentru a pune capăt unei schisme. Au mai abdicat, de asemenea, Clemente I, suveran Pontif între anii 88 şi 97 şi Celestino al V-lea (august - decembrie 1294).

Joseph Aloisius Ratzinger s-a născut pe 16 aprilie 1927, în Bavaria şi este al optulea papă german. La 19 ani a început studiile universitare de Teologie, la 24 de ani a fost hirotonit preot, iar la 30 de ani a devenit un tânăr preot doctor-docent în Teologie. În 1977 a fost ridicat la rangul de Cardinal. Benedict al XVI-lea a fost ales la 19 aprilie 2005 ca succesor al Papei Ioan Paul al II-lea. Acesta deţine şi funcţia de episcop al Romei şi suveran al statului Vatican. Este al 265-lea papă în istoria Bisericii Romano-Catolice şi primul papă german după 482 de ani, ultimul papă german fiind Papa Adrian al VI-lea, în perioada 1522-1523. Înaintea alegerii sale ca papă, cardinalul Ratzinger a fost decan al colegiului cardinalilor, prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei şi preşedinte al Comisiei pontificale teologice internaţionale.

Având în vedere această decizie, în luna martie va fi organizat un conclav pentru desemnarea unui nou suveran pontif. "Ar trebui să avem un nou Papă pentru Paşti", a declarat în cadrul unei întâlniri cu presa părintele Federico Lombardi, adăugând că un conclav ar urma să fie organizat în următoarele 15-20 de zile după demisie. Benedict al XVI-lea nu va participa la conclav, urmează să se retragă într-o mănăstire din incinta Vaticanului, după un sejur iniţial în reşedinţa papală de vară din Castel Gandolfo, în apropiere de Roma. Cardinalii care participă la conclav îşi manifestă opţiunea pe buletine de vot anonime, pe fiecare fiind imprimat cuvântul "eligo" (aleg). Numărarea voturilor se face de o comisie alcătuită din trei membri. Pentru a fi ales, noul papă trebuie să întrunească două treimi plus un vot. Când unul dintre candidaţi întruneşte majoritatea necesară, buletinele de vot sunt amestecate cu paie uscate şi aprinse în sobă, fumul alb care iese pe coş anunţând mulţimea că a fost ales un nou papă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. o fi si papa ateu ca make...

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb